logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupię karbit/Karbid?

Volfram 25 Sty 2007 13:38 137784 50
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie można dziś kupić karbid (węglik wapnia) i ile kosztuje?

Karbid można kupić przede wszystkim w hurtowniach z materiałami do spawania; padł też konkretny przykład zakupu w Jeleniej Górze, gdzie sprzedawany był w workach 5 i 10 kg po ok. 6 zł/kg [#5200160] Bywa dostępny także w sklepach ogrodniczych i rolniczych, często pod nazwą „odstraszacz na krety” [#6726744] [#3573874] Wskazywano też sprzedaż na swistak.pl oraz w sklepie karbid-sklep.pl [#5656590] [#10702518] Ktoś podał ofertę 5,86 zł/kg brutto + koszt przesyłki za opakowania 5 kg [#8118336], a inna odpowiedź mówiła o cenie ok. 25 zł/kg w marketach budowlanych typu OBI i Castorama [#18775663]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3485840
    Volfram
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    No właśnie.Czy karbit w ogóle jest dziś do kupienia?

Jeśli tak,to gdzie?I po ile?

Za odp z góry dziękuje.

Ps:Wiem,ze nie ma to wiele wspólnego z elektroniką,ale być może ktoś mi tu da radę pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 3488971
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    kupisz na alledrogo - do odstaszania kretów i nornic.
    Prócz tego w lepszych sklepach chemicznych i przemysłowych.
    Poszukaj też w marketach typu Castorama, OBI itd
  • #4 3491890
    Volfram
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ha,właśnie,że na alledrogo karbitu ani bryłki!
    Nie wolno nim tam handlować.Da się kupić tylko specjalne pojemniki na karbit,albo lampkę :D

Jestem z podkarpacia,w rzeszowskiej castroamie karbit?Nigdy nie widziałem.

Ducker 1:Czy mógłbyś mi podać adresy sklepów chemicznych?Nigdy w takowym nie byłem.Jakie są ceny karbitu?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Ps:Ma ktoś jeszcze w domu lampkę na karbit?Jak to świeci?Pytam z czystej ciekawości.
  • #5 3573874
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Poszukaj w sklepach, hurtowniach ogrodniczych, rolniczych- do odstraszania kretów. Lampa karbitowa to normalny jakby palnik- dajesz karbid i wodę do pojemnika. Wytwarzany acetylen spala się w postaci małego płomienia w malutkim palniku- co jak płomień świecy. Do tego odbłyśnik jak np. w lampach i świeci. Regulujesz jasność zwiększając czy zmiejszając dopływ acetylenu do palnika.

Ps. karbid dalej idzie kupic na alledrogo, tyle, że sprzedawcy nie piszą że to karbid tylko anty-kret itd. Ewentualnie zagadaj ze sprzedawcami art. ogrodniczych itp. Napewno dalej mają. Swoją drogą kolejny chory pomysł alledrogo z zakazem karbidu.
  • #6 4812020
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Karbid czyli CaC2 (węglik wapnia) w połączeniu z wodą wytwarza acetylen...swoją drogą łatwopalny i silnie wybuchowy gaz. Może dlatego jest trudniej dostępny?
    Z podobnych względów raczej nie sposób dostać CZYSTYCH
    NH4NO3 czy NA2NO3 - obie substancje mogą służyć do produkcji substancji wybuchowych.
    Teoretycznie karbid można wytworzyć (jak wapno palone) w 'domowych warunkach'. - czyli nieekologiczny kocioł zasilany koksem/węglem kamiennym :)
  • #7 5094513
    korczomax1
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Karbit jest sprzedawany w sklepie ogrodniczym cały czas kupuje bo to jest na krety ale ja wole tym postrzelać
  • REKLAMA
  • #8 5196463
    pawelkryczka
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Warszawa ul Rzeczna, to na pradze
  • #10 5199714
    bestia1978
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Kiedyś widziałem karbid w drogerii ! Był w litrowych puszkach po 10 zł za puszkę.
  • #11 5200160
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    W hurtowniach z materiałami do spawania, przynajmniej tych, które
    chcą się w to bawić . Bez problemu kupuję go w Jeleniej Górze, pakują
    w worki plastikowe po 5 i 10 kg. Do niedawna kg kosztował 6 zl.
  • #12 5347417
    hero1521
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam pytanie czy w okolicach Chojnic lub w samych Chojnicach można kupić karbid?Jeżeli tak to za ile i gdzie?

Moderowany przez Jasiek690:

Tematy scaliłem.

• #13 5347449
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Pytaj w sklepach ogrodniczych jeśli masz takie w okolicy.
  • #14 5353597
    hero1521
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam pytanie czy w okolicach Chojnic lub w samych Chojnicach można kupić saletrę wapniowa i saletrę sodowa?Jeżeli tak to za ile i gdzie?Aha i czy da sie ja podpalić tak jak inne saletry za pomocą cukru czy normalnie bez cukru?
  • REKLAMA
  • #15 5372848
    maromarol
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Tzw. satetra potasowa jest najlepsza ponieważ nie jest higroskopijna czyli nie chłonie wilgoci, w hipermarketach i sklepach ogrodniczych można ją kupic w paczkach jako nawóz ale trzeba patrzeć czy nie ma jakiś dodatków, niedawno widziałem w auchanie paczki 1kg czystej saletry jako nawóz do kwiatków.
    Ps: dla ciekawskich polecam testy nadmanganianu potasu z siarką lub drobne opiłki magnezu z saletrą(spalanie magnezu jest wtedy wielokrotnie szybsze i baaardzo efektowne):D:D:D:D:D:D:D
  • #16 5383388
    kamkam666
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Posiadam na sprzedanie karbid ok 100kg możliwość kupna nie dużych ilości. tel. 602817472
  • #17 5569135
    qwerty888
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam!
    Posiadam 50 kg karbidu.
    Sprzedam całość za 200 zł
    604511849
  • #18 5569518
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    robiac eksperymenty z nadmanganianem potasu i szczegolnie niektorymi proszkami metali trzeba pamietac ,ze przechowywanie takich mieszanek szczegolnie przy sladach wilgoci doprowadza do samozaplonu-KMnO4 jest wrazliwy na wilgoc i rozklada sie przy kontakcie z niektorymi metalami.
  • #19 5656590
    orzechowiec13
    Poziom 2  
    Witam
    Karbid można kupić na: http://www.swistak.pl/.
    Oni nie robią takich problemów jak Allegro. Bardzo dobra rzecz do odstraszania kretów.
  • #20 5662356
    michube
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    A tak z innej beczki - na jakiej zasadzie karbid odstrasza krety? "Minuje" się nim teren czy co? :D
  • #21 5662364
    kuba989898
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    @michube

