logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 100 na Astrze 19,2 E zacina programy hd co 4 sekund stop 1 sekundowy

Sonyjapan 17 Lut 2020 01:28 1338 18
REKLAMA
  • #1 18475746
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Konwerter mam pojedyńczy od zestawu comsat economic z 2005 roku.
    Dwa lata temu ustawiłem na Astrę 19.2 E antenę I używałem ferguson fx7600 UCI SD dvbS.
    Ten fx 7600 pokazywał poziom sygnału średnio 60 -70%. Działał dobrze ale to dvbS.
    A ja mam 40 calowy lcd sony bravia kdl40w4500 full hd 1080.
    Postanowiłem zmienić dekoder na Ariva 100 z allegro. Kanały hd większość kwadratuje lub co 4 sekund mają pauzę sekundową.
    Kanały dvb S mimo niekiedy poziomu sygnału od 0% idą nieprzycięte płynnie ale chyba w gorszej rozdzielczości jak na tym starym dvbS dekoderze albo takiej samej rozdzielczości jak na starym.
    Kabel hdmi mam 5 metrowy 1.3.
    Interesują mnie topowe niemieckie darmowe stacje typu zdf rtl sat1 prosieben kabel eins ard itd. No ale w HD a nawet w Full HD.
    Co robić? Jaka diagnoza? Czy możliwe że Ariva 100 przycina te zdf rtl itd. w HD? Była jedna telewizja chyba NRW HD co nie przycinała po obejrzeniu 200 kanałów przestałem szukać.

Dodano po 9 [godziny] 46 [minuty]:

Ten kabel hdmi płynnie full hd klipy z komputera odtwarzał na tomiast 4 K przycinał czasami te filmiki rodzaj motion flow. Dlatego to raczej nie kwestia kabla I telewizora.
    Teraz podłączyłem przez analogowy kabel scart I też ścina przy niższej analogowej rozdzielczości ten program HD więc to nie kwestia hdmi kabla lecz dekodera. Pobrałem aktualizację z sieci jedyna i ostatnia z 2013 roku. Ogólny poziom sygnał I jakość dla satelity Astry po aktualizacjI to jakieś 60 -70 % z tym że dolny pasek poziomu skacze. Ale nawet program zdf hd co ma 93% też przycina co 4 sekundy. To wina przestarzałego dekodera?
  • REKLAMA
  • #2 18476458
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    Sonyjapan napisał:
    Ten fx 7600 pokazywał poziom sygnału średnio 60 -70%. Działał dobrze ale to dvbS.
    Sonyjapan napisał:
    Kanały hd większość kwadratuje lub co 4 sekund mają pauzę sekundową.

A jaka była jakość sygnału ba tym FX7600? Sygnał dvb-s2 jest bardziej wymagający niż dvb-s. Taki, który wystarczy do stabilnego odbioru SD, może nie wystarczyć dla HD. Być może antena i konwerter wymagają małej korekty.
    Sonyjapan napisał:
    Postanowiłem zmienić dekoder na Ariva 100 z allegro używany, zrobiłem reset do ustawień fabrycznych

Ta Ariva, to dosyć stary dekoder i może mieć nieaktualne parametry transponderów.
    Sprawdź i w razie potrzeby dopisz lub skoryguj SR / FEC zapisanych częstotliwości -> https://pl.kingofsat.net/pos-19.2E.php
    Ustawienia LNB masz Universal 9750-10600? Nie można wykluczyć, że dekoder jest uszkodzony. W końcu jest używany i ktoś z jakiegoś powodu sie go pozbył.
    Sonyjapan napisał:
    Interesują mnie topowe niemieckie darmowe stacje typu (...) rtl sat1 prosieben kabel eins (...) itd. No ale w HD a nawet w Full HD.

W/w stacje komercyjne w HD są zakodowane. FTA masz w SD. W HD tylko niemieckie kanały publiczne i regionalne.
    Sonyjapan napisał:
    Pamięta w ariva 253 combo była taka funkcja turbo zasilania.

Combo ma możliwość zasilania anteny naziemnej z gniazda antenowego. Czemu miałoby służyć to "turbo zasilanie" LNB?
    Sonyjapan napisał:
    Ale nawet program zdf hd co ma 93% też przycina co 4 sekundy. To wina przestarzałego dekodera?

A może konwertera? Ma w końcu 15 lat.
  • #3 18476620
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    No ale zdf I zdf neo mają po 93% poziom sygnału więc konwerter jest chyba dobry. Zdf są niekodowane. A może coś w ustawieniach tv gniazda hdmi? Ale jak komputer podłączam to jest płynny. Czy jest możliwe uszkodzenie dekodera skoro dvbS działają I kilka programów niemieckich hd/ te typu on line shop I tv info/ one niewiele danych na sekundę przesyłają bo mają paski informacyjne I ceny towarow. Mnie to wygląda na przycinanie bo stary procesor. Ale czy możliwe takie uszkodzenie że jedne działają a inne nie? Czy ariva 103 by nie przycinał?

