logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przydzielenie adresów ekspanderów na stałe i rozbudowa instalacji

Jan_Werbinski 18 Lut 2020 17:12 1698 9
REKLAMA
  • #1 18478773
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 670
    Integra 256
    Załóżmy że dla utrzymania porządku chcę aby ekspandery INT-E miały swoją pulę adresacji wejść i wyjść, INT-IORS swoją itp wg rodzajów ekspanderów lub wg pięter budynku.

Sposób 1
    Zainstaluję sobie np. 1 szt. INT-E i ustawię mu adres 5 oraz przydzielę wejścia 73-80. Ustawię reguły i logikę.
    Za parę miesięcy doinstaluję kolejny INT-E dając mu adres 3 i przydzielając wejścia 57-64. Zrobię wykrywanie ekspanderów. Wszystkie adresy się na chwilę pomieszają. Wejdę w DloadX i wg notatek jeszcze raz każdemu ekspanderowi przydzielę wcześniejsze zakresy adresów.
    Na jakie niespodzianki mogę natrafić? Czy identyfikacja ekspanderów i późniejsze ręczne przestawianie ich zakresów adresowych nie zrujnuje konfiguracji?

Sposób 2
    Kupić wszystkie przewidziane ekspandery, nadać im adresy, podłączyć wszystkie do magistrali i zasilania. Przeprowadzić identyfikację jeden raz i mieć spokój na parę lat rozbudowy automatyki.

Wadami drugiego sposobu jest początkowy wydatek oraz to że nigdy się nie da wszystkiego zaplanować.
  • REKLAMA
  • #2 18478807
    LouWw
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeżeli ustawisz ekspander na adresie 5 i nie będziesz miał nic przed nim to on i tak będzie odpowiadał za wejścia 17-24 ewentualnie można w opcjach zaawansowanych zmienić kolejność ale przy kolejnej identyfikacji wróci do do stanu sprzed zmian.

To samo tyczy się wyjść z centrali.

Z niespodzianek to jedynie co możesz się w końcu sam w tym pogubić i będziesz musiał wszystko od nowa ustawiać.

Najprościej kupić tyle ekspanderów ile potrzebujesz, zaczytać je i jak będziesz robił jakaś logikę to wykorzystywać ostatnie wyjścia w centrali bo raczej nie wykorzystasz jej możliwości.
  • REKLAMA
  • #3 18478985
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Zanotuję kolejność adresów i po identyfikacji ponownie ustawię taką jak chcę.
    Czy to spowoduje bałagan w ustawieniach?
    Nie wiem ile potrzebuje, bo potrzeby się zmieniają a centrala i automatyka domowa to hobby które ewoluuje.
  • #4 18479035
    LouWw
    Poziom 14  
    Może źle mnie zrozumiałeś.

Kup taką ilość ekspanderów jaką teraz potrzebujesz podłącz je normalnie z adresacja jeden po drugim żebyś miał porządek w adresaci.
    I teraz jak będziesz programował i będą potrzebne ci wirtualne wyjścia do jakiś sum logicznych czy iloczynów to wykorzystuj do tego wyjścia od 256 malejąco. W ten sposób jak dołożysz kolejny ekspander wejść/wyjść to nie wejdą ci wyjścia fizyczne w tę wirtualne.

Co do samego zrobienia notatek to też jakiś pomysł ale po jakiś czasie te notatki mogą zaginąć albo sam zaczniesz się zastanawiać co ty tutaj zrobiłeś 😁 ( mi się tak parę razy zdarzyło że notatki porobiłem a później się zastanawiałem "co autor miał na myśli")

Ja osobiście bym zrobił tak jak pisałem wyżej, masz porządek i nic ci nie wejdzie jedno w drugie, no chyba że zrobisz 256wyjsc fizycznych ale to chyba nie realne.
  • #5 18483194
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Tak jak kolega LouWw napisał wirtualne wejścia i wyjścia na logice zaczynaj od numerów ostatnich i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #6 18483984
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ostatnie też chyba nie zawsze? Np. wejścia z manipulatorów muszą mieć zakres 246-256. Nie wiem czy nie ma innych niespodzianek?
  • #7 18484148
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Zrób tak jak pisaliśmy będzie ok ,nie zawsze wykorzystuje się wejścia w manipulatorze a choćby nawet ,to zaznaczysz całą linie zrobisz kopiuj i przeniesiesz w inne miejsce wejście wirtualne i po kłopocie.
  • #8 18484334
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Jeszcze muszę zarezerwować miejsca dla kontrolera ABAX 2. Czy muszę mu przyporządkować maksymalną ilość tak na wszelki wypadek?
  • #9 18484391
    LouWw
    Poziom 14  
    Z abaxem będzie problem bo jak np będziesz miał dwa ekspandery czy fizycznie 32 linie i potem dasz abaxa to on zarezerwuj 8 lini i potem jak dodasz 9 czujnik na abax to on z automatu zarezerwuje kolejne 8 lini i jeśli będziesz miał po nim jakiś ekspander to wywali ci go dalej czyli zrobi się bałagan.
  • REKLAMA
  • #10 18484402
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Dlatego chcę z góry zarezerwować ciągi adresów o wyższych numerach (np 150-200), żeby nie było przerw. Np. 48 adresów dla ABAX2 w odpowiednim odstępie od reszty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa dwa podejścia do przydzielania adresów ekspanderów w systemie Integra 256. W pierwszym sposobie planuje zainstalować ekspandery INT-E w różnych adresach, co może prowadzić do zamieszania podczas identyfikacji i ręcznego przydzielania adresów. W drugim podejściu sugeruje zakup wszystkich potrzebnych ekspanderów na początku, co pozwoli na jednorazową identyfikację i uniknięcie problemów w przyszłości. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie porządku w adresacji oraz zalecają korzystanie z wirtualnych wejść i wyjść, zaczynając od najwyższych numerów, aby uniknąć konfliktów. Wspomniano również o konieczności rezerwacji adresów dla kontrolera ABAX 2, aby uniknąć problemów z przydzielaniem linii.
REKLAMA