logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra + ABAX2 - kilka kontrolerów ACU-220 na jednej magistrali ekspanderów

robreg 03 Mar 2025 21:26 783 4
REKLAMA
  • #1 21464839
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Witam,

Postanowiłem rozpocząć nowy temat, gdyż nie znalazłem ani na elektrodzie, ani u cioci Google klarownego wyjaśnienia problemu związanego z uruchomieniem zestawu firmy Satel składającego się z dowolnej centrali wyposażonej w magistralę ekspanderów oraz dwóch lub więcej kontrolerów magistrali ABAX2 - ekspanderów ACU-220.

Jest na forum elektrody temat -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3937081.html#20308010
    - w którym pada sugestia na temat rozwiązania problemu, ale nie oddaje ona w pełni problemu i rozwiązania. A ponieważ jestem świeżo po dość długiej wojnie z tym tematem, chciałem podzielić się z potrzebującymi precyzyjnym wyjaśnieniem problemu, którego rozwiązania nie znalazłem ani w instrukcji od Integry, ani w instrukcji od modułu ACU-220, a klarownie przedstawił go dopiero dział wsparcia technicznego firmy Satel.

W odróżnieniu od przedstawionego przeze mnie rozwiązania w cytowanym wątku - tzn. podłączenia jednego ACU-220 na magistrali ekspanderów numer 1 i podłączenia drugiego ACU-220 na magistrali ekspanderów numer 2, tym razem chciałem doprowadzić do stanu, kiedy albo dowiem się, że na jednej magistrali ekspanderów dwa ACU-220 działać nie mogą, albo chciałbym doprowadzić do stanu, kiedy w końcu zadziałają.

Gdzie tkwi błąd w opisach prezentowanych w instrukcjach firmy Satel. Pojawia się on również w poście zawierającym propozycję rozwiązania problemu.

Cytat:
    Ale w tym kontrolerze adresy urządzeń bezprzewodowych grupowane są po 8. I każda taka ósemka ma swój kolejny adres na magistrali ekspanderów (stąd możliwość, że jedno urządzenie/jeden kontroler może zabrać do 6 adresów).
    Weź zaprogramuj adresy różniące się od siebie o co najmniej sześć pozycji, np. 1 i 7, 1 i 10, 2 i 10 itp.

Gdzie tkwi błąd w powyższych słowach? W stwierdzeniu "może zabrać do 6 adresów". Kontroler ACU-220 nie może zabrać 6 adresów. Każdy z nich rezerwuje 6 adresów już na starcie swojego działania, choć ani oprogramowanie, ani dokumenty klarownie o tym nie mówią. Jeśli ustawimy kontrolerowi ACU-220 jego adres na 0, pierwszy adres ekspandera jaki będzie dostępny w systemie to będzie adres 6 (pierwsze 6 pozycji, adresy od 0 do 5 faktycznie będzie rezerwował ACU nawet w sytuacji, kiedy nie będzie miał skonfigurowanych na swoje potrzeby żadnych urządzeń systemu ABAX2). Jeśli spróbujemy podłączyć jakiś ekspander pod adresem "rezerwowanym" przez ACU-220, ekspander taki będzie widziany w systemie, ale próba jego identyfikacji zawsze będzie kończyła się niepowodzeniem.

Cytując klasyka - Co zrobić? Jak żyć? Trzeba pamiętać, że ACU zużywa 6 adresów. Nie trzeba uciekać na drugą magistralę manipulatorów. Trzeba tylko dobrze wybierać adresy kontrolerów. Jeśli pierwszy ACU dostanie adres 0, kolejny ekspander będzie mógł mieć jako najniższy możliwy adres ustawiony adres 6. Jeśli drugi ACU dostanie wspomniany adres 6, kolejny ekspander będzie mógł mieć adres 12, następny wolny adres to będzie 18 i tak dalej. I to wszystko będzie miało miejsce niezależnie od tego, ile faktycznie urządzeń ABAX2 będzie działało w systemie.

Jeśli moderatorzy uznają, że temat nie jest wart osobnego wątku, z góry przepraszam za bałagan. Jednak biorąc pod uwagę to, jak niejasno jest ten temat opisany w internecie, być może pozostawienie go jako odrębny temat pomoże komuś szybciej odnaleźć rozwiązanie podobnego problemu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21465324
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    robreg napisał:
    Każdy z nich rezerwuje 6 adresów już na starcie swojego działania, choć ani oprogramowanie, ani dokumenty klarownie o tym nie mówią.

Ciekawe jest to co piszesz, jednak nie mogę się zgodzić.

Dopóki masz tylko 8 pozycji zajętych, ACU zajmuje jeden adres (ustawiony na dip-switchach). Dopiero 9'te urządzenie wchodzi w kolejną "pulę ósemek" i realnie ACU próbuje zająć kolejny adres (taki "wirtualny"). Jeżeli jednak w tym miejscu byłby ekspander wejść (INT-E), to identyfikacja zakończy się niepowodzeniem.

Czyli, spokojnie może być tak, że:
    - ACU - adres 1 (zajętych do 8 pozycji w tabeli ABAX2)
    - INT-E lub ACU - adres 2

Oba powyższe na tej samej magistrali.

Nie jest to jednak rozsądne, bo jeżeli nie wiemy, ile docelowo wejść bezprzewodowych będzie w systemie, to lepiej ACU dać na koniec (za fizycznymi ekspanderami wejść/wyjść).
  • REKLAMA
  • #3 21465753
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Cytat:
    Czyli, spokojnie może być tak, że:
    ACU - adres 1 (zajętych do 8 pozycji w tabeli ABAX2)
    INT-E - adres 2

I tak mówi teoria. I zajmowanie kolejnych "adresów" ekspanderów przez ACU-220 pokazuje DloadX w trakcie dodawania kolejnych urządzeń radiowych do podsystemu ABAX2. Faktycznie widać, że ACU-220 mający zajęte 8 wejść bądź wyjść zajmuje jedną pozycję na liście ekspanderów, a ACU-220 mający zajętych w sobie 30 wejść bądź wyjść będzie widziany jako cztery kolejne pozycje na liście ekspanderów. Tylko nic z tej teorii nie spracowało w moim przypadku.

Środowisko doświadczenia:
    centrala Integra 256
    do pierwszej magistrali ekspanderów podłączone:
    kontroler ACU-220 z ustawionym adresem 01h, brak urządzeń ABAX2 przypisanych do kontrolera
    kontroler ACU-220 z ustawionym adresem 03h, brak urządzeń ABAX2 przypisanych do kontrolera

Obydwa kontrolery rozpoznane przez centralę poprawnie. I na tym poprawność działania systemu się skończyła. W takiej konfiguracji identyfikacja ekspanderów centrali za każdym razem kończyła się informacją o błędzie identyfikacji ekspandera o adresie 03h. W momencie, kiedy kontroler 2 dostał adres 07h problem zniknął od strzała i centrala zaczęła bez problemów przeprowadzać identyfikację obydwu kontrolerów podłączonych do magistrali. Po kolejnej reorganizacji, kiedy pierwszy kontroler dostał adres 00h, a drugi dostał adres 06h, problem nie powrócił. Aktualnie mając obecnie wykorzystanych ponad 60 pozycji w podsystemie ABAX2, system Integra działa poprawnie.

Co więcej, opisałem dokładnie tę sytuację w korespondencji do firmy Satel. W odpowiedzi od Działu Technicznego nie przeczytałem, że wygaduję bzdury, mój przypadek sobie wymyśliłem i coś takiego nie ma miejsca. Zamiast tego zwrócono mi uwagę na to, że adres drugiego kontrolera ACU-220 został po prostu źle przypisany. Aby problem rozwiązać, muszę "odsunąć" drugi kontroler (ekspander) o rzeczone 6 adresów, które pierwsze ACU-220 może chcieć zająć w trakcie dodawania do niego kolejnych urządzeń ABAX2.

I właśnie z powodu tego nieoczywistego zachowania się komponentów tak zbudowanego systemu pozwoliłem sobie ten przypadek opisać w powyższym wątku.

Dodane o 18:47, już po odpowiedzi Darka z 15:15:

rozumiejąc wątpliwości przedstawione przez Darka, uzupełnię opis dramatu dla postronnych, aby rozwiać jeszcze ewentualne wątpliwości. Tutaj, by nie bić piany kolejnymi postami.

Centrala to Integra Plus 256, wyposażona w najnowszy firmware udostępniony przez Satela na dzień pisania tej opowieści. Podobnie obydwa kontroler ACU-220, sumiennie zaktualizowane do najnowszej iteracji wersji 6.08. Obydwa ACU-220 były przed ostatnimi próbami czyszczone z obsługiwanych urządzeń radiowych, bo potrzebowałem zmienić ich kolejność na liście ekspanderów i przypisanie modułów systemu ABAX2, tak, bym na liście urządzeń radiowych miał wymarzony porządek. Czy podjąłem należyte starania, aby problem okiełznać? Porządkowanie instalacji wraz z przypisywaniem urządzeń radiowych do kontrolerów i odbudową zreorganizowanej konfiguracji centrali zajęło 8 godzin złości, nerwów, gimnastyki przy klawiaturze i nie tylko. I to wszystko w temperaturze ok. 8 st.C w pomieszczeniach. Także chyba widać że bohaterowi lirycznemu problemu zależało na sukcesie i to chyba nawet aż za bardzo.

Dzięki za wymianę opinii. Pozdrawiam i życzę mi podobnym dużo satysfakcji z osiąganych rezultatów. Co by nie mówić, w moim przypadku sprzęty Satela od ponad 8 lat robią znakomitą robotę.
  • REKLAMA
  • #4 21465783
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    robreg napisał:
    Obydwa kontrolery rozpoznane przez centralę poprawnie. I na tym poprawność działania systemu się skończyła. W takiej konfiguracji identyfikacja ekspanderów centrali za każdym razem kończyła się informacją o błędzie identyfikacji ekspandera o adresie 03h.

Rozumiem, co piszesz, natomiast u mnie taka sytuacja nie wystąpiła. Identyfikacja przebiegła poprawnie (bez względu na to, czy w kontrolerach były zalogowane czujki czy nie).
    robreg napisał:
    zwrócono mi uwagę na to, że adres drugiego kontrolera ACU-220 został po prostu źle przypisany. Aby problem rozwiązać, muszę "odsunąć" drugi kontroler (ekspander) o rzeczone 6 adresów

Myślę, że Panowie z Satela po prostu uprościli temat lub zastosowali skrót myślowy. Od lat nigdy nie miałem problemów z tym, że zaraz za ACU jest kolejny ekspander (czy wejść/wyjść czy inny kontroler). Trzeba było tylko pilnować tych "ósemek".

Nie wiem jak wyglądały testy, ale może w tym przypadku już w tym pierwszym kontrolerze były jakieś urządzenia wgrane (urządzenie używane/testowane przez kogoś wcześniej) i podczas identyfikacji ten kontroler się po prostu rozpychał na większą ilość adresów (adekwatną do ilości zalogowanych pozycji / 8).

Tak czy inaczej, cytując klasyka: "u mnie działa";) Natomiast jakby nie było, rozumiem rozterki.
  • #5 21751185
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Ogólnie od dłuższego czasu rzadko bywam na elektrodzie, ale temat przykuł moją uwagę.

Osobiście mam wrażenie, że problem zaczął się w którejś z ostatnich wersji firmware do I256Plus.
    Mam instalację z ACU-120 i ACU-220 i działała ona przez długi czas poprawnie.
    W którymś momencie integra się poddała i wtedy absolutnie nie skojarzyłem tematu. Wymieniłem centralę i znowu zaczęło działać więc wątpliwości nie miałem co do przyczyny.

No i okazuje się, że problemy zaczęły się po aktualizacji firmware poprzedniej 256-tki. Po wymianie nie miałem czasu na zabawę z nią i zaktualizowałem firmware dopiero jakiś miesiąc temu.
    Na skonfigurowanej integrze problem objawia się jeszcze ciekawiej:
    Nagle zaczynają się pojawiać dziwne błędy w error logu typu rozładowana bateria w ASW-210 czy brak komunikacji radiowej z TSD-1.

Nawet drugi kontroler Acu-220 pożyczyłem i zacząłem się przywyczajać do myśli, że to jednak ten ACU-120 i pora zrezygnować z ABAXa 1 w ogóle.
    Jeszcze DloadX nie pokazuje tych błędów przy identyfikacji co KLCD i vice versa. Był bity tydzień zabawy w każdym razie.

Ostatecznie tak jak pisał autor - oddalenie o 6 adresów załatwiło sprawę. (sic!)
REKLAMA