Dodano po 9 [minuty]:

Jeśli miałbym tą korektę anteny robić to aplikacje na android pomogą?
  • #4 18476640
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    No ale zdf I zdf neo mają po 93% poziom sygnału więc konwerter jest chyba dobry

Te dwa kanały to tylko jedna częstotliwość - 11362H. A skąd pewność że LNB jest sprawny w całym paśmie i na obydwu polaryzacjach? Ponadto to nie wysoka siła, a jakość sygnału decyduje o stabilnym odbiorze.
    Weryfikacja instalacji (w tym konwertera) przy pomocy innego sprawdzonego i sprawnego dekodera, a weryfikacja zakupionej Arivy na innej instalacji.
    Sonyjapan napisał:
    Jeśli miałbym tą korektę anteny robić to aplikacje na android pomogą?

Temat wielokrotnie wałkowany na forum. Antenę ustawiamy na najlepsze parametry sygnału, a nie na wskazania aplikacji. Wszelkiego rodzaju aplikacje mogą być pomocne, ale anteny i konwertera Ci nie ustawią.
    Sam konwerter ma 15 lat, czy cała instalacja? Jeżeli przewód antenowy jest wiekowy, to prawdopodobnie może wymagać wymiany.
  • #5 18476894
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    Kanały wdr są hd a nie zacinają się. Tak samo trochę tych regionalnych hd też nie zacina się. Natomiast wszystkie dvbS są płynne natomiast nie które pokazują 0% a działają. Zauważyłem że jak włączam hd coś to dekoder jakby syczy przy przyłożeniu ucha z góry źródlo syczenia jest po lewej stronie ok 10 cm od strzałek na panel przednim. Może grzać suszarką? Trochę grzałem ale wszędzie aż blacharo gorąca I nie pomógło.
    Cała instalacja ma 15 lat. Czemu kanał WDR HD działa?

Dodano po 8 [minuty]:

Ferguson 100 na Astrze 19,2 E zacina programy hd co 4 sekund stop 1 sekundowy Źródlo syczenia to zielone w tym kółku. Przy dvb s nie syczy tylko przy dvb s2 tych HD. Grzać to miejsce suszarką na max czy mogę spalić dekoder?
  • REKLAMA
  • #6 18476936
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    Kanały wdr są hd a nie zacinają się.
    Sonyjapan napisał:
    Czemu kanał WDR HD działa?

Kanały WDR w wersji HD nadawane są w DVB-S (12422 H), zatem są mniej "wymagające" niż inne HD nadawane w DVB-S2.
    Sonyjapan napisał:
    Tak samo trochę tych regionalnych hd też nie zacina się

Nie jest tak, że wszystkie częstotliwości z danego satelity mają takie same parametry odbioru. Dlatego przy niedokładnym ustawieniu anteny część kanałów będzie odbierać stabilnie, a część z zakłóceniami lub w ogóle.
    Sonyjapan napisał:
    Cała instalacja ma 15 lat

Nie wierzę, by coś w niej nie wymagało poprawki lub wymiany.
    Sonyjapan napisał:
    Może grzać suszarką?

W jakim celu?
  • #7 18477601
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    A jakość tv I dźwięku z dvb s będzie lepsza na arrivie 100 poprzez hdmi niż dvb s poprzez scart? Mówię teraz o SD.
    To syczenie przy odbiorze s2 to jest jakby ciągłe iskrzenie. Tak coś pomiędzy syczeniem iskrzeniem I spawaniem oczywiście bardzo ciche I szybkie w impulsach. Może konwerter suszarką ogrzać? Bo na czym może polegać uszkodzenie dla mnie to tie jakby procesor był za wolny. Czyli radzicie ustawić antenę pod ten zdf hd? No ale skoro zdf info hd miało 93% i tnie. Na tą Astrę to sam na oko dwa lata temu ustawiłem I na dvbS było dobrze. U was też syczy dekoder jak jest odbiór s2?

Dodano po 10 [godziny] 38 [minuty]:

A ten mój stary dekoder Ferguson fx7600 UCI mógł odebrać HD z kanału WDR takiej samej jakości co ariva 100 przez hdmi skoro miał wyjścia Y Pb Pr? Bo to był dekoder DVB S.

Dodano po 16 [minuty]:

Zrobiłem reset fabryczny, nie mogę go przez kabel www zaktualizować bo nie wiem czy hasło ariva zostawić. Ale obniżyłem w ustawieniach video do 720i na 50 rozdzielczość. A programy ze zdjęcia idą płynnie teraz. Czy to wyklucza uszkodzenie dekodera? Bo to są S2. Niestety na innym transponderze zdf hd staje co 6 sekund ale jakby dyskretniej. Inne hd też tną niektóre ale w sumie to mi zależy jeszcze na tych zdf neo info kika 3 sat
    Ferguson 100 na Astrze 19,2 E zacina programy hd co 4 sekund stop 1 sekundowy
    Macie wskazówkę o ile cm czy w lewo czy w prawo przesunąć antenę skoro te ze zdjęcia łapie płynnie? Choć z drugiej strony to co dobrze łapie ma gorszy sygnał I wyższą rozdzielczość na satelicie. Patrz foto. Ferguson 100 na Astrze 19,2 E zacina programy hd co 4 sekund stop 1 sekundowy Ferguson 100 na Astrze 19,2 E zacina programy hd co 4 sekund stop 1 sekundowy

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Znalazłem w sieci takie plikI który pobrać na usb by zrobić aktualizację? Opcję aktualizacjI przez usb mam szarą nieaktywą. Jak się uaktywni to jaki plik kliknąć by rozpoczął aktualizację?
  • REKLAMA
  • #8 18482015
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    https://youtu.be/eWtIUXmVOpE tak przycina mi zdf. Jeśli Kanały z początkowego transpondera dvb s2 idą dobrze a te jak zdf źle to jest możliwe że dekoder może być uszkodzony? A może mogę ręcznie nowe ustawienia tego zdf kika transpondera w prowadzić?

Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:

Dodam na końcu że przez fachowców miałem nastawioną antenę na hot bird 13 E w 2005 roku. Ja tylko przesunąłem bardziej na wschod na Astrę w 2017 ale śruby regulującej pion góra dół nie ruszałem. Na dvb S było ok. Dodatkowo oczywiście skręcałem konwerter.
  • #9 18482754
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    A ten mój stary dekoder Ferguson fx7600 UCI mógł odebrać HD z kanału WDR takiej samej jakości co ariva 100 przez hdmi skoro miał wyjścia Y Pb Pr? Bo to był dekoder DVB S.

WDR HD pomimo że nadawane są w dvb-s, do odbioru potrzebują dekodera MPEG-4. A FX7600 ma MPEG-2.
    Przez HDMI przesyłasz sygnał cyfrowy, przez Component sygnał analogowy. Który daje lepszą jakość obrazu? To już zależy od Twojego oka. Teoretycznie lepszy powinien być cyfrowy, ale są tacy, co uważają że Component.
    Sonyjapan napisał:
    ile cm czy w lewo czy w prawo przesunąć antenę

Przy dostrajaniu anteny są to milimetry (a może nawet ułamki milimetra).
    Sonyjapan napisał:
    Znalazłem w sieci takie plikI który pobrać na usb by zrobić aktualizację? Opcję aktualizacjI przez usb mam szarą nieaktywą. Jak się uaktywni to jaki plik kliknąć by rozpoczął aktualizację?

Ostatni soft i instrukcję aktualizacji znajdziesz tutaj.
    Sonyjapan napisał:
    Kanały z początkowego transpondera dvb s2 idą dobrze a te jak zdf źle to jest możliwe że dekoder może być uszkodzony? A może mogę ręcznie nowe ustawienia tego zdf kika transpondera w prowadzić?

Póki nie ustawisz optymalnie anteny i nie zweryfikujesz jakości instalacji, trudno jednoznacznie stwierdzić czy dekoder jest uszkodzony czy nie. Najłatwiej zrobisz to na innej (sprawnej) instalacji.
    Na 10713H jakość sygnału masz słabiutką. Na 11361H jest nieźle, ale powinno być trochę lepiej. Parametrów tego transpondera nie musisz wprowadzać, bo masz poprawne. Jakiej wielkości masz antenę?
    Sonyjapan napisał:
    Ja tylko przesunąłem bardziej na wschod na Astrę w 2017 ale śruby regulującej pion góra dół nie ruszałem. Na dvb S było ok.

Satelity na orbicie nie są rozmieszczone poziomo, zatem ustawienie elewacji anteny dla każdego z nich musi być indywidualne. Przesuniecie w poziomie dla DVB-S mogło wystarczyć, ale DVB-S2 wymaga bardzo precyzyjnego ustawienia anteny. Minimalna zmiana kąta elewacji może diametralnie zmienić parametry sygnału.
  • #10 18483512
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    Chyba 60 cm czasza od zestawu comsat economic na 1 piętrze ścianie bloku

Dodano po 1 [minuty]:

U kuzyna jest antena polsat cyfrowy. Odbiór jakich kanałów hd przez moją arivę będzie świadczyć że jest sprawna?
  • #11 18483649
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    Chyba 60 cm czasza

Na dokładnie ustawionej 60-ce odbiór z Astry powinien być bezproblemowy. Z tego satelity sygnał jest bardzo mocny. Jeżeli jednak antena ma sporo lat, nie można wykluczyć że jest mniej lub bardziej odkształcona. Nawet na dobrze ustawionej, ale odkształconej antenie, część kanałów może odbierać bezproblemowo, a część nie.
    Sonyjapan napisał:
    Odbiór jakich kanałów hd przez moją arivę będzie świadczyć że jest sprawna?

Zbyt dużo polskich kanałów nie sprawdzisz, bo w większości są kodowane. Sprawdź sygnał na newralgicznych częstotliwościach w obydwu pasmach i polaryzacjach, np.: 10719V, 11488H, 11508V, 12264V, 12475H.
    Niekodowane kanały HD na Hot Bird: https://pl.kingofsat.net/find2.php?pos=13.0E&...&num_crypt=1&num_standard=5&ordre=freq&hdtv=1
  • #12 18484756
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    To blaszanka malowana proszkowo. Jak dałem szukaj satelity hot bird 13 tylko albo eutelsat 16 to też tylko wyszukał z Astry I napisał że to eutelsat.
    To zdf ma 11361.75 oficjalnie wg Astry. U mnie podaje 11361. Te 0.75 to da się ustawić ręcznie na 11362 I dać szukaj transponder? To coś zmieni czy I tak nic?
  • #13 18484836
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    Jak dałem szukaj satelity hot bird 13 tylko albo eutelsat 16 to też tylko wyszukał z Astry

Jeżeli nie przestawiłeś anteny na HB, to jaki sens szukać kanałów z tego satelity?
    Sonyjapan napisał:
    zdf ma 11361.75 oficjalnie wg Astry. U mnie podaje 11361. Te 0.75 to da się ustawić ręcznie na 11362

+/- 1 MHz nie ma znaczenia. Może być 11361, jak i 11362. Jak ma coś na tej częstotliwości znaleźć, to znajdzie. Ważne by polaryzacja i SR były poprawne.
  • #14 18485748
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    A od 2009 roku parametry transpondera 11631.75 są niezmienne? Bo mam soft po formacie z 2010 pierwotny.
  • REKLAMA
  • #15 18485781
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    A od 2009 roku parametry transpondera 11631.75 są niezmienne?

Nie. Na 11362 MHz cały czas jest polaryzacja H, SR 22000 Ks/s. Takie parametry powinieneś mieć na liście transponderów.
  • #16 18486018
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    To jeszcze do kompletu FEC-2/3.
    Nie ma znaczenia czy 11362 czy 11361 a tym bardziej xxx0,75.
  • #17 18486238
    _kli_
    Poziom 41  
    LeDy napisał:
    To jeszcze do kompletu FEC-2/3

O FEC nie wspomniałem, bo - o ile dobrze pamiętam - w Arive nie ma możliwości jego edycji.
  • #18 18486362
    Sonyjapan
    Poziom 5  
    Skoro 1 szy skrajny transponder najlepiej odbiera czy to jakaś wskazówka w którą stronę najprawdopodobniej antenę I konwerter skręcać? Nawet właśnie kosztem tego 1 szego na korzysc tego 11361.75. Nie mam sprzętu a nie mogę widzieć tv w trakcie skręcania / ewentualnie na skype ale to I tak trudno bo drabinę mam krótką.
  • #19 18486439
    _kli_
    Poziom 41  
    Sonyjapan napisał:
    Skoro 1 szy skrajny transponder najlepiej odbiera czy to jakaś wskazówka w którą stronę najprawdopodobniej antenę I konwerter skręcać?

Nie.
    Czy przed anteną nie masz jakiejś wysokiej przeszkody, np. drzewa? Być może przesłania Ci część czaszy?
    https://www.dishpointer.com/
    Sonyjapan napisał:
    Nie mam sprzętu a nie mogę widzieć tv w trakcie skręcania / ewentualnie na skype ale to I tak trudno bo drabinę mam krótką.

Weź dobrego instalatora z miernikiem i w ciągu kilku minut ustawi Ci antenę. Chyba że chcesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych, to czeka Cię długa droga z niewiadomym skutkiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dekoderem Ariva 100, który co 4 sekundy przerywa odbiór kanałów HD, mimo że sygnał na niektórych kanałach (np. ZDF) wynosi 93%. Wcześniej używał dekodera Ferguson FX7600 UCI, który działał stabilnie, ale obsługiwał tylko DVB-S. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z ustawienia anteny, jakości konwertera (15-letni) lub samego dekodera Ariva 100, który może być uszkodzony. Wskazówki dotyczące poprawy odbioru obejmują sprawdzenie ustawień LNB, jakości sygnału oraz ewentualną wymianę lub kalibrację anteny. Użytkownik zauważa, że inne kanały HD, takie jak WDR, działają poprawnie, co sugeruje, że problem może być specyficzny dla niektórych transponderów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA