logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić moduł CDI w WSK 175? Brak iskry, światła działają.

marcu186 19 Lut 2020 15:55 6690 13
  • #1 18480781
    marcu186
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,
    Problem z iskra . Mam założony gotowy (dostępny na olx ) zapłon CDI . Iskra była nie było swiatel . Światła są takie jak trzeba nie ma iskry... Impulsator spr ma 142 ohma cewka ta pod magnetem 490ohma czyli w normie. Pozostał mi moduł cdi do spr i tu właśnie problem bo nie wiem jak go spr a wiem że to może być jego wina . Ma ktoś jakiś patent
    To układ podpięcia

[img-0] Jak sprawdzić moduł CDI w WSK 175? Brak iskry, światła działają.
  • #3 18493652
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 358
    Odłącz przewód czarno/biały od stacyjki, pozostałe trzy czerwono/biały, czerwono czarny i pomaranczowy mają być podłączone. Iskra powinna byc. Maa nadzieję ,że do modułu i cewki masę podłączyłeś.
  • #4 18547234
    marcu186
    Poziom 9  
    Sory że tak późno ale dzieciak mi się urodził 😉

Okazało się że moduł był uwalony. Po wymianie iskra jest ale tylko przy odpietym przewodzie czarno białym od modułu czyli iskra jest cały czas nie zależnie od stacyjki. Iskra/nadzieja jest ale jak go odpalę to nie zgasze(zgasze jak podam masę na przewód czarno-bialy z modułu)
    Masa jest podpięta z aku. Zasilanie z tego co pamiętam Aku lub przez stacyjce
  • #5 18558158
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 358
    marcu186 napisał:
    Po wymianie iskra jest ale tylko przy odpietym przewodzie czarno białym od modułu czyli iskra jest cały czas nie zależnie od stacyjki. Iskra/nadzieja jest ale jak go odpalę to nie zgasze(zgasze jak podam masę na przewód czarno-bialy z modułu)
    I tak ma być ,
  • #6 18558227
    marcu186
    Poziom 9  
    W takim układzie muszę dołożyć przewód masowy na ten przewód czarno biały bz przełącznikiem?? Tzn jak będę chciał zgacic to przez przełącznik włączę i podanmase i zgaśnie??
  • #7 18558442
    iftri
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Ten kabel czarny służy tylko do gaszenia, dołączając go do masy gasisz silnik, masę masz widziałem pod piętą pod moduł żółtą chyba, bez masy nie miałbyś iskry.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie żółtą tylko zieloną, przepraszam za pomyłkę.
  • #8 18559306
    marcu186
    Poziom 9  
    Jeżeli możesz jeszcze doradzić gdzie mam gi wpiąć żebym miał gaszenie po stacyjce. Bo jedynie co mi przychodzi do głowy to przełącznik dodatkowy
  • #9 18559874
    iftri
    Poziom 20  
    Czy jak włączysz stacyjkę to przekaźnik masujący załącza się? Jeżeli tak to podepnij tak jak masz na rysunku, on załączając się rozłącza obwód gaszenia, jak stacyjkę wyłączysz tzn zgasisz silnik to przekaźnik dołącza kabel od gaszenia do masy, jeżeli nie to trzeba znaleść na stacyjce biegun na którym pojawia się napięcie jak włączysz stacyjkę i wtedy przekaźnik masujący podpiąć pod ten biegun i powinno być ok.
  • #10 18559959
    marcu186
    Poziom 9  
    Ok dzięki będę grzebał.
  • #11 18579557
    marcu186
    Poziom 9  
    Znalazłem przyczynę . Miałem ,,skręcone ,, kable i przewód idacy z modułu do pinu nr 21 w stacyjce był rozpięty. Zlutowalem dziś wszystkie przewody i gaśnie po stacyjce.

Nie chce zakładać nowego tematu.

Iskra jest pali ciężko . Jak już odpali raz to później pali od kopa.
    Więc tak mam CDI ustawie go na 3.81 od GMP

Zorientowałem się już jak się reguluje gaźnik . Czyli tylko tą śruba od mieszanki reguluje na wolnych obrotach. A co z ta śruba od przepustnicy??

Co do samego odpalania nie miałem nigdy styczności z takimi motorami . Głupie pytanie ale ja go pale tak że zalewam gaźnik aż mi benzyna wypłynie tym bolcem kopnę parę razy i łapie . Czy dobrze robię ??
  • #12 18579600
    iftri
    Poziom 20  
    Śruba od regulacji mieszanki regulujesz skład mieszanki tak żeby po przekręceniu manetki dobrze wchodził w obroty, a śruba przepustnicy to jest regulacja obrotów na biegu jałowym musisz sobie tak to wyregulować aby nie dławił się za bardzo jak będzie wchodził w obroty i żeby nie gasł, jak za dużo paliwa ustawisz śrubą od składu mieszanki to może go zalewać i bedzie więcej palił paliwa, gaźnik powinno się regulować w zasadzie na ciepłym silniku, A jeśli chodzi o palenie tak jak mówiłeś aż cieknie paliwo To tak się powinno palić na zimno.
  • #13 18580347
    marcu186
    Poziom 9  
    Ok, dzięki za wyczerpująca odpowiedź.
    Muszę w takim razie ustawić dobrze zapłon. Co do palenia jeszcze daje ssanie i tyle nie do daje gazu??
    Jutro jak zrobię zdjęcia to zapytam jak wygląda połączenie kolanka z tłumikiem bo u mnie zespawane

Na filmiku kopci bo paliwo z Piły
    Załączniki:
    • Vwsk.mp4 (13.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 18634777
    marcu186
    Poziom 9  
    I tak byłem u znajomego który zajmuje się starymi motorami . Ustawił mi zapłon do lampy i jak już palił od ,,kopa,, to prawdopodobnie nie wiem czemu uwalilo mi modol. Brak iskry znowu. Zamówiłem tym razem z allegro 2 szt od innego dostawcy (do skutera bonten miałem od gościa od któreho kupiłem zapłon) bo od gościa od CDI 2 uwalilo i nie mam pojęcia dlaczego .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem iskry w motocyklu WSK 175 po zainstalowaniu modułu CDI. Po sprawdzeniu impulsatora i cewki, które były w normie, okazało się, że moduł CDI był uszkodzony. Po jego wymianie iskra pojawiła się, ale tylko przy odłączonym przewodzie czarno-białym, co sugerowało problem z obwodem gaszenia. Użytkownik zainstalował dodatkowy przewód masowy, aby umożliwić gaszenie silnika przez stacyjkę. Po naprawie połączeń elektrycznych, iskra została przywrócona, a motocykl zaczął palić, choć z trudnościami. Użytkownik zasięgnął również porady dotyczącej regulacji gaźnika i ustawienia zapłonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA