logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika 1-faz 1,5 kW z kondensatorem bez wyłącznika - 6 przewodów

AZUKS 08 Wrz 2015 18:50 2847 9
  • #1 14981189
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Dużo jest tematów podobnych, ale nie mogłem nic znaleźć dla zastosowania u mnie.
    Mam silnik 1-faz 1,5 kW, jest z kondensatorem. Kiedyś miał wyłącznik wbudowany, który miał trzy położenia: Rozruch -praca-wyłącz, można go było kręcić dookoła w jednym kierunku , a cykle się powtarzały.
    Gdy "{fachowiec" wziął się za ten silnik stwierdził, że jest uszkodzony wyłącznik, zaczął go rozbierać i wyłącznika już nie ma.
    Ale do rzeczy - wychodzi z tego silnika 6 przewodów bez żadnych oznaczeń w różnych kolorach, zastanawiam się dla czego 6 ( 2 końce uzwojenia pomocniczego i 2 uzwojenia roboczego) po co jeszcze pozostałe dwa. Na jednym z przewodów jest koszulka z napisem chyba R1, tek przewód jest koloru białego i oczywiście jeszcze kondensator.
    Jak stwierdzić które uzwojenie jest którym i jak podpiąć bez tego uszkodzonego przełącznika by to działało.
  • #2 14981303
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 14981435
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    Tam były dwa uzwojenia robocze w tym silniku jeśli dobrze pamiętam. Nie wykluczone że mam jeszcze tabliczkę ze schematem podłączenia. Mój silnik też miał 1,5kW w skrzynce poza włącznikiem były jeszcze dwa kondensatory. Uzwojenia były łączone w szereg na rozruchu i potem równolegle podczas pracy. Układ krzywek we włączniku był taki że po cofnięciu z pracy na rozruch nie załączał się rozruch tylko silnik normalnie pracował. Aby go rozpędzić należało cofnąć na wyłączony i z powrotem na rozruch i pracę. Silniki te pracowały w rolnictwie do naspędzania pasów transmisyjnych przy plewiarkach u tych którzy nie mieli zasilania trójfazowego. Przy podłączeniu bez tego włącznika i rozruchu silnika około 30-50s nie wytrzymywały zabezpieczenia na licznikach. Mam takie dwa jeden przewinięty na "siłę" a drugi nie wiem ale na pewno jest spalony.
  • #5 14982012
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    janek1815 napisał:
    Mój silnik też miał 1,5kW w skrzynce poza włącznikiem były jeszcze dwa kondensatory. Uzwojenia były łączone w szereg na rozruchu i potem równolegle podczas pracy. Układ krzywek we włączniku był taki że po cofnięciu z pracy na rozruch nie załączał się rozruch tylko silnik normalnie pracował. Aby go rozpędzić należało cofnąć na wyłączony i z powrotem na rozruch i pracę.

Ten tak nie miał , był jeden kondensator od początku, a wyłącznik był oryginalnie obudowany w miejscu gdzie jest wyjście przewodów z silnika . Wyłącznik był chyba z 4 skręconych modułów i miał w dolnej części łapki , które wchodziły w oryginalne otwory w stojanie silnika . Sam przełącznik wystawał nad obudowę i działał jak przełącznik gwiazda trójkąt w silniku 3-faz, z tą różnicą , że ten kręcił się w cyklach (rozruch- praca-stop...itd..) cały czas przekręcało się tylko w prawą stronę, a przy siłowym się wraca by zatrzymać w lewo.
  • #8 14984754
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Poszukam danych o tym przełączniku, to może uda się z tym coś zrobić ale nie obiecuję, że będzie to jutro, bo trochę dużo obowiązków ostatnio.
  • Pomocny post
    #9 14996090
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Oto tabliczka ze schematem z tego właśnie silnika.
    Podłączenie silnika 1-faz 1,5 kW z kondensatorem bez wyłącznika - 6 przewodów
    Przełącznik to Łuk-25 produkowany przez http://www.elektromet.com/
    Myślę, że nie powinno być problemu z zamówieniem u nich takiego właśnie przełącznika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma silnik jednofazowy 1,5 kW z kondensatorem, który wcześniej był wyposażony w oryginalny wyłącznik z trzema położeniami: rozruch, praca, wyłącz. Po usunięciu uszkodzonego wyłącznika, użytkownik zastanawia się nad podłączeniem silnika, który ma 6 przewodów bez oznaczeń. W dyskusji wyjaśniono, że silnik może mieć dwa uzwojenia robocze oraz uzwojenie pomocnicze, a także, że istnieje możliwość, iż wyłącznik był automatyczny, rozłączający kondensator po osiągnięciu obrotów. Użytkownik otrzymał link do schematu podłączenia oraz informację o dostępności zamiennika wyłącznika. Ostatecznie, po uzyskaniu pomocy, silnik został poprawnie podłączony i działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA