logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż dwóch naczyń przeponowych do CWU - czy to możliwe?

Mlody8892 07 Lut 2020 22:41 3063 12
REKLAMA
  • #1 18456380
    Mlody8892
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Przeszukałem wszędzie forum i nie znalazłem odpowiedzi. Chciałem zapytać czy można zamontować dwa naczynia przeponowe do cwu??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18456622
    Mlody8892
    Poziom 6  
    Dziękuję za odpowiedź. Bo mam taki mały problem. Mam bojler 140 l. Naczynie przeponowe 12 l. Nowy zawór zwrotny, nowy zawór bezpieczeństwa, i podczas grzania cwu rośnie ciśnienie na reduktorze wody o jakieś 0,2 bar. Ciśnienie ustawione na reduktorze 3 bar m. Wstępne w przeponie 2,8. Wcześniej miałem 8 l i zmieniłem na 12 bo myślałem że za małe i pomyślałem że założę też do drugie. Baterie raczej wykluczam bo zakrecalem też zawór na wylocie cieplej z bojlera i było to samo.
  • REKLAMA
  • #4 18457581
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Czy te 0,2 bar ma jakiś negatywny skutek w użytkowaniu urządzenia?
    Naczynie ma kompensować rozszerzalność wody aby ciśnienie w zbiorniku nie osiągnęło wartości granicznej. W podgrzewaczu jest to z reguły 6 lub 8 bar. Informacja jest na tabliczce każdego podgrzewacza.
  • #5 18457728
    Mlody8892
    Poziom 6  
    Raczej nie ma negatywnego skutku tylko tak się zastanawialem czy to może być normalne. . 😕
    I dlatego pytałem właśnie czy drugie naczynie moglo by coś zmienić i czy jakby było czy by przeszkadzało

Dodano po 4 [minuty]:

A mam jeszcze taki problem z reduktorem ciśnienia. Nie chcę zakładać nowego tematu. Pomijając już to grzanie cwu. . . Regulator ustawiony jest na 3 bar. Pobierając wodę ciśnienie spada do około 2 a po zakręceniu kranu wraca do 2,8 i bardzo bardzo powoli dochodzi do 3 i się zatrzymuje. Po jakimś czasie przychodzę i jest jakieś 3,1. A wcześniej tego nie było. Czy to możliwe że coś z reduktorem? Reduktor herz z filtrem
  • #6 18459395
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Takie wahnięcia są normalne.

Wzrost ciśnienia o 0,2 bar przy podgrzewaniu wody też jest jak najbardziej akceptowalny.

Moim zdaniem wszystko działa tak jak należy i nie ma sensu szukać dziury w całym.
  • #7 18461386
    Mlody8892
    Poziom 6  
    Dziękuję. Bo pewnie gdyby reduktor puszczal to ciśnienie na manometrze wskazywało by wartość taka jak jest w sieci??

Dodano po 42 [sekundy]:

To znaczy doszłoby do tej wartości
  • REKLAMA
  • #9 18461429
    Mlody8892
    Poziom 6  
    Tak tak rozumiem. Ale jakby np reduktor nawalil i przepuszczal??
  • #11 18470213
    Mlody8892
    Poziom 6  
    A mam jeszcze takie pytanie. Dlaczego jak wezmę trochę wody to wskazówka od manometru zatrzymuje się np na 2,5 bara i tak stoi dopóki znów nie pobierze się wody.?? Przy większych ilościach branej wody wraca do pierwotnej nastawy

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście mowa o manometrze od reduktora wody
  • #13 18473182
    Mlody8892
    Poziom 6  
    W sumie to raczej nie. Tylko pomyślałem że coś jest może nie tak i wolałem się upewnić

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość montażu dwóch naczyń przeponowych do systemu ciepłej wody użytkowej (CWU). Użytkownik zadał pytanie dotyczące zastosowania dwóch naczyń, ponieważ miał problemy z ciśnieniem w instalacji. Odpowiedzi wskazują, że montaż dwóch naczyń jest możliwy i czasami stosowany zamiast jednego dużego. Wzrost ciśnienia o 0,2 bar podczas grzania wody uznano za akceptowalny. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące działania reduktora ciśnienia, który miał problemy z utrzymywaniem ciśnienia. Ostatecznie stwierdzono, że wahania ciśnienia są normalne, a problemy z reduktorem mogą być spowodowane jego histerezą pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA