logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaryjne źródło zasilania Kemot. Czy tak powinien działać AVR.

Mierzejewski46 24 Sty 2020 09:27 2166 2
REKLAMA
  • #1 18423275
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Witam. Jestem użytkownikiem przetwornicy napięcia Kemot prosinus 300 URZ3404. Stanowi ona zasilanie awaryjne pieca C.O. na paliwo stałe.
    W połączeniu z akumulatorem 40 ah daje to 4-5 godzin pracy po zaniku napięcia, przy obciążeniu pompą obiegową na pierwszym stopniu 30 watt.
    Mam pytanie o dziwne moim zdaniem działanie układu AVR. Problem zobrazują zdjęcia. Górna wartość to nap.wejściowe z sieci, dolna to wyjściowe z przetwornicy. Po przekroczeniu nap.240V AVR obcina nap. wyjściowe do wartości 215V. Ale jak jest 239 to nie reaguje. Chodzi mi o to dlaczego z 240 i więcej volt obcina tak dużo, a nie na 230 na przykład. Dodam, że po zaniku napięcia na pracy z aku. napięcie jest 230V. Kończy mi się gwarancja i nie wiem czy tak to zostawić czy zareklamować. Może ktoś korzysta z takiego rozwiązania i doradzi. Poza tym urządzenie działa bardzo dobrze. Przełącza niezauważalnie dla sterownika pieca, pompa działa cicho nie nagrzewa się zbytnio. Ale jak z przetwornicy wychodzi 215, a jak 240 to różnicę słychać. Dodaję zdjęcia. Awaryjne źródło zasilania Kemot. Czy tak powinien działać AVR. Awaryjne źródło zasilania Kemot. Czy tak powinien działać AVR. Awaryjne źródło zasilania Kemot. Czy tak powinien działać AVR. Awaryjne źródło zasilania Kemot. Czy tak powinien działać AVR. Awaryjne źródło zasilania Kemot. Czy tak powinien działać AVR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18423329
    daroka14
    Poziom 26  
    Ocena: 138
    Twój avr jest sprawny, poprostu reguluje skokowo a nie płynnie. Teoretycznie powinno spaść do 220V ale życie często weryfikuje teorię. Pompa na pewno Ci się przez to nie uszkodzi.
  • #3 18423417
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Tak podejrzewałem. Teraz byłem przy piecu to nap.sieci 243V nap.na wyjściu przetwornicy 213V. Sporo obcina. Zdaję sobie sprawę, że to urządzenie nie za wysokich lotów. Prosty system stabilizacji napięcia. Jeden odczep na transformatorze. Podczas zmiany napięcia(zadziałania avr słychać cyknięcie przekaźnika)
    Swoją drogą sprzedawca wprowadził mnie w błąd mówiąc, że to polskie urządzenie. Zakup był robiony na szybko bez zbytniego wnikania w szczegóły w sklepie stacjonarnym. Cena 380 zł. Po paru dniach patrzę w internet, a to chińczyk jak ta lala. Import. Nawet nie ma gdzie zadzwonić do działu technicznego.
    Właściciel marki:Lechpol
    Właściciel wpisu:Bartosz (Wolontariusz administrator)
    Polska - kraj pochodzenia kapitału firmyFirma (Właściciel marki) 100% polski kapitał (+) Brak produkcji w Polsce (-)Polska marka, której szyldem sygnowane są m.in żarówki i różnorodne elektronarzędzia.Szeroka oferta urządzeń: prócz żarówek, także listwy zasilające, czy zasilacze. Jest to polska marka, ale jej produkty powstają za granicą.
REKLAMA