logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T55-3035text CUC7303 - TV przechodzi w czuwanie, pulsujący obraz po naprawie

Rendek 12 Sie 2006 16:50 1620 10
REKLAMA
  • #1 2909073
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Witam. Dostałem do naprawy TV z wypaloną płytą, po zimnym lucie, przy C506 8,5nF/160V.Mierząc miernikiem, pozostałe elementy nie wykazują oznak uszkodzenia. Po wstawieniu nowego kondensatora, przy próbie włączenia TV władcza się na 2 sek. i przechodzi do czuwania. Jak przytrzymam przycisk prog. + to pokazuje się obraz o prawidłowych wymiarach i kolorach, ale pulsuje, raz ciemniejszy raz jaśniejszy. Impulsy HS i VS na procesor SDA5252 wchodzą. Przy pomiarach napięci dotknąłem końcówką do końcówki kwarcu przy SDA5252, pokazał się raster ze śniegiem ale nie reagował na sterowanie. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu wszystko jest jak na wstępie. Wszystkie elektrolity w zasilaniu i odchylaniu podmienione i bez zmian-czekam na jakąś sugestię.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2917316
    Rendek
    Poziom 20  
    sprawdziłem wszystkie elementy w okolicy A i w gałęzi SB, nie wykazują oznak uszkodzenia, oscylogramy zgadzają się z tymi podanymi w serwisówce i dalej nic.
  • #5 2917481
    Rendek
    Poziom 20  
    na żarówce wszystkie napięcia prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #7 2917899
    Rendek
    Poziom 20  
    Pin 22 to nasycenie, T511 odłączyłem i bez zmian.Konkretnie, które piny od zabezpieczenia procesora sda5252 czy tda8362a?
  • REKLAMA
  • #9 2918026
    Rendek
    Poziom 20  
    zaraz po załączeniu zasilania jest stan wysoki a jak tv przejdzie w stan czuwania jest 2,1v. Gdy wcisnę klawisz + i go trzymam to pokarze się obraz pulsujący a napięcie spada o 0v.

Odłączyłem 32pin SDA5252, TV działa, będę musiał szukać uszkodzenia w układzie zabezpieczenia.

Mam prośbę, jeżeli ktoś ma na warsztacie podobnego grundiga, aby zmierzył jakie napięcie stałe występuje na nodze A trafopowielacza (SB)w czasie normalnej pracy.
  • #11 2927490
    Rendek
    Poziom 20  
    Wszystkie diody i inne elementy w zabezpieczeniu podmienione, bez skutku, winnym okazał się trafopowielacz, coś nie tak z tą końcówką A.

Podsumowanie tematu

✨ Naprawa telewizora Grundig T55-3035text z procesorem SDA5252 i układem CUC7303 polegała na wymianie kondensatora C506 (8,5nF/160V) z powodu zimnego lutu. Po wymianie kondensatora TV włącza się na 2 sekundy, a następnie przechodzi w tryb czuwania. Przy przytrzymaniu przycisku programowania pojawia się pulsujący obraz o prawidłowych wymiarach i kolorach. Pomiar napięć na żarówce jest prawidłowy, a impulsy HS i VS docierają do procesora. Sprawdzono elementy związane z nogą A trafopowielacza (SB) oraz zabezpieczenia procesora SDA5252 (w tym piny 22 i 32), bez wykrycia uszkodzeń. Odłączenie pinu 32 procesora SDA5252 pozwala na działanie TV, co wskazuje na problem w układzie zabezpieczenia. Wymiana wszystkich diod i elementów zabezpieczenia nie przyniosła efektu. Ostatecznie uszkodzony okazał się trafopowielacz, szczególnie końcówka A, co było przyczyną problemu z przechodzeniem TV w czuwanie i pulsującym obrazem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA