Witam, zakupiłem programator Willem Telwis AT3C7 z zamiarem programowania EPROM-ów serii 27xx oraz 27cxx, na początku nie byłem w stanie nawet odczytać tych kości ale znalazłem informację, że jest za duży spadek napięcia na którymś trazystorze i dlatego nie ma odpowiedniego VCC dla tych EPROM-ów, tymczasowym rozwiązaniem okazało się zmostkowanie pinu 32 z 28 (VCC) dzięki czemu jestem w stanie odczytać te pamięci. Problem powstaje przy próbie programowania, gdy nie ma włożonej pamięci i w zakładce HW Test włącze napięcie programowania VPP to multimetr wskazuje poprawne napięcia ( czyli 12,5V, 15V i 21V) natomiast podczas programowania napięcie to spada do 5-6V. Warto dodać, że w wyniku mojego idiotycznego eksperymentu musiałem wymienić cewkę L2 i zastanawiam się czy nie tu leży problem, na schemacie załączonym w opisie cewka ta ma 100uH lecz na cewce na płytce pisało 100 a jako, że była to cewka SMD to wychodzi na to, że miała ona 10uH i na taką właśnie ją wymieniłem, wymieniłem również układ 34063, jedną diodę LED i diodę zabezpieczającą D11. Nie znam się aż tak żeby stwierdzić czy ta cewka może robić taką diametralną różnicę i dlatego liczę na waszą pomoc.