logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panele Sharp 310W i inwerter SolarEdge - czy warto dopłacać do optymalizatorów?

rostex 09 Lut 2020 21:35 1503 4
REKLAMA
  • #1 18460911
    rostex
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Mam dylemat, czy do budynku jak na poniższym zdjęciu konieczne jest zastosowanie optymalizatorów, które tak chętnie wciskają firmy?
    Mam ofertę na panele Sharpa 310W x 11 szt z optymalizatorami, inwerter Solaredge 3,6kpw za 22800 zł.
    Wolałbym szczerze Growatta, lub dopłacić do SMA lub Froniusa i panele bez optymalizatorów, ale czy nie zabrnę w ślepą uliczkę rezygnując z optymalizatorów? Cienia na budynku nie będzie, kąt dachu ok 45 stopni, tylko kierunek południowo-wschodni.
    Panele Sharp 310W i inwerter SolarEdge - czy warto dopłacać do optymalizatorów?dom.jpg (51.23 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18460978
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Growat, Sofar, SMA lub Fronius i przy takiej mocy najlepiej 1-fazowy, jeden string i żadne optymalizatory i Solaredge nic więcej nie zrobią
  • REKLAMA
  • #3 18461124
    rostex
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Czemu 1-fazowy? Z kim bym nie porozmawiał to wszyscy namawiają na 3-fazowy.
  • REKLAMA
  • #4 18461745
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    rostex napisał:
    Czemu 1-fazowy? Z kim bym nie porozmawiał to wszyscy namawiają na 3-fazowy.

1-fazowy to z reguły niższe napięcia MPP potrzebne do optymalnej pracy
    1-faz. to także dużo większe możliwości wykorzystania wytwarzanej mocy do poprawienia auto konsumpcji w przypadku braku poprawnego bilansowania międzyfazowego (obecnie tylko PGE bilansuje)
    I jeszcze cena, 1-faz jest niższa
  • #5 18471809
    waldek60
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    rostex napisał:
    Mam ofertę na panele Sharpa 310W x 11 szt z optymalizatorami, inwerter Solaredge 3,6kpw za 22800 zł.

Firmę z taką ofertą to bym pogonił z miejsca, bo dla mnie to po prostu wyłudzacze. We wrześniu ub.r kupiłem 2x więcej mocy, oczywiście z montażem, za niższą cenę jak twoja. Sprawdź ceny komponentów i sam oceń czy to nie przesada i nie uwzględniaj dotacji bo ona jest dla ciebie a nie dla firmy montujacej. Liczy się czas zwrotu z inwestycji i niezawodność instalacji ale nie ma statystyk awaryjności poszczególnych marek więc nie brałbym opinii, zwłaszcza sprzedawców, pod uwagę.
    A co do optymalizatorów to mogłyby byc przydatne gdybyś miał zacienienia na dachu a i tak różne są zdania na ten temat. Plusem Solaredg jest monitoring z poszczególnych paneli ale chyba nie warto za to tyle płacić firmie z izraela.
REKLAMA