logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vectra 300Mbit - niskie prędkości pomimo zmiany umowy i ustawień Technicolor CGA2121

rafdyd 25 Lis 2020 15:30 2757 17
REKLAMA
  • #1 19068473
    rafdyd
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam.
    Podpisałem aneks do umowy z vectrą na prędkość do 300Mbit. Do tej pory miałem do 100Mbit. W praktyce przed aneksem będąc podłączony po kablu do modemu Vectry (Technicolor CGA2121) miałem około 120-140 Mbit.Teraz po podpisaniu umowy na większą szybkość mam 90-130Mbit. Zgłosiłem, przyszedł magik i na swoim sprzęcie pokazał, że ma około 290-300Mbit. Oczywiście zrzucił na sprzęt, system i na wszystko dookoła. Oki. Na dwóch komputerach zainstalowałem Win7 i Win10. Czyste systemy (karty sieci przewodowej oczywiście 1Gbit.). I dalej to samo. W opcjach zaawansowanych kart ręcznie zmieniłem opcję Speed&Duplex z Auto Negotiation na 1.0Gbps Full Duplex. Niestety ta zmiana też nie przynosi poprawy tej prędkości. Po telefonie do Działu Technicznego konsultant mówił, że widzi te karty jako 1Gbit, ale chcąc zamówić technika do domu stwierdził, że może on naliczyć opłatę za bezpodstawne wezwanie go. Czy w systemie są jakieś dodatkowe ustawienia (oprócz tego, które podałem), żeby ten net zaczął działać z poprawną wykupioną prędkością? Na czym może polegać różnica, że na komputerze technika ta prędkość jest ok? Czy może mieć po MAC-u jakiś priorytet przy podłączaniu swojego komputera?
  • REKLAMA
  • #2 19068480
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15526
    Kable sprawdziłeś?
    Po drodze nie masz żadnych dodatkowych urządzeń sieciowych?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19068491
    rafdyd
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Kable sprawdziłeś?

Prędkość testowana na trzech skrętkach (kat.5e - 8 żył). Sprawdziłem każdy testerem. Od switcha w modemie skrętka idzie od razu do karty sieciowej kompa. Długość skrętki ok. 2m.
  • #4 19068503
    sosarek

Poziom 43  
    Wykonywałeś reset prądowy tego modemu? Czy aby na pewno posiada porty gigabitowe?
    Podaj modele kart.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19068510
    rafdyd
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Kable sprawdziłeś?

Prędkość testowana na trzech skrętkach (kat.5e - 8 żył). Sprawdziłem każdy testerem. Od switcha w modemie skrętka idzie od razu do karty sieciowej kompa. Długość skrętki ok. 2m.
  • #6 19068511
    sosarek

Poziom 43  
    sosarek napisał:
    Wykonywałeś reset prądowy tego modemu? Czy aby na pewno posiada porty gigabitowe?
    Podaj modele kart.

Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19068516
    rafdyd
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Podaj modele kart.

To jest modem firmowy Vectry. Do tego samego podpina się magik z Vectry. Jeżeli chodzi Ci o włącz / wyłącz to tak, reset prądowy był wykonywany.
  • #8 19068520
    sosarek

Poziom 43  
    Chodzi o odłączenie go z pradu na kilka minut i sprawdzenie wtedy.
    Po WiFi jakie transfery?
    Modele kart sieciowych...?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19068532
    rafdyd
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Chodzi o odłączenie go z pradu na kilka minut i sprawdzenie wtedy.
    Po WiFi jakie transfery?
    Modele kart sieciowych...?

Po wifi nie sprawdzałem, bo i tak nie uzyskam wyżej niż 50-60Mbit na swojej kartcie w notebooku. Co do karty LAN to w pececie Realtek PCIe, a w drugim Jakaś na chipsecie NVidii.
    Tak, modem był wyłączany na 10 minut.
  • #10 19068537
    sosarek

Poziom 43  
    rafdyd napisał:
    w pececie Realtek PCIe, a w drugim Jakaś na chipsecie NVidii.

Podaj ich dokładne modele a nie "coś tam".
    Komputery połączone kablem między sobą jak zestawiają połączenie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19068543
    rafdyd
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    rafdyd napisał:
    w pececie Realtek PCIe, a w drugim Jakaś na chipsecie NVidii.

Podaj ich dokładne modele a nie "coś tam".
    Komputery połączone kablem między sobą jak zestawiają połączenie?

Między komputerami nie zestawiam połączenia. Nie wymieniam między nimi danych. Co do kart to muszę znaleźć specyfikację do płyt. Podeślę za jakieś 10 minut. Jeżeli potrzeba to mogę zestawić połączenie pomiędzy kompami (zmapować na jednym jakiś udział wystarczy?).
  • #12 19068553
    sosarek

Poziom 43  
    Masz je połączyć między sob dla testu i zobaczyć na ile zestawi się połączenie.
    Modele kart znajdziesz choćby w Menadżerze urządzeń...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19068565
    rafdyd
    Poziom 12  
    W pececie karta sieciowa Realtek 8111G.
    Nie mogę namierzyć specyfikacji z info o karcie w notebooku.

Dodano po 33 [minuty]:

Zestawiłem połączenie pomiędzy kompami (w załączniku wynik).
    Załączniki:
    • Vectra 300Mbit - niskie prędkości pomimo zmiany umowy i ustawień Technicolor CGA2121 lan.jpg (94.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19069869
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    @rafdyd
    Na początek to:
    https://pro.speedtest.pl/
    https://pro.speedtest.pl/pomiar_certyfikowany_i_niecertyfikowany
    https://pro.speedtest.pl/aplikacje_dostepne_w_ramach_systemu_pomiarowego
    Proszę wykonać certyfikowany pomiar i wstawić tutaj wynik/raport tego pomiaru.
  • #15 19070230
    rafdyd
    Poziom 12  
    KOCUREK1970 napisał:
    @rafdyd
    Na początek to:

Oki, ale nie szybciej niż około 13:00.

Dodano po 5 [godziny] 14 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    @rafdyd
    Na początek to:

Zarejestrowałem się, zalogowałem, pobrałem program, ale pomimo wyłączenia i odłączenia od routera wszystkich urządzeń zostawiając to jedno, na którym był odpalony program do wykonania pomiarów, program ten pokazuje mi cały czas, że jest podłączone jedno urządzenie oprócz tego na którym chcę zrobić pomiar. Resetowałem router, odłączałem go na 10-15 minut z prądu, a nawet zadzwoniłem do Vectry do działu pomocy technicznej, żeby sprawdzili ile w danej chwili podłączonych jest urządzeń i dalej to samo (Vectra przekazała mi info, że tylko ten jeden komputer jest w tej chwili podłączony). Program dalej pokazuje, że jest podłączone jakieś jedno urządzenie :). Nevermaind. Przed godziną notebook, na którym wczoraj i jeszcze dzisiaj pomiar był w granicach 140-150Mbit. wskoczył na 314Mbit. Wczoraj dawałem zgłoszenie do Vectry, ale magik, który obsługuje mój rejon dzwonił i informował, że jak przyjdzie to sprawdzi tylko na swoim komputerze i jeżeli będzie u niego ok, to obciąży za nieuzasadnione zgłoszenie. Okazuje się, że musieli coś zrobić, bo nagle jest ok. Tak czy siak ma jeszcze jutro wyregulować sygnał, bo dział techniczny przekazał mi info, że jest za niski (26,9 dB), a powinien być powyżej 30dB. Także na razie bardzo dziękuję za okazaną pomoc, a usera KOCUREK proszę o info, dlaczego na tym programie nie mogę wykonać tego testu.
  • #16 19074335
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    rafdyd napisał:
    usera KOCUREK proszę o info, dlaczego na tym programie nie mogę wykonać tego testu.

Tego się nie dowiemy, bo Vectra nie daje detaliście dostępu do swoich modemorouterów, a by wiedzieć, czy coś "widzi" jeszcze Technicolor, trzeba by zajrzeć do GUI.
    Być może jest coś z sygnałem i do Ciebie i zwrotnym - ale to już serwis musi określić.

Ale ogólnie, dużo ludzi narzeka na te Technikolory.
  • #17 19083933
    -Zuzia
    Poziom 15  
    Ocena: 89
    rafdyd napisał:
    Resetowałem router, odłączałem go na 10-15 minut z prądu, a nawet zadzwoniłem do Vectry do działu pomocy technicznej, żeby sprawdzili ile w danej chwili podłączonych jest urządzeń
    Można sprawdzić samodzielnie w EBOK, Pakiety i usługi -> Moje usługi -> Sprzęt -> Podłączone urządzenia.
    Tam widać listę podłączonych urządzeń. Adres IP i MAC. Restart prądowy modemu kasuje listę, trzeba poczekać kilka minut na odświeżenie danych w EBOOK Vectry.
  • #18 19336480
    rafdyd
    Poziom 12  
    Problem rozwiązałem w taki sposób, że zrobiłem klona dysku i zrobiłem przywrócenie systemu sprzed kilku tygodni. I o dziwo download wskoczył na parametry +/- 5% z umowy (do 300Mbit/sec).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu po podpisaniu aneksu do umowy z Vectrą na prędkość do 300 Mbit. Mimo podłączenia do modemu Technicolor CGA2121, prędkości wynoszą 90-130 Mbit, co jest niższe niż oczekiwane. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym zmianę ustawień karty sieciowej oraz reset modemu, ale nie przyniosły one poprawy. Po konsultacji z technikiem Vectry, który uzyskał pełną prędkość, użytkownik zainstalował czyste systemy operacyjne (Windows 7 i 10) oraz sprawdził kable sieciowe. Ostatecznie problem został rozwiązany przez przywrócenie systemu sprzed kilku tygodni, co przywróciło prędkości do poziomu zgodnego z umową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA