logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 traci zasięg po 12h - co może być przyczyną?

Marsad85 19 Lis 2005 10:05 1242 6
REKLAMA
  • #1 2004459
    Marsad85
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    mam nokie 3310 z dziwnymi objawami zasiegu :( a wiec z telefonem dzieje sie cos takiego jak sie go zalaczy to jest siec mozna z niego normalnie dzwonic i nia niego rowniez ! jest tak przez dluzszy czas do piero moze gdzies ok 12 godzinach traci siec :( jak sie wtedy posci wyszukiwanie reczne to znajduje wszystkie sieci nacisne na plusa ( testuje na karcie plusa) i normalnie sie loguje i jest siec przez caly czas ! wczesniej telefon mial wieksze problemy z siecia po chwili tracil zasieg albo nielpal wogule i po wymianie koncowki na RF3103 pojawily sie takie objawy. za co mam sie zabrac ???
  • REKLAMA
  • #2 2004572
    dagzer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    możliwe że to soft ci padł, spróbuj wgrać nowy,
    czesto winą złego zasiegu, lub tracenia go jest padniety soft
  • REKLAMA
  • #3 2005103
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Mam podobny przypadek z którym walczę już kilka dni. Fonik łapał zasięg na 3-4 minuty i go tracił, wymiana cobby zasięg był 2 dni i znikł. Następna cobba - zasięg przez 19 godzin.
    W Twoim przypadku wymiana Cobby powinna rozwiązać problem bo w moim na 98% do wymiany mam Mad'a.
  • REKLAMA
  • #4 2018873
    Marsad85
    Poziom 17  
    Micki_2004 mam pytanie : co nalezy zrobic pokolei po wymianie cobby ???

.... bo wymienilem cobbe, wgralem na nowo soft (rollis_dct3_flasher_479) , wgralem eprom (rollis_dct3_flasher_479) , ustawilem imei (knok-phoenix) , policzylem sumy (knok-phoenix i rollis_dct3_flasher_479) , zrobilem resety(knok-phoenix) i telefon mi sie restartuje po ok 30 sekundach tak jak by nie mial zliczonych sum :(

co robie nietak ?????
  • REKLAMA
  • #5 2019620
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Po wymianie Cobby trzeba tylko naprawić IMEI, full reset factory, policzyć sumki, ewentualnie zdjąć simlocka. Nie trzeba wgrywać ponownie softu ale można w niczym nie przeszkadza lecz jest to dodatkowa czynność. Czy fonik przed resetem łapie zasięg? Może być coś nie tak z cobbą, może źle osiadła lub jest uszkodzona. Sprawdź czy IMEI jest napewno poprawny. Poszukaj programu DCT3 Repair Partner (był gdzieś na forum) i uruchom Self Test.
  • #6 2025134
    Marsad85
    Poziom 17  
    wsadzilem dwie inne cobby i dalej jest tak samo :( telefon przed restartem ani na chwilke nie lapie zasiegu ! :( robilem juz roznymi programami resety, imei, liczylem sumy i dalej nic :( jak puszcze Self Test to wszystko wyskakuje wpozadku ! a kolejnosc wykonanch rzeczy ma jakies znaczenie i programy jakimi sie to wykonuje ??
  • #7 2060643
    Marsad85
    Poziom 17  
    niestety z uzyskanych wiadomosci niebylem w stanie naprawic telefonu wiec sprzedalem go jako uszkodzony :(

temat uwazam za zamkniety, chyba ze ktos sie znajdzie kto mial taki przypadek i napisze jak sobie z nim poradzil. Moze sie to przydac w przyszlosci komus :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 3310 traci zasięg po około 12 godzinach działania. Po ręcznym wyszukaniu sieci i zalogowaniu się na operatora Plus zasięg wraca i utrzymuje się stabilnie. Wcześniej telefon miał poważniejsze problemy z zasięgiem, które częściowo ustąpiły po wymianie końcówki RF3103, lecz pojawiły się nowe objawy. Próby naprawy obejmowały wymianę modułu Cobby, wgrywanie nowego oprogramowania (softu), ustawianie IMEI, liczenie sum kontrolnych oraz resetowanie telefonu. Pomimo tych działań, telefon nie łapie zasięgu przed restartem i po wymianie różnych modułów Cobby problem pozostaje. Self Test urządzenia nie wykazuje błędów. Zalecenia obejmowały naprawę IMEI, pełny reset fabryczny, sprawdzenie poprawności osadzenia i stanu modułu Cobby oraz użycie narzędzia DCT3 Repair Partner do diagnostyki. Ostatecznie telefon nie został naprawiony i został sprzedany jako uszkodzony. Problem może leżeć w module Cobby lub oprogramowaniu, jednak brak jednoznacznej metody naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA