logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MS Office - Word 2013 nie zapisuje obrazów po edycji.

Ramiro Roberto 09 Lut 2020 15:22 1173 4
REKLAMA
  • #1 18459821
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Po długim nieużywaniu programu MS Office, a konkretnie programu Word 2013 pojawił się problem, którego nie potrafię w żaden sposób rozwiązać. Gdy utworzę nowy dokument i coś w nim napiszę, wrzucę grafikę i zapiszę, a potem otworzę dokument, to wszystko jest w porządku - jest tekst i jest grafika. Gdy jednak poddam dokument edycji i zapiszę go ponownie, to po otwarciu grafika z dokumentu znika. W miejscu grafiki pojawia się coś takiego:

Jest też problem ze wstawianiem plików graficznych do dokumentu. Mogę go wstawić przeciągając plik graficzny do dokumentu - wtedy plik jest dodawany. Jeżeli jednak wybiorę z paska polecenia Obraz (z pliku):
    To wyskakuje komunikat
    Cytat:
    W czasie importowaniu tego pliku wystąpił błąd

I obraz nie zostaje dodany.
    Problem dotyczy każdego formatu pliku, czyli BMP, JPG, PNG. Wcześniej takich problemów nie miałem.
    Przeinstalowałem produkt, ale nic to nie zmieniło. Przeczytałem porady z internetu i poustawiałem opcje tak by obrazy były wyświetlane i przypominam, że po wstawieniu obrazu metodą przeciągnij-upuść i zapisaniu pliku obraz jest w pliku wyświetlany prawidłowo. Obraz znika dopiero po poddaniu pliku edycji i ponownym zapisaniu. Obraz znika również wtedy, gdy nie poddam pliku edycji lecz zapiszę go pod inną nazwą metodą Zapisz jako. W każdym przypadku zmniejsza się rozmiar pliku, a zmniejsza się dokładnie o rozmiar umieszczonej w nim grafiki, co dobitnie świadczy o tym, że nie jest to problem z wyświetlaniem lecz zapisywaniem.

Podczas zapisywania po edycji plik graficzny jest z pliku usuwany. Dlaczego?

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Problem wydaje się nierozwiązywalny. Póki co wróciłem do produktu MS Office 2010 i wszystko działa prawidłowo.
    Wersję 2013 odinstalowałem, pousuwałem wszystkie pliki-pozostałości z dysku, usunąłem wpisy z rejestru, zainstalowałem ponownie, zaktualizowałem za pomocą SP1 dla tego pakietu i nie pomogło.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18461882
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Jak wyżej napisałem, już zainstalowałem wersję 2010. Co do przykładowych plików, to ja już to sprawdzałem. Zmieniałem rozszerzenie pliku docx na zip i wypakowywałem archiwum. W takim pliku zwyczajnie brakowało pliku graficznego w stosunku do pliku utworzonego wcześniej i prawidłowego, a odwołanie Target które powinno zawierać wartość odwołującą się do pliku graficznego zawierało wartość NULL.

Prawidłowe wpisy w pliku document.xml.rels:
    Kod: HTML, XML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Zmienione wpisy w pliku document.xml.rels po zapisaniu w drugim pliku poprzez Zapisz jako:
    Kod: HTML, XML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Plik wcale jednak nie ulegał uszkodzeniu, a jedynie program przy zapisywaniu (po uprzedniej edycji) usuwa z niego grafiki i zmienia wpisy na NULL, co jest o tyle logiczne, że skoro nie ma już archiwum grafik, to Target nie ma się do czego odwoływać.

Najdziwniejsze jest to, że jeszcze tydzień wcześniej program działał prawidłowo, i operacje na wspomnianych plikach również przebiegały prawidłowo.

Po otwarciu oryginalnego (nie zmienionego jeszcze dokumentu) w wersji 2010 i zapisaniu w innym pliku wszystko przebiega prawidłowo. Gdy otwierałem jednak w 2010 te zmienione pliki w wersji 2013, to wersja 2010 otwierała je również bez grafik i z takim samym komunikatem błędu.

Różnica w wersji 2010 i 2013 jest też taka, że w 2010 mogę dodawać grafiki poprzez polecenia Obraz na pasku narzędzi, a w wersji 2013 już nie, gdyż wyskakuje błąd, o którym pisałem wcześniej. To oznacza jakiś błąd systemowy.

Jedyne co w ostatnim czasie przeinstalowywałem w systemie to biblioteki Microsoft Visaual C++ Redistributable wersje 32 i 64 bitowe od 2005 do 2019 z wyjątkiem (właśnie zauważyłem) edycji 2017.

Dodano po 10 [godziny] 23 [minuty]:

Pomyślałem, że może problemem są te biblioteki Visual C++ Redistributable, więc odinstalowałem wszystkie i zainstalowałem je ponownie. Zainstalowałem też ponownie Office 2013, ale to niestety nie rozwiązało problemu. Mogę jednak teraz dołączyć te pliki. Dok1.docx zawiera plik graficzny, a Dok2.docx został utworzony poprzez Zapisz jako i już nie zawiera tegoż pliku.
    Dok1.docx (42.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Dok2.docx (11.63 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18463492
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Właśnie odkryłem, że jeżeli uruchomię Word 2013 w trybie awaryjnym to wszystko działa prawidłowo. Jednak po powrocie do trybu normalnego nadal nie działa.
  • #5 18465208
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    W tej chwili używam już wersji 2016 i jest OK. Nie udało mi się w żaden sposób naprawić wersji 2013 mimo przeczytania całego internetu we wszystkich językach. Jeśli ktoś ma pomysł, to czekam.
REKLAMA