Karbid pod wpływem wilgoci rozkłada się z wydzieleniem acetylenu, i jak takiemu kretowi w tunel wykopany w ziemi wsadzisz karbid (jest wilgotno), to zmienisz mu skład atmosfery, i jak kret ma się udusić to woli się przenieść.
  • REKLAMA
  • #22 6269855
    użytkownik8302
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Możecie w końcu powiedzieć przychodzę do sklepu ogrodniczego i co mówie
  • #23 6269873
    michube
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Jak to co? "Dzień dobry. Pół kilo karbidu poproszę. Ile płacę? Dziękuję. Do widzenia."
  • #24 6283524
    grzegorz890
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Poszukaj w firmach używających wytwornic acetylenowych.
    Muszą przecież gdzieś kupować karbid?
    A za flaszkę z pewnością odstąpią parę kilogramów :)
  • #25 6459753
    Gronczo
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Wpisz w google:

karbid sklep

za niecałe 10 zł dostaniesz 0,5 kg karbidu
  • #26 6475179
    rusek9999
    Poziom 10  
    a czy karbit/karbid trzeba z czymś mieszać oprócz wody

bo ja na przykład zajmuje sie produkcją petard (dopiero zaczynam)
    i usłyszałem wlaśnie o karbicie
  • #27 6475391
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    rusek9999 więc zajmij sie produkcja dżemu śliwkowego a nie petardami to przynajmniej sobie krzywdy nie zrobisz, jak byś chociaż trochę sie na tym znał, nie spał na lekcjach chemi w gimnazjum i/lub przeczytał cały temat to wiedział byś jak to działa.

Cytat:
    a czy karbit/karbid trzeba z czymś mieszać oprócz wod

A w jakim celu chcesz go mieszać??
    Mozesz mieszać karbid np z ciastem i lepić pierogi, albo z czym tylko sobie jeszcze chcesz. ale musisz wiedzieć czym to zaowocuje
  • #28 6475423
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Kiedyś podobno bimber wzmacniali karbidem bo pochłania wodę i zostaje więcej C2H5OH ale chyba nie trzeba specjalnej wyobraźni żeby domyślać się jak to smakowało i śmierdziało. Karbid nie nadaje się do fajerwerków, jego wybuchowość polega na tym że w reakcji z wodą wytwarza się palny gaz acetylen który w pewnych proporcjach z tlenem daje mieszankę bardziej wybuchową niż metan. Był używany też do spawania (wytwornice acetylenu na karbid). Nie jestem pewien ale teraz chyba stosuje się acetylen z butli.
  • #29 6475438
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Karbid używany był w lampkach górniczych.
  • #30 6475830
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    jankolo napisał:
    Karbid używany był w lampkach górniczych.

no nie był bym do końca pewny, lampy na karbid to płomieniowe lampy, takie jak np lampa naftowa tyle że w karbidówce paliwem jest nie nafta a acetylen, i teraz wyobraź sobie górnika z otwartym ogniem w kopalni...

Ale na pewno na kolei używano takich lamp

Podsumowanie tematu

✨ Karbid (węglik wapnia, CaC2) jest nadal dostępny do kupienia, choć jego sprzedaż bywa ograniczona ze względu na właściwości wybuchowe i łatwopalność acetylenu powstającego w reakcji z wodą. Najczęściej karbid można nabyć w sklepach chemicznych, ogrodniczych, hurtowniach spawalniczych oraz marketach budowlanych takich jak Castorama czy OBI. Często jest sprzedawany pod nazwą "odstraszacz na krety" i stosowany do odstraszania szkodników poprzez wydzielanie acetylenu, który zmienia atmosferę w kretowiskach. Cena karbidu waha się od około 6 zł do 25 zł za kilogram, w zależności od miejsca zakupu i opakowania (np. worki 5-10 kg, szczelne wiaderka 1 kg). Karbid był także używany w lampach karbidowych (lampkach górniczych i kolejowych), gdzie w reakcji z wodą wytwarzał acetylen jako paliwo płomienia. W dyskusji pojawiły się również informacje o niebezpieczeństwach związanych z używaniem karbidu, w tym ryzyku samozapłonu i wybuchu, a także o jego zastosowaniach w pirotechnice i spawalnictwie. Dostępne są sklepy internetowe specjalizujące się w sprzedaży karbidu, np. karbid-sklep.pl czy swistak.pl. Warto pamiętać o bezpiecznym obchodzeniu się z karbidem ze względu na toksyczność fosforku wapnia i wybuchowość acetylenu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA