logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki skaner do drukarki wybrać? Różnice w cenach i parametrach.

KewinIII 18 Lut 2020 21:25 810 3
REKLAMA
  • #1 18479436
    KewinIII
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Tak jak w pytaniu.
    Szukam jakiegoś skanera do drukarki ponieważ posiadam drukarkę bez skanera i nie wiem jaki kupić bo ceny są różne a nie wiem jaka jest różnica między skanerami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18480715
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Jedną z różnic w urządzeniach elektronicznych jest rodzaj zastosowań, np. "do domu i małego biura" lub "biznes | profesjonalny". Stąd wynika różnica w cenach. Ja mam dobre doświadczenia ze skanerami pierwszej kategorii produkcji np. HP, Mustek, Epson. Warto przyjrzeć się, czy razem ze skanerem jest jakieś oprogramowanie do zarządzania skanami i ewentualnie OCR. Jeszcze tylko dla porządku przypomnę ważne kryterium wyboru (wpływa na cenę) - wielkość, inaczej zwana "formatem", np. A4 lub A3.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 18481430
    KewinIII
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Skaner potrzebuję do domu
  • #4 18516566
    darekace
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Jest kilka typów skanerów. Dwa popularne do domu to skanery w technologii CIS i CCD.

Skanery CIS najczęściej są w urządzeniach wielofunkcyjnych. Bardzo dobrze skanują tekst. Słabiej skanują zdjęcia i obrazy. Dokument skanowany musi być prosty i dobrze przylegać do szyby skanera. Części dokumentu nie przylegające do szyby będą rozmyte.

Skanery CCD świetnie skanują zdjęcia, obrazy, tekst. Jakość kolorów jest znacznie lepsza niż CIS. Dokument skanowany może odstawać od szyby a i tak będzie czytelny. Można nawet zeskanować płaskie przedmioty np. monety.

Mogę polecić Epson Perfection , modele z CCD.
    Do skanowania tekstu oraz obrazów gdzie jakość nie musi być wysoka wystarczy skaner CIS. Modele Canon Lide oraz Epson z CIS.

Zwróć uwagę na sterowniki do systemu. Starsze modele mogą nie mieć sterowników do nowych systemów.
REKLAMA