logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?

marek_lo 17 Lut 2020 19:04 1029 7
REKLAMA
  • #1 18477066
    marek_lo
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam Panowie i Panie. Mam delikatny problem z telewizorem jak w temacie, otóż po włączeniu obraz jest ok i po chwili zaczyna "skakać", "miksuje linie obrazu". Kupiłem płytę T-Conn z demontażu, sprzedawca zapewniał że płyta jest sprawdzona i sprawna. Jednak po jej zainstalowaniu obraz owszem się pojawia ale jest jakby prześwietlony - np.: litery menu widzę tylko bardzo jasne kontury. Na starej płycie obraz jest idealny poza tym że randomowo się psuje.
    Czy po wymianie tego modułu tv wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji w trybie serwisowym? Jeśli nie to co może być przyczyną takiego zachowania tv?
    Za wszelkie porady będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18477094
    bazi1962
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    marek_lo napisał:
    Kupiłem płytę T-Conn z demontażu, sprzedawca zapewniał że płyta jest sprawdzona i sprawna

Zawsze tak mówią, ale przeważnie używane moduły pochodzą z rozbitych telewizorów. Więc sprzedawca tylko zakłada, skoro matryca rozbita to moduły sprawne. No chyba, że akurat ten sprzedawca rozmontował sprawny 65" telewizor żeby sprzedać go po kawałku.

Dodano po 2 [minuty]:

marek_lo napisał:
    Jednak po jej zainstalowaniu obraz owszem się pojawia ale jest jakby prześwietlony - np.: litery menu widzę tylko bardzo jasne kontury.

Oddaj to i szukaj innego T-CON
  • REKLAMA
  • #3 18479377
    marek_lo
    Poziom 7  
    Witam i dzięki za poradę. Przyjrzałem się płycie bliżej okazało się że nie wytrzymała transportu jedynie w kopercie bąbelkowej lub demontażu na chama, jeden z dławików jest pęknięty. Odsyłam do sprzedawcy.
  • REKLAMA
  • #4 18499104
    marek_lo
    Poziom 7  
    Witam ponownie, zgodnie z poradą zareklamowałem uszkodzony T-Con, otrzymałem kolejny, niestety TV zachowuje się identycznie, wymieniłem i ten moduł na kolejny z zupełnie innego źródła i to samo. obraz jest jakby prześwietlony, zastanawiam się czy ten moduł nie wymaga w tym telewizorze jakiejś specjalnej regulacji?
    Załączyłem dwie fotki ta z lepszym obrazem jest na oryginalnym module
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...201248.jpg (3.5 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    , a ta z ledwo widocznym tekstem na wygląda tak samo na wszystkich trzech wymienionych modułach.
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...201652.jpg (1.55 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wszelkie sugestie mile widziane.
  • #5 18499133
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Zamieść jakieś dobre zdjęcie robione na wprost telewizora (nie z góry) obejmujące cały ekran z normalnego programu. Chyba jest uszkodzona matryca?
  • REKLAMA
  • #6 18499224
    marek_lo
    Poziom 7  
    dodatkowe fotografie:
    te z wymienionym tcon, na drugim zdjęciu nie widać drugiego przycisku (tak)
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...131644.jpg (2.83 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...131739.jpg (3.19 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...134318.jpg (3.18 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

te z oryginalnym

Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...134847.jpg (3.36 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...135112.jpg (3.07 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?IMG_202002...135233.jpg (3.28 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?InkedIMG_2...344_LI.jpg (4.13 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    wyglądają lepiej ale po jakimś czasie obraz zaczyna skakać i efekty są podobne do tych jak na dwóch pierwszych zdjęciach

Wiem że są pionowe paski na matrycy ale one były już od dawna.
    Jak na złość teraz ten tv działa w miarę normalnie
  • #7 18499653
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6878
    Taki T-con
    pcb: 6870C-0524A /6871L-3748B
    Dlaczego LG 65UC970V nie działa poprawnie po wymianie T-Conn?

Piszesz o pionowych paskach, to by wskazywało na matrycę
    Masz LC650CQN FGF1 Flat czy (zakrzywiona LC650CQN-FHF1(Curved T120)) ?
  • #8 18500060
    marek_lo
    Poziom 7  
    Dokładnie takie moduły instalowałem (trzy prócz oryginalnego), wszystkie działają prawie identycznie obraz jest "prześwietlony", a na oryginalnym paradoksalnie obraz jest najlepszy. Pionowe kreski o szerokości jednego piksela z lewej strony matrycy to rzeczywiście uszkodzenie, powstało chyba podczas ewakuacji sprzętu z pożaru, kiedy strażacy wyciągali co udało się złapać. Matryca jest zakrzywiona.
    Teraz zastanawiam się czy dysponując tylko multimetrem i lutownicą jestem w stanie choć zweryfikować czy to T-con czy może płyta główna.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 65UC970V, który po wymianie płyty T-Con wykazuje objawy takie jak "skakanie" obrazu i prześwietlenie. Po zakupie używanej płyty T-Con, która miała być sprawna, obraz jest zbyt jasny, a na oryginalnej płycie obraz jest idealny, ale występują sporadyczne usterki. Użytkownik zastanawia się, czy wymiana T-Con wymaga specjalnej konfiguracji w trybie serwisowym. Po kilku wymianach modułów z różnych źródeł, problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie może dotyczyć matrycy, a także wskazują na możliwość uszkodzenia płyty T-Con podczas transportu. Użytkownik zauważa, że matryca jest zakrzywiona i zastanawia się nad możliwością diagnostyki z użyciem multimetru i lutownicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA