logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 5f - Montaz wideorejestratora pod bezpieczniki

Dzia11 15 Maj 2023 09:28 1986 4
REKLAMA
  • #1 20580636
    Dzia11
    Poziom 3  
    Cześć,

miałem poprzednie auto w którym zamontowałem sobie wideorejestrator dając jeden kabelek pod bezpiecznik pompy paliwa (bo działa po włączeniu zapłonu) i drugi pod stały plus czyli tam wybrałem chyba gniazdo zapalniczki. Jednak kojarzy mi się że wtedy zdemontowałem końcówkę którą sie wklada do gniazda zapalniczki i wyjąłem z tego płytkę i wlutowałem dalej dwa przewody żeby to podłączyć. Przy wyjmowaniu nie wiem czy pociągnałęm że oberwało się to ale wygląda jakbym włozyl te 2 przewody idące z rejestratora prosto w bezpieczniki. Czy to mozliwe?

Czy mogę teraz w Leonie zrobić tak żeby włożyć te 2 kabelki jak wyżej prosto w bezpieczniki czy powinny mieć pośrednio zawartość tego plastiku ładowarki (zmienia prąd, czy coś?)?

Będę wdzięczny za odpowiedz na moje laickie pytanie.

A jeszcze chętniej czy jest możliwośc innego montażu (prostszego) żeby akumulator nie ucierpiał a zebym nie musiał zdejmowac slupka podważac podsufitki i isć do skrzynki tymi kablami? Widzę że prąd mam w lusterku może tam jakoś łatwiej by mi było? Co się dzieje gdy nie ma stałego plusa albo plusa po zapłonie? Jeśli nie ma po zaplonie a jest stały to czerpie non stop prąd tak? a gdy jest ten plus po zapłonie a nie ma stałego to co wtedy? Będzie sie cos resetowac w ustawieniach? Ale nawet jeśli to i tak zawartosc nagrana na kartę tam zostanie przeciez.
  • REKLAMA
  • #2 20581582
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Dzia11 napisał:
    A jeszcze chętniej czy jest możliwośc innego montażu (prostszego) żeby akumulator nie ucierpiał

Tak jak przewiduje instrukcja do TEGO wideorejestratora.
    Według Twojego opisu, on potrzebuje dwóch zasilań. Jedno do poprawnej pracy (zasilanie po stacyjce), a drugie do podtrzymania pamięci (stałe zasilanie)
    Skąd pobierzesz te zasilania, to Twoja wola i wygoda.
  • REKLAMA
  • #3 20581907
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6489
    Pamiętaj, że pod plastikami słupka A masz kurtyny powietrzne... kablem schodzisz podsufitką (można go wcisnąć na łączeniu z szybą, dalej słupkiem A od strony szyby (również wkłądasz pod plastik), dalej po desce (ten kawałek będzie widać) i schodzisz między deską, a drzwiami i dalej pod deską. W konsoli górnej masz plus po zapłonie i masę, ale gniazdo zapalniczki jest bezpieczniejsze (też ma zasilanie po zapłonie). Zasilacz możesz wypatroszyć z oryginalnej obudowy, ale jakoś go trzeba zabezpieczyć, żeby nie zrobić zwarcia, no i trzeba dołożyć bezpiecznik, bo oryginalna obudowa jest elementem jego "oprawki". Nie spotkałem kamerki, która wymagałby zarówna zasilania stałego jak i po zapłone. Ja mam po zapłonie, kamerka ma akumulator wystarczający do prawidłowego zakończenia nagrania i zamknięcia pliku. Przy stałym zasilaniu drenuje Ci akumulator, ale masz opcję "ochrony parkingowej".
  • REKLAMA
  • #4 20582000
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Nie zapominaj jednak, że potrzebujesz tego "ustrojstwa" które wydłubałeś z oryginalnego zasilacza. Nie możesz podłączyć kamerki bezpośrednio pod +12v, bo ją spalisz i będzie po zawodach.
  • #5 20582048
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    tzok napisał:
    Nie spotkałem kamerki, która wymagałby zarówna zasilania stałego jak i po zapłone.

Oczywiście że są. Głównym zadaniem jest właśnie ochrona parkingowa lub ciągłe nagrywanie poklatkowe. Jest jeszcze dodatkowa zaleta którą zauważyłem: lokalizacja GPS startuje od razu po włączeniu zapłonu a nie dopiero po kilkudziesięciu sekundach jak to ma miejsce w urządzeniach zasilanych „po zapłonie”.
REKLAMA