logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunać plastelinę z plastikowych malowanych elementów.

Doominus 13 Lut 2020 21:18 18198 6
REKLAMA
  • #1 18469469
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Witam.

Mam pobrudzoną obudowę plastikową plasteliną białą techniczną(?)

Próbowałem zamrozić i odlepić ale nic to nie dało.
    Potem gorąca woda i mydło, zrobiła się gęsta maź ale nie zeszło.
  • REKLAMA
  • #2 18469551
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    Spróbowałbym najpierw:

Jak nie pomoże to to:

Tylko,że nawet przy ludwiku malowanie może ucierpieć.
  • REKLAMA
  • #3 18469904
    barondary
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Praktycznie każda plastelina zawiera jakiś tłuszcz. Spróbuj nasmarować miejsce zwykłym płynem kuchennym do mycia naczyń, bez rozcieńczania lub z niewielkim rozcieńczeniem, i po prostu zmyć. Ewentualnie czynność powtórzyć. Niektóre plasteliny zawierają też inne składniki, których nie ruszy detergent. Wtedy można spróbować jakimś bezbarwnym alkoholem ( np. izopropanolem) zmyć resztki lub popsikać obficie dezodorantem (zawiera alkohole ) i delikatnie zetrzeć miękką szmatką.
    Ale z alkoholem uważaj, bo niektóre plastiki z nim reagują i możesz sobie zrobić plamę. Najlepiej zrobić próbę w miejscu, gdzie nie zaszkodzi. Zawsze próbę warto zrobić przed użyciem każdego środka czyszczącego. Ja w ten sposób oczyściłem sporo przedmiotów.
  • #4 18470092
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Kolejna opcja - olej (rzepakowy). Rzadka maź która powstanie będzie się dała zetrzeć przy pomocy ręcznika papierowego z rolki.
  • REKLAMA
  • #5 18470123
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Plastyfikatorem w plastelinie jest wazelina, więc przy jej pomocy możesz rozrzedzić i zebrać bibułą.
  • #6 18480307
    DiElbe
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Pamiętam patent Pani domu, a mianowicie majonez 😁, zawiera tłuszcze i ocet, ale to tak na marginesie jako ciekawostkę gdy nie mamy innych profesjonalnych środków pod ręką.
    A do usuwanua tłuszczów używam od paru lat Sgrassatore Universale Marsiglia Chanteclair, dostępny w Leclerc lub sklepach z zachodnią chemią.
  • REKLAMA
  • #7 18481388
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 539
    WD 40- z plastikowego stolika z IKEA zmył kredki świecowe, plastelinę i tylko moja mała córka wie chyba czym to jeszcze wymazała , zeszło wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobów na usunięcie białej plasteliny z plastikowej obudowy. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym użycie płynu do mycia naczyń, alkoholu izopropylowego, oleju rzepakowego, wazeliny oraz majonezu, który zawiera tłuszcze i ocet. Wspomniano również o skuteczności WD-40 w usuwaniu plasteliny i innych zabrudzeń z plastiku. Zwrócono uwagę na konieczność przeprowadzenia testów w niewidocznych miejscach przed użyciem środków czyszczących, aby uniknąć uszkodzenia malowanej powierzchni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA