logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie światłowodu - jakie urządzenia dla domu z parterem i poddaszem?

Damiano88 06 Sty 2021 23:28 474 2
REKLAMA
  • #1 19164581
    Damiano88
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam,
    Planuje w najbliższym czasie podłączenie światłowodu do nowego domu i potrzebuje porady bym wiedział jakie urządzenia będą potrzebne i jakie mam opcje.
    Z reguły dostawca prowadzi przewód do budynku i daje router w pomieszczeniu z komputerem a reszta działa po wifi lecz u mnie sytuacja jest bardziej rozbudowana.

Parter + poddasze użytkowe + strych.
    Zastosowane kable w budynku to MADEX kabel, drut U/UTP 4PR 24AWG kat.5e PVC.

W 3 pokojach na poddaszu po 1 kablu, na parterze w pokoju 1 kabel + Salon 2 kable. ( Ubogo ale tak jest, przy odrobinie szczęścia może uda się jeszcze jakiś wepchać jeśli zajdzie potrzeba)

Wszystkie te kable wychodzą na strychu, gdzie w zimie jest zimno a w lecie zwyczajnie gorąco - można w jakiś sposób to zjawisko ograniczyć by nie wpływało na działanie routera i innych urządzeń?

Jak to teraz podłączyć... ? Na strychu zwykły router od dostawcy nawet bez wifi, do niego wpięty jakiś switch a w wybranym pokoju np na parterze i piętrze mogę podłączyć routery z wifi? Czy to tak nie zadziała?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19164867
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Damiano88 napisał:
    Witam,
    Planuje w najbliższym czasie podłączenie światłowodu do nowego domu i potrzebuje porady bym wiedział jakie urządzenia będą potrzebne i jakie mam opcje.
    Z reguły dostawca prowadzi przewód do budynku i daje router w pomieszczeniu z komputerem a reszta działa po wifi lecz u mnie sytuacja jest bardziej rozbudowana.
    A co stoi na przeszkodzie, aby dostawca doprowadził światłowód do pomieszczenia na strychu i tam postawił zakończenie.
    Damiano88 napisał:

Wszystkie te kable wychodzą na strychu, gdzie w zimie jest zimno a w lecie zwyczajnie gorąco - można w jakiś sposób to zjawisko ograniczyć by nie wpływało na działanie routera i innych urządzeń?
    O ile zimno zbytnio nie wpłynie na działanie urządzeń, to latem może być problem z przegrzewaniem się urządzeń. Wszystko zależy od tego jaie to urządzenia i w jakiej temperaturze maksymalnej mogą pracować. Musisz przewidzieć swobodny przepływ powietrza, ale skoro do tej pory pracowali, więc w czym problem.

Damiano88 napisał:
    Jak to teraz podłączyć... ? Na strychu zwykły router od dostawcy nawet bez wifi, do niego wpięty jakiś switch a w wybranym pokoju np na parterze i piętrze mogę podłączyć routery z wifi? Czy to tak nie zadziała?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Jeżeli zakończenie światłowodu będzie na górze, to praktycznie cała zmiana, to konfiguracja istniejącego routera, lub jego wymiana.
  • #3 19165007
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    Damiano88 napisał:

Samoistnie, nie. Potrzebna ewentualnie wentylacja/klimatyzacja mechaniczna.
    Damiano88 napisał:
    Jak to teraz podłączyć... ? Na strychu zwykły router od dostawcy nawet bez wifi, do niego wpięty jakiś switch a w wybranym pokoju np na parterze i piętrze mogę podłączyć routery z wifi?

Operatorzy zazwyczaj dają sprzęt combo (switch, router, AP - all in one) i to musi zostać.
    Dalej dać tam switch np Netgear GS108GE, a jako AP można dać router/dedykowany AP.
    Teoretycznie, zamiast switcha, można dać patch panel, ale ten wymaga podłączenia ile przewodów za krosownicą, tyle samo przed krosownicą - a to rodzi problem, bo ilość portów LAN w routerze to najczęściej tylko 4 porty (jak więcej przewodów LAN to klops), a i często internet jest tylko na jednym porcie LAN w routerze operatora (pozostałe porty to np tylko tv, tylko multiroom itd) a na krosownicy nie da się "pobrać" jednego sygnału z jednego portu LAN w routerze i dać to np na 10 przewodów dalej.
REKLAMA