logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC5511 - TV działa bez procesora SDA20561-A008, co sprawdzić?

vetron 27 Wrz 2005 01:31 1215 3
REKLAMA
  • #1 1852443
    vetron
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z CUC5511, mianowicie po załączeniu zasilania, startuje dosłownie na sekundę, po czym z trzaskiem w głośnikach się wyłącza. Na wyświetlaczu widać poziomą kreskę. Wyjąłem procka SDA20561-A008 i TV odpala, bynajmniej na ekranie widać poziome, lekko przechylone fioletowe paski, na również jasnofioletowym tle. Czy to typowo wada samego procesora? Koszt scalaka to 90PLN, dlatego wolałbym z uwagi na te koszty być pewnym co do kwestii jego zakupu. Jak ewentualnie mogę to sprawdzić? Serdecznie proszę o pomoc. Łączę wyrazy szacunku, Vetron.
  • REKLAMA
  • #2 1852670
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Sprawdź zasilanie procesora (linia +5V), czy nie spada pod obciążeniem. Nie zaszkodzi wymiana elektrolitów w przetwornicy, gałęzi +B a także +5V. Może też działać jakieś zabezpieczenie, sprawdź pion, odlutuj tranzystor linii, wstaw w miejsce kolektor-emiter żarówkę i zobacz, czy poprawnie się załącza.
  • REKLAMA
  • #3 1853368
    vetron
    Poziom 12  
    Witam,
    Wszystkie ślady wskazują jednak na uszkodzenie układu, wymieniłem wszystkie elki, nawet w future box i nadal to samo. Problem sięga dalej, mianowicie nie ma kości z programem A008, są tylko z A015. Mam wsady do A008 - pobrałem je z bazy wsadów elektrody, tylko pytanie jak mam je wgrać do procka, jest tam jakis eeprom? Potrzebuję do tego programatora czy wystarczy RS232?

Moderowany przez remot:

future box w CUC5511 i wsady do procesora?? - przenoszę do: "Początkujący serwisanci"

• #4 1854961
    vetron
    Poziom 12  
    Witam,
    Wiadomość dla osoby która powinna to przeczytać.
    Proponuję zebyś dobrze zapoznał się ze schematem blokowym procka, wtedy zapewne dostrzeżesz że w epromie jest program, napisany zresztą w C lub asmku. Można go dowolnie modyfikować, wystarczy że posiadasz wersje programowalną. Jeśli natomiast nie jesteś programistą i nie wiesz zbyt wiele o technice cyfrowej to proponuję abys sam przeniósł się do "początkujączych serwisantów". Ponadto nie sądzę abyś znał również definicję "future box" - czyli głowicy VHF.
REKLAMA