logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wymienić przycisk menu w tachografie DTCO 1381?

kamil_b90 09 Lut 2020 21:00 2091 8
REKLAMA
  • #1 18460808
    kamil_b90
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

Potrzebuje wymienić przednią obudowę, a dokładnie przycisk menu w tachografie DTCO 1381. Czy odkręcenie przedniego panelu nie spowoduje zablokowania tachografu? Jeżeli ktoś już się tym zajmował to mógłby mi udzielić wskazówek jak to zrobić? Zastanawiam się również czy jest możliwość wymiany tego przycisku w inny sposób (poprzez szufladę na papier).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18461340
    1991keda
    Poziom 15  
    Ocena: 148
    który przycisk chcesz wymienić? te co są w szufladzie? bez problemu się wymienia. ten plastik na szufladzie co trzyma przyciski trzeba podwazyć i wyskakuje.
    Najlepiej kup sobie uszkodzony i możesz ćwiczyć.
    Powodzenia.

jak chcesz moge nagrac film jak rozebrac.
  • #3 18461404
    kamil_b90
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za odpowiedź.

Tak, potrzebuję wymienić tylko okrągły przycisk który jest w szufladzie. Jeżeli to nie będzie problem to byłbym wdzięczny jeżeli możesz nagrać filmik jak to zrobić, znacznie ułatwi mi to wymianę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18463302
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    Będąc zaciekawionym przedstawionym tekstem podszedłem do jednego z posiadanych, uszkodzonych 1381 z zamiarem wymiany wspomnianego klawisza. Klawisz (okrągły, na szufladzie) jest z dosyć twardego, cienkiego plastiku i nie jest specjalnie łatwo podważyć go i bez śladu wyciągnąć z otworu w panelu. Jeszcze gorzej jest go w tą dziurę spowrotem wpakować. Nie neguję: jest to na pewno możliwe, ale raczej nie przy pierwszej próbie. A tak mianowicie to co się u kolegi stało? Bo jeżeli sprawa jest kosmetyczna (klawisz jest brzydki/wytarty) - to tak. Ale jeżeli nie styka - to już nie. Pod klawiszem jest "plastikowo/silikonowa guma" dopiero pod którą są właściwe styczniki.
    kamil_b90 napisał:
    Czy odkręcenie przedniego panelu nie spowoduje zablokowania tachografu?

Jest to tak cwanie poskładane, że jakakolwiek próba rozbiórki (nawet jak nie doprowadzi do zablokowania urządzenia) spowoduje powstanie takich śladów, że pierwszy krokodyl na drodze zamknie kierowcę na dołek.
  • #5 18463340
    1991keda
    Poziom 15  
    mnie sie wydaje ze demontaz przedniego panelu nie powoduje usterki urządzenia. wymienialem przycisk wyciagania karty bo nie stykal. jedynym poblemem jest zdobycie całej nie naruszonej plomby VDO za którą jest wkręt.
    po złożeniu u mnie żadnego błędu nie ma. inspekcja po kontroli też nic nie wykryla.

wracając do wymiany przycisku okrągłego to trzeba zdjąć cały plastik ten prostokątny z szuflady. robiłem to dawno ale wydawało mi się że da się bez problemu.
    jutro muszę to sprawdzić i dam znać.
  • REKLAMA
  • #6 18463417
    kamil_b90
    Poziom 9  
    Przycisk działa poprawnie, chodzi bardziej o względy estetyczne.
  • Pomocny post
    #7 18463691
    1991keda
    Poziom 15  
    przesyłam filmik jak ja to robię.

• REKLAMA
  • #8 18465251
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    1991keda napisał:
    ten plastik na szufladzie co trzyma przyciski trzeba podważyć i wyskakuje

A ja znowu nie doczytałem. I rwałem przycisk śrubokrętem na żywca. Barbarzyńca ze mnie.
    1991keda napisał:
    wracając do wymiany przycisku okrągłego to trzeba zdjąć cały plastik ten prostokątny z szuflady

Teraz to super. Zupełnie inna kultura naprawy. :)
    1991keda napisał:
    jedynym poblemem jest zdobycie całej nie naruszonej plomby VDO za którą jest wkręt.

No to ja się też dołożę dla ludzkości :)
    Jak wymienić przycisk menu w tachografie DTCO 1381?
    Jest możliwość wypchnięcia plomby od tylnej strony panelu - igłą. Igła nie może być zbyt ostra, żeby nie przedziurawić plomby. A dlaczego jest to możliwe?
    Konstrukcja otworu w panelu jest celowo osłabiona: są tam takie "szparki" i dowolną z nich można wykorzystać w celu wsunięcia igły i "popchnięcia" plomby.
    No to wykręcamy śrubkę, i teraz możemy ściągnąć przedni panel. Prosta sprawa: kilka zatrzasków naokoło.
    I już jak widać panel oddzielony. Teraz można odłączyć taśmę od wyświetlacza, a można i nie. Ja odłączyłem, sprawdzałem później programatorem do tachografu i żadnego błędu to nie wygenerowało. Jak ktoś ma cykora, to bez problem,u można zostawić taśmę podłączoną. I teraz uwaga: NIE ROZBIERAMY WYŚWIETLACZA rozginając blaszane "żabki"! Wyświetlacz wyciągamy z przedniego panela w całości! Jest to jedna widoczna śrubka i dwa zatrzaski plastikowe w przednim panelu.
    Jak widać uzyskaliśmy eleganckie dojście do gumek stykowych.
  • #9 18477330
    kamil_b90
    Poziom 9  
    Przycisk wymieniony, zamykam temat. Dzięki wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany przycisku menu w tachografie DTCO 1381. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z demontażem przedniego panelu oraz wymianą okrągłego przycisku znajdującego się w szufladzie. Wskazano, że demontaż panelu nie powinien prowadzić do zablokowania urządzenia, jednak wymaga ostrożności, aby uniknąć uszkodzeń. Użytkownicy zalecali zdobycie uszkodzonego egzemplarza do ćwiczeń oraz podzielili się metodami na wypchnięcie plomby, co ułatwia dostęp do śrub. W końcu, autor tematu potwierdził, że wymiana przycisku została pomyślnie zakończona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA