logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zapach karbidu jest szkodliwy?

Jarekob 16 Lut 2020 18:07 8172 8
REKLAMA
  • #1 18474840
    Jarekob
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam! Prosze odpowiedzcie mi na pytanie, czy won karbidu jest szkodliwa dla zdrowia?
    Z gory dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 18475631
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    To jest acetylen. Poszukaj w necie jakie są jego właściwości.
  • REKLAMA
  • #3 18475635
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 184
    Nawet nie próbuj, bo to będzie twój ostatni post.
  • #4 18489725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18489740
    retrofood
    Jakub Urban napisał:

Zapach samego karbidu jest nieszkodliwy ale capi to jak z gęby pijaka po "mózgotrzepie" i to nie jednym albo po jakimś bimbrze

Nie obrażaj bimbru.
  • #6 18489822
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    Wódki z Kaliningradu też.
  • #7 18489919
    retrofood
    Jakub Urban napisał:

A co do wódki z Kalinigradu:
    Widzieliście kiedyś objawy zespołu Korsakowa?
    Ja widziałem, prawie to samo, co choroba Alzheimera tylko od alkoholu.

Daj se siana, bo to zaczyna przypominać argumenty z łańcuszka świętego Antoniego, co to się stanie z tym, który nie roześle łańcuszka po świecie.
    Parę ładnych lat mieszkałem w Rosji, paręnaście lat jeździłem po wszystkich państwach byłego Sojuza, wódki wypiłem tam morze, a "Lot trzmiela" Rimskiego - Korsakowa jest znakomity.
  • REKLAMA
  • #8 18489932
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Temat się zrobił o smrodach, a zaczęło się od karbidu :D Zakupiłem ostatnio karbid w sklepie ogrodniczym jako środek na krety, ale z zamiarem użycia w przedwojennej lampie. I aż się boję otworzyć puszkę po przeczytaniu tego postu :)
    A co do cuchnących substancji, o których woni niewiele osób ma pojęcie to wrażenie na mnie zrobił materiał wybuchowy C4, który zdarzyło mi się powąchać na szkoleniu psów policyjnych. Nie jestem ani policjantem ani psem, żeby nie było wątpliwości :P Nie wiem, czy jest specjalnie nawaniany czy wynika to z jego składu chemicznego.

A co do alkoholi to nie zapomnę dwóch "smrodów". Jednego własnego oddechu na drugi dzień po wypiciu słowackiej śliwowicy, a drugiego po wejściu do toalety po nałogowym alkoholiku pijącym tanie wina od 20 lat codziennie :cry:
  • #9 18489950
    retrofood
    teskot napisał:
    a drugiego po wejściu do toalety po nałogowym alkoholiku pijącym tanie wina od 20 lat codziennie :cry:

Trzeba było wejść do toalety pracowniczej w kombinacie, gdzie miałem praktykę, (lata 70-te) w poniedziałki, po festynach weekendowych. Na nich przecież sprzedawano wino marki wino, bo piwa brakowało. Siekierę można było wtedy powiesić na tym smrodzie w dowolnym punkcie przestrzeni.

A jeśli chodzi o karbid i jego zapach, to należę do osób, które strzelały z puszek po farbie. I żyję.

Dodano po 1 [minuty]:

Jakub Urban napisał:

A wódkę rosyjską piłem, ale kupioną na promie Stena Line i to było coś

Wódki rosyjskiej w Rosji kiedyś nie podrabiano. Bo pół litra było tańsze niż kilogram cukru.

Podsumowanie tematu

✨ Zapach karbidu, który jest węglikiem wapnia, jest spowodowany zanieczyszczeniami, takimi jak fosforowodór i siarkowodór. Acetylen (etyn) sam w sobie jest bezwonny, ale techniczny acetylen ma nieprzyjemny zapach z powodu tych zanieczyszczeń. W dużych stężeniach acetylen może wypierać tlen z powietrza, co czyni go gazem duszącym, a także może tworzyć wybuchowe mieszaniny z tlenem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z używaniem karbidu, w tym jego zastosowaniem w lampach oraz jako środek na krety, wyrażając obawy dotyczące bezpieczeństwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA