logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW

Golonix 18 Lut 2020 00:51 2142 5
  • #1 18477707
    Golonix
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich otóż mam taki problem z silnikiem jednofazowy 1,5 kW od rębaka. Zakupiłem 2 rębaki w tym jeden nie działał.
    Chcę uruchomić ten niedziałający, ale mam taki problem po rozebraniu. Wygląda to tak, że miałem jeden niebieski przewód, wystającym na zewnątrz przez mały otwór obudowy, do którego były podłączone trzy zwoje i gdy rozebrałem silnik w środku były dwa kable biały i czerwony złączone razem.
    Znowu były podłączone 3 zwoje z drugiej strony na zdjęciach wygląda tak, że te zwoje biało czerwony kabel są teraz osobno a niebieski jest dalej podczepiony i teraz mam dylemat bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest to poprawne podłączenie.
    Prosiłbym o opisanie w jaki sposób prawidłowo uzwojenia dołączam tego zdjęcia.

Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW
  • Pomocny post
    #2 18477766
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    Golonix napisał:
    po rozebraniu wygląda to tak że miałem jeden niebieski przewód, wystającym na zewnątrz przez mały otwór obudowy do którego były podłączone trzy zwoje i gdy rozebrałem silnik w środku były dwa kable biały i czerwony złączone razem i znowu były podłączone 3 zwoje z drugiej strony na zdjęciach wygląda tak że te zwoje biało czerwony kabel są teraz osobno a niebieski jest dalej podczepiony

Opis niejasny i chaotyczny.
    Na początek wstaw zdjęcie tabliczki znamionowej i tabliczki zaciskowej.
    Ile było kondensatorów i jak połączonych?
    Silnik ma wyłącznik odśrodkowy?
    Wyniki pomiarów omomierzem przed demontażem co wykazały?

Golonix napisał:
    miałem jeden niebieski przewód, wystającym na zewnątrz przez mały otwór obudowy do którego były podłączone trzy zwoje

Trzy zwoje czy trzy uzwojenia? Połączenie trzech uzwojeń może sie kojarzyć z punktem gwiazdowym.

Golonix napisał:
    środku były dwa kable biały i czerwony złączone razem

Wskaż na zdjęciu.

Golonix napisał:
    wygląda tak że te zwoje biało czerwony kabel są teraz osobno

Bo je rozłączyłeś?

Golonix napisał:
    i znowu były podłączone 3 zwoje z drugiej strony

Wskaż na zdjęciu.

Golonix napisał:
    jakoś nie chce mi się wierzyć że jest to poprawne podłączenie.

Silnik nosił ślady demontażu? Te pocięte wiązania czół uzwojeń to twoja robota czy jakiegoś poprzedniego "szewca" który tam grzebał?
  • #3 18478538
    Golonix
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW witam nie jestem elektrykiem do tego mogą być problemy w pisowni chodzi mi o te druciki podłączone do kabli to jest robota poprzedniego majstra który tam był wcześniej. Ja natomiast chciałbym uruchomić ten silniczek. Ten silnik był bez tabliczki (goły). (Patrz zd).Teraz jest tak że trzy druciki które są pojedyncze były podłączone razem białym i czerwonym przewodem wszystko razem. I jak widać na zdjęciu niebieski kabel jest też z trzema drucikami. Sorry za pisownię ale sie nie znam zabardzo na silnikach elektrycznych. Chodzi mi w jaki sposób prawidłowo to powinno być . Może czegoś tam brakuje Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW witam nie jestem elektrykiem do tego mogą być problemy w pisowni chodzi mi o te druciki podłączone do kabli to jest robota poprzedniego majstra który tam był wcześniej. Ja natomiast chciałbym uruchomić ten silniczek. Ten silnik był bez tabliczki (goły). (Patrz zd).Teraz jest tak że trzy druciki które są pojedyncze były podłączone razem białym i czerwonym przewodem wszystko razem. I jak widać na zdjęciu niebieski kabel jest też z trzema drucikami. Sorry za pisownię ale sie nie znam zabardzo na silnikach elektrycznych. Chodzi mi w jaki sposób prawidłowo to powinno być . Może czegoś tam brakuje Podłączenie przewodów stojana wewnątrz silnika jednofazowego 1.5kW
  • Pomocny post
    #4 18479126
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Silnik ma prawdopodobnie zwarcie zwojowe na jednym z uzwojeń (świadczy o tym zmieniony kolor izolacji DNE, na jednym z uzwojeń). Musisz go oddać do wyspecjalizowanego zakładu.
  • Pomocny post
    #5 18479209
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    W silnikach jednofazowych są zazwyczaj dwa uzwojenia, u ciebie sa trzy - to zapewne silnik trójfazowy, brak kondensatora to potwierdza.
    GK napisał:
    Silnik ma prawdopodobnie zwarcie zwojowe na jednym z uzwojeń (świadczy o tym zmieniony kolor izolacji DNE, na jednym z uzwojeń).

Dokładnie - spalony jest.
REKLAMA