logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 traci zasięg po włączeniu - co może być przyczyną?

minio_cool 27 Wrz 2005 00:41 1643 8
REKLAMA
  • #1 1852340
    minio_cool
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    hejka ponownie, to jak tak dobrze pomogliście z 3510i to może tu coś poradzicie. 3310 włanczam , wpisuje pin do mojej karty , wyskakuje era - pełny zasięg - a po mniej więcej 5 sekundach zero. Nagle znika zasięg, na ręcznym wyszukiwaniu kicha -nic. Pobawie sie jeszcze flashami ale marnie widze efekty. Styków tu żadnych nie widze do dogięcia jak w 3510i więc tak łatwo nie pójdzie :) prosze o jakieś sugestie, szkoda mi tego dziaka wyrzucać, pozdro wszystkim Michał
  • REKLAMA
  • #2 1852357
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Po włączeniu wskakuje pełny zasięg a na ręcznym nie znajduje żadnej sieci?
    Długo szuka zanim wyskakuje komunikat "Sieci nie znaleziono" ?
  • #3 1852372
    minio_cool
    Poziom 12  
    a teraz jeszcze dziwniejsza sprawa, po kilku minutach złapał sieć ale nie można zadzwonić, wybiera wybiera a jak ma być połączenie to sie sam wyłancza, a w głośniku słysze 3 piknięcia , co to takiego??
  • REKLAMA
  • #4 1852420
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Nooo tu może być gorzej. Pierwsza rzecz sprawdź bez karty czy dzwoni (nie będę pisał gdzie... :D) bo mnie w końcu koledzy dopadną i rozjadą ... zdaję się na Twoją intuicję :idea:

Jeżeli dzwoni i słychać "Proszę czekać... :D" to wielce prawdopodobne jest że ma Imei zablokowany w sieci ale mam nadzieję że nie jest niewiadomego pochodzenia.

Jeżeli jednak nie dzwoni to pewnie ma uszkodzoną końcówkę i w tym wypadku bez narzędzi typu termo-flo sobie nie poradzisz. Sprawdziłbym też w ustawieniach dźwięków czy dzwonki odtwarza w normalnym tempie i czy zegarek chodzi tak jak trzeba.... jeżeli nie to uszkodzony jest kwarc 32.768 kHz względnie odklejony CCONT.
  • #5 1852457
    minio_cool
    Poziom 12  
    no to tak, baz karty jak dzwonie na wiadomy numer to 3 piknięcia i cisza nie licząc faktu że wyskakuje brak pokrycia sieci, z kartą na wiadomy numer też nic, dzwonki grają i zegar chodzi jak należy, na karcie po ok 30 sekundach załapuje sieć (era) ale za chorobe sie nie dodzwonie nigdzie ani na telefon też nie da rady, spróbowałem już wszelkie możliwe flashe, kicha, telefon to anglik więc odpada sprawa zblokowania, niby na ręcznym znajduje wszystkie sieci bo sam ma problem, tylko te 3 piknięcia hmmm. :)
  • REKLAMA
  • #6 1853513
    JareckiP
    Poziom 27  
    Podmień diplexer bo objawy wskazują na niego :)
  • #7 1853628
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    JareckiP
    a mi się wydaje że PA na zwarciu pracuje!
  • REKLAMA
  • #8 1853789
    JareckiP
    Poziom 27  
    Hm...gdyby PA miała zwarcie telefon najprawdopodobniej telefon wyłączałby się przy logowaniu lub przy nawiązywaniu połączenia.Albo bateria by nie wytrzymała poboru albo ccont odłączyłby napięcie ze względu na zbyt duży pobór prądu :)
    minio_cool sprawdź czy PA nadaje zbliżając telefon np.do radia
  • #9 1853999
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    moim zdaniem jest tak jak pisze JareckiP, na poczatek wymien diplexer i powinno grac, moze tez byc PA, ale to mniej prawdopodobne :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 3310 po włączeniu pokazuje pełny zasięg sieci Era, jednak po kilku sekundach zasięg zanika i nie można nawiązać połączeń – telefon wyłącza się przy próbie dzwonienia, a w głośniku słychać trzy piknięcia. Bez karty SIM telefon nie nawiązuje połączeń, a wyświetla komunikat o braku pokrycia sieci. Zegarek i dzwonki działają poprawnie. Telefon jest wersją angielską, więc wykluczono blokadę IMEI. Ręczne wyszukiwanie sieci jest nieskuteczne lub problematyczne. Proponowane przyczyny to uszkodzony diplexer lub potencjalne zwarcie w module PA (Power Amplifier). Wymiana diplexera jest rekomendowana jako pierwsza próba naprawy, gdyż objawy wskazują na jego uszkodzenie. Zwarcie PA jest mniej prawdopodobne, ale warto sprawdzić, czy nadaje sygnał, np. zbliżając telefon do radia. Uszkodzenie kwarcu 32.768 kHz lub odklejenie kondensatora CCONT również zostało zasugerowane jako możliwa przyczyna problemów z funkcjonowaniem telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA