Koledzy, poratujcie radą:
Jak zaadresować moduły wejść podłączone do szyny ekspanderów?
Mam płytę główną i 4 moduły wejść (E). Dwa moduły podłączone do szyny 1, kolejne dwa do szyny 2.
Szyny działąją równolegle, więc nie ma znaczenia gdzie podłączymy ekspandery wejść. Jednak w instrukcji też pisze, że w szynie nr 1 ekspandery adresujemy od nr 0 do 20, zaś w szynie nr 2 ekspandery adresujemy od numeru 20 (czy jakoś tak, nie mam teraz instrukcji przed sobą).
Czy wobec tego mogę zaadresować ekspandery wejść jako 1-2-3-4, pomimo, że ekspander 1 i 2 będzie podłączony do szyny nr 2, a ekspander 3 i 4 będzie podłączony do szyny nr 2?
Czy może te dwa ekspandery podłączone do szyny nr 2 zaadresować jako 20 i 21?
Jakim numerom wejść będą odpowiadały dane ekspandery?
Rozumiem, że ekspander 1 i 2 to linie 17 do 24 oraz 25 do 32.
A co z ekspanderami 3 i 4 (w aspekcie ich określonych adresów)?
Jak zaadresować moduły wejść podłączone do szyny ekspanderów?
Mam płytę główną i 4 moduły wejść (E). Dwa moduły podłączone do szyny 1, kolejne dwa do szyny 2.
Szyny działąją równolegle, więc nie ma znaczenia gdzie podłączymy ekspandery wejść. Jednak w instrukcji też pisze, że w szynie nr 1 ekspandery adresujemy od nr 0 do 20, zaś w szynie nr 2 ekspandery adresujemy od numeru 20 (czy jakoś tak, nie mam teraz instrukcji przed sobą).
Czy wobec tego mogę zaadresować ekspandery wejść jako 1-2-3-4, pomimo, że ekspander 1 i 2 będzie podłączony do szyny nr 2, a ekspander 3 i 4 będzie podłączony do szyny nr 2?
Czy może te dwa ekspandery podłączone do szyny nr 2 zaadresować jako 20 i 21?
Jakim numerom wejść będą odpowiadały dane ekspandery?
Rozumiem, że ekspander 1 i 2 to linie 17 do 24 oraz 25 do 32.
A co z ekspanderami 3 i 4 (w aspekcie ich określonych adresów)?