logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 1p1 2007 - 3 urządzenia pod zapalniczkę - czy nie za dużo?

mrbisi 18 Lut 2020 15:54 1602 3
REKLAMA
  • #1 18478606
    mrbisi
    Poziom 9  
    Witam.
    Jestem na etapie podłączania wideorejestratora w aucie.

Zasilanie wideorejestratora chciałbym wlutować od spodu do gniazda zapalniczki samochodowej - tak samo, jak radio CB - żeby dalej mieć wolne gniazdo w razie konieczności podpięcia ładowarki telefonicznej.

I teraz się zastanawiam, czy takie 3 urządzenia podpięte do jednego gniazda zapalniczki nie będą zbytnim obciążeniem?

Ładowarka komórkowa to 3A (5V)
    Radio CB do President Johnny 2
    Wideorejestrator to Garmin Dashcam 54 (12V)

I drugie dodatkowe pytanie czy ciąć kabel od wideorejestratora i lutować go do zapalniczki czy lepiej "od spodu" zapalniczki dolutować nowe gniazdo? Nie wiecie, jak to jest z gwarancją przy przeciętym kablu? Jeżeli montować dodatkowe gniazdo to jakiej grubości przewodu użyć?

//EDIT: W instrukcji wideorejestratora piszą, że napięcie wejścia to 5V i 1A, natomiast w tej samej instrukcji schemat podłączenia do trybu parkingowego ma 3 kable, z czego jeden to masa, drugi zapłon 12v i trzeci to akumlator 12v. Już się pogubiłem w końcu...

Seat Leon 1p1 2007 - 3 urządzenia pod zapalniczkę - czy nie za dużo?
  • REKLAMA
  • #2 18478685
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Witam.Musisz zmierzyć lub wyczytać z instrukcji pobór prądu każdego urządzenia.Jeśli suma będzie
    większa niż 10A to nie należy podłączać.Poz artur
  • REKLAMA
  • #3 18478719
    mrbisi
    Poziom 9  
    arturdip napisał:
    Witam.Musisz zmierzyć lub wyczytać z instrukcji pobór prądu każdego urządzenia.Jeśli suma będzie
    większa niż 10A to nie należy podłączać.Poz artur

Czytam, że
    - JohnyII pobór mocy w odbiorze ma 300mA, w nadawaniu nawet 1,7 A, to przyjmuję 2A
    - Wideorejestrator ma pobór mocy 1 A
    - Ładowarkę samochodową mam 3 A

czyli powinno wszystko starczyć... Ma znaczenie, że poz 2 i 3 są o napięciu mniejszym, tj. 5v?

Jakiej grubości kabla byś użył do podłączenia kolejnego gniazda zapalarki

Ps. jeśli na gniazdo zapalniczki mam bezpiecznik 20A, to znaczy, że mogę tam podłączyć urządzenia o łącznym poborze mocy do 20amper? Czy to tylko takie "zabezpiecznie"
  • #4 18480806
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    To tylko zabezpieczenie.Raczej nie przekraczałbym tych 10 Amper(niższe napięcie to raczej bym pominął)Kolejne gniazdo to połowa obciążenia pierwszego(sumarycznie z dwóch gniazd nie powinno być poboru większego niż te 10 Amper
REKLAMA