logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Płyta ind. Amica PI6544S4UD - błąd E6, dwa pola grzewcze nie działają.

husarpl 18 Lut 2020 22:14 30630 7
REKLAMA
  • #1 18479564
    husarpl
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam! Podłączyłem dzisiaj nową płytę indukcyjną pod napięcie 400V. I po włączeniu i próbie gotowania wody, po krótkiej chwili wyskoczył mi komunikat ,,E6" i przestały działać dwa pola grzewcze. Według instrukcji obsługi błąd ten oznacza ,,zbyt niskie napięcie". Dziwne, bo w ten sam sposób i na tym samym kablu i tym samym zabezpieczeniu była podpięta stara płyta,która mi się zbiła. Nie wiem, czy jest jakiś problem z instalacją, czy może jakaś wada i lepiej zgłosić się do serwisu? Pozdrawiam.
    Płyta ind. Amica PI6544S4UD - błąd E6, dwa pola grzewcze nie działają.
  • REKLAMA
  • #2 18479686
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1025
    Nowa płytę powinna podłączyć doświadczona osoba, która jest do tego upoważniona i się pod tym podbije.
    Nie podbije = brak gwarancji.

Reasumując źle podłączyłes i tak sie dzieje ale również
    mogłeś zrobić kuku i gwarancja tego nie obejmuje.
  • REKLAMA
  • #3 18479834
    husarpl
    Poziom 8  
    Dzięki, ale nie rozumiem,co znaczy ,,źle podlączyleś"? Tutaj nie ma możliwości złego podłączenia. Są do podpięcia uziemienie,neutralny i dwie fazy. To przecież nie jest silnik i sterowanie trójkąt-gwiazda, czy prawo-lewo.
  • REKLAMA
  • #4 18480264
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1025
    Facet napisałem Ci wytyczne czego jeszcze chcesz?

Ty jako osoba nieuprawniona nie powinieneś tego podłączyć koniec i kropka zrozum to.
  • #5 18481437
    husarpl
    Poziom 8  
    abuhamza napisał:
    Ty jako osoba nieuprawniona nie powinieneś tego podłączyć koniec i kropka zrozum to.
    Kolego oddychaj głęboko! Po co się tak unosić? Przecież nie pytam o to, co ja mogę, a co nie, przecież żyjemy w wolnym kraju. Tylko zadałem pytanie techniczne. Nie lubię jak z ludzi zaraz robi się skończonych idiotów!

Zatem może to jakaś wada techniczna producenta, bo tak się zdarza! Dlatego uprzejmie pytam, czy może ktoś miał już taki przypadek i może coś doradzić, bo nie rozumiem co znaczy ,,za małe napięcie". Mamy XXI wiek i nie mieszkamy w Afryce, żeby były spadki napięcia, przez które nie działa nowy sprzęt za 1600 pln. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 18483768
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    Brak fazy, a jak jest to spalił się moduł. Mógł sam z siebie lub przez brak zera lub podpięcie fazy pod zero. Tak czy siak jak podłączałem to jak sprawdziles, który kabel masz fazowy i zerowy? Tylko nie pisz, że bez miernika i po kolorach kabli lub podłączyłem tak jak było, a to błąd.
  • #7 18484280
    husarpl
    Poziom 8  
    michalprezes1 napisał:
    Brak fazy, a jak jest to spalił się moduł. Mógł sam z siebie lub przez brak zera lub podpięcie fazy pod zero. Tak czy siak jak podłączałem to jak sprawdziles, który kabel masz fazowy i zerowy? Tylko nie pisz, że bez miernika i po kolorach kabli lub podłączyłem tak jak było, a to błąd.

He he!!! Pewnie,że bez miernika!!!
    Miałem tylko lejce i pokazywał dobrze,a jednak płyta nie do końca sprawna. Wymieniłem kabel i połączyłam na nowo,ale na 230V. I wszystko działa prawidłowo. Musiał być jakiś problem z kablem lub z kontaktem w puszce. Dziękuję i pozdrawiam!!!!

Dodano po 16 [minuty]:

Podłączyłem do napięcia 230V. Według instrukcji obsługi zabezpieczenie ochronne powinno być min.30A.
    Aż takie duże? Główne mam 25A. Płyta ind. Amica PI6544S4UD - błąd E6, dwa pola grzewcze nie działają.
  • REKLAMA
  • #8 18493540
    husarpl
    Poziom 8  
    Witam!!! Dzisiaj sprawdziłem napięcie miernikiem i po podłączeniu kabla na nowo jest 400V.Podłączyłem z powrotem na dwie fazy i płyta działa normalnie,bez żadnych błędów. Czyli problem byl w kablu. Dziekuje,zamykam i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową płytą indukcyjną Amica PI6544S4UD, która po podłączeniu do napięcia 400V wyświetliła błąd E6, co oznacza "zbyt niskie napięcie". Po wymianie kabla i podłączeniu do napięcia 230V płyta zaczęła działać prawidłowo. Użytkownik zauważył, że problem mógł wynikać z uszkodzonego kabla lub złego kontaktu w puszce. Ostatecznie, po ponownym podłączeniu do 400V, płyta działała bez błędów, co potwierdziło, że pierwotny problem leżał w instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA