logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B3 2.0E 16V 9A: Klimatyzacja działa tylko na 1. biegu, reszta nie działa

gameserv 27 Wrz 2005 13:54 1761 8
REKLAMA
  • #1 1853194
    gameserv
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Witam mam znów dziwny problem z elektryką ostatnio nie wiem nawet w jaki sposób przestała mi działać klima. Działa mi tylko na 1. Jeśli włącze 2,3 i 4 bieg na wyłączniku dmuchawy (nawiew w kabinie) - to się wyłącza (gasną nawet kontrolki załączenia jej). Może ktoś miał już podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 1853267
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Najprawdopodobniej masz uszkodzony włacznik limy wyciągni go rozbież i poczyść styki
  • REKLAMA
  • #3 1853444
    gameserv
    Poziom 14  
    Wydaje mi sie że raczej to nie wina styków!! Na 1 biegu wentylatora załącza się i działa jak powinna, zaś problem robi się dopiero kiedy włączam 2 i .... wyżej. Gaśnie kontrolka załączenia i słychać jak się wyłącza sprężarka. Kiedy wracam z powrotem na jedynke, znowu się załącza klima świeci kontrolka i wszystko działa. Naprawdę mam dziwne objawy przestał mi nawet działąć obrotomierz i automat stopu coś fiksuje!! (raz dział a raz nie. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na inne usterki
  • REKLAMA
  • #4 1853504
    stefano11
    Poziom 21  
    raczej nie powinno mieć wpływu na inne usterki
    tylko biueż pod uwagę ze załaczenie klimy idzie z prądu krury jest podawany na wentylator a włącznik wenylatora i włacznik limysiedzi w jednej obudowie tak mnie się coś kojaży i jestem przekonany że tam tkwi usterka.
  • REKLAMA
  • #5 1868766
    gameserv
    Poziom 14  
    Witam przejrzałem wszystkie styki i są ok. Problem musi być gdzie indziej pytanie tylko gdzie?
  • #6 1869224
    stefano11
    Poziom 21  
    a wię możesz miec uszkodzoną instalację i od wibracji wentylator rozłącza ją
  • #7 1869268
    gameserv
    Poziom 14  
    Faktycznie klima zaczeła niedziałąc od momentu wydawania dziwnych odgłosów z wentylatora dmuchawy ale wydaje mi się że to nie powinno mieć wpływau na załączenie klimy
  • #8 1870889
    stefano11
    Poziom 21  
    sprawdz połaczenia na kostkach w okolicy wentylatora i na całym panelu
  • #9 2776207
    gameserv
    Poziom 14  
    Witam
    Klima działa - problemem był rezystor oporowy (coś takiego zielonego - odpowiedzialne za obroty wentylatora) przepalił się przez podtarty wentylator. Wystarczyło go wymienić, zrobić wentylator, aby kręcił się bez oporów i jest Ok

Dzięki za wszystkie rady. !!!

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B3 2.0E 16V 9A klimatyzacja działa tylko na pierwszym biegu wentylatora, natomiast przy próbie włączenia biegów 2, 3 i 4 następuje wyłączenie klimatyzacji wraz z gaśnięciem kontrolek i wyłączeniem sprężarki. Problem nie wynikał ze styków włącznika klimatyzacji ani wentylatora, mimo początkowych podejrzeń. Objawy obejmowały również sporadyczne problemy z obrotomierzem i automatem stopu, jednak nie miały one wpływu na działanie klimatyzacji. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się przepalony rezystor oporowy odpowiedzialny za regulację obrotów wentylatora, który uległ uszkodzeniu wskutek podtarcia wentylatora. Po wymianie rezystora i naprawie wentylatora klimatyzacja zaczęła działać poprawnie na wszystkich biegach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA