logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki

MateuszMateusz88 20 Lut 2020 12:18 49716 9
REKLAMA
  • #1 18482326
    MateuszMateusz88
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Witam,

Mam wielki problem w pracy z udostępnieniem drukarki na komputerze z Windows 10 na drugi komputer z Windowsem 10 w sieci.

Cały czas mnie pyta o podanie Poświadczeń Sieciowych do komputera na którym została udostępniona drukarka, tylko nie wiem skąd mam wziąć te poświadczenia sieciowe czyli login i hasło - lub nie wiem jak wyłączyć te poświadczenia sieciowe całkowicie.

Na komputerze, na którym udostępniłem drukarkę czyli na komputerze DESKTOP-GFVSEJ8 ustawiłem aby nie wymuszało podawania hasła, a dalej wymusza! (wymusza te poświadczenia!) - aby wyłączyć "poświadczenia"(?) (a może nie wyłączyłem poświadczeń???) wszedłem w Panel Sterowania -> Centrum sieci i udostępniania -> Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania -> a następnie na samym dole w WSZYSTKIE SIECI w Udostępnianie chronione hasłem ustawiłem na Wyłącz udostępnianie chronie hasłem i kliknąłem Zapisz zmiany, i zrestartowałem komputer DESKTOP-GFVSEJ8 i nadal pyta o poświadczenia sieciowe gdy z komputera A10-1 chce podłączyć się do drukarki z komputera DESKTOP-GFVSEJ8.

Drukarka działa i drukuje i jest podłączona kablem USB do komputera DESKTOP-GFVSEJ8, udostępniłem także tę drukarkę i jest na 100% udostępniona i chcę z komputera obok o nazwie A10-1 podłączonego do tego samego switcha/rotuera skorzystać z drukarki udostępnionej sieciowo z kompurtera DESKTOP-GFVSEJ8.

Jak wyłączyć te cholerne poświadczenia sieciowe żeby móc drukować na drukarce? Męczę się z tym od 3 dni.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,

Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki
  • REKLAMA
  • #2 18483656
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Wpisz hasło jakiego używasz dla konta "admin" w komputerze GFVSEJ8, bądź wpisz użytkownika i hasło jakim loguje się do komputera.
  • REKLAMA
  • #3 18483982
    MateuszMateusz88
    Poziom 3  
    Tylko jak sprawdzić POPRAWNĄ nazwę użytkownika, ponieważ np. na moim komputerze mam użytkownika np. o nazwie M, a wyświetlana nazwa na komputerze jest inna.

Znam wyświetlaną nazwę użytkownika na komputerze GFVSEJ8 i hasło do niego ale jak wpisuje w poświadczeniach to dalej nie działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepiej byłoby całkowicie wyłączyć te poświadczenia tylko czy da się to zrobić? jeśli tak to jak to wykonać?

Dodano po 20 [minuty]:

Wszedłem w Ustawienia Komputera --> Konta --> Rodzina i inni użytkownicy --> Dodaj kogoś innego do tego komputera - i dodałem nowe konto i zmieniłem typ tego konta na ADMINISTRATOR, próbowałem wpisać nazwę użytkownika i hasło admina i dalej nie działają te poświadczenia........... co się dzieje? JAK JE WYŁĄCZYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Pojawił się nowy problem....

Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki

Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:

Ok, więc coś tam pozmieniałem w services.msc, poinstalowałem brakujące sterowniki, pozmieniałem wartości w rejestrze od udostępniania i przełączyłem drukarkę w USB do mojego komputera czyli A10-1 i była widczona w sieci ale nie można było się nadal połączyć i wyskakiwał taki problem jak podałem w zdjęciu powyżej.

Problemem okazała się... ZAPORA WINDOWS DEFFENDER! Po całkowitym wyłączeniu zapory, komputer DESKTOP-GFVSEJ8 widzi normalnie mój PC w sieci czyli A10-1 i może korzystać z drukarki i innych plików udostępnionych na moim PC. Po ponownym włączeniu zapory - znowu nie można skorzystać z drukarki i plików.

Jak dodać wyjątek dla drukarki w tej zaporze?

Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki
  • REKLAMA
  • #4 18507660
    MateuszMateusz88
    Poziom 3  
    Czy ktoś mógłby mi pomóc?
  • #5 18888411
    14gall
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Właśnie zmagam się z tym samym problemem.

Wszedłem w Panel sterowania\Konta użytkowników\Menedżer poświadczeń
    dodałem poświadczenie hasło i nie potrafię się zalogować czy ktoś coś więcej potrafi ??
    Pomocy :)
  • REKLAMA
  • #6 18889088
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Po pierwsze sieć musi być prywatna, na połączeniu publicznym nie zadziała.
    Po drugie na komputerze który udostępnia musi być konto z hasłem, "puste" hasło nie zadziała. (oczywiście można olać zabezpieczenia i to wyłączyć, patrz niżej)

Zdarzyło mi się, że komputer zapamiętał sobie jakieś felerne hasło czy coś takiego i musiałem wejść przez kreator podpinania dysku sieciowego gdzie jest możliwość zaznaczenia "połącz przy użyciu innych poświadczeń" i pojawi się monit żeby jeszcze raz wpisać login i hasło. A najciekawsze, że musiałem wpisać losowy login/hasło i następna próba z poprawnym loginem/hasłem się powiodła, wcześniej system twierdził że hasło złe.

Jak ktoś chce olać zabezpieczenia i udostępniać bez haseł to na komputerze który udostępnia trzeba wejść w kolejno:
    ustawienia sieci i internetu -> centrum sieci i udostępniania -> zmień zaawansowane ustawienia udostępniania - > wszystkie sieci -> wyłącz udostępnianie chronione hasłem (zaznaczyć i zapisać)
    Po tej operacji najlepiej ponowne uruchomienie obydwóch komputerów.
  • #7 19061257
    fazi70
    Poziom 11  
    niestety nie mam hasła w zaawansowanym udostępnianiu a i tak co chwila woła hasło zauważyłem że wpisuje rożne nazwy użytkowników i nawet bez hasła i wchodzi do folderu który jest dyskiem zmapowanym ale po dłuższej chwili lub ponownym uruchomieniu znowu to nie działa i od nowa muszę wpisywać poświadczenia sieciowe, dobrze że chociaż tak bo wcześniej nic nie działało ale jest to bardzo uciążliwe. Tyle tęgich głów w Microsofcie i sobie z tym nie radzą a trwa to już dość długo bo odkąd usunęli grupę domową z windowsa to stale są problemy. Od lat mam w sieci kilka komputerów i serwer ale dopiero przy windows 10 nieźle się nawściekałem.
  • #8 19069037
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Jak już wszystko inne zawiedzie, to polecam sposób który jest w moim podpisie, czyli udostępnienie drukarki przez protokół LPR. Opis jest dla Windows 10 + XP, ale sposób instalacji na wszystkich wersjach Windows jest podobny.
  • #9 21298794
    amiga22
    Poziom 12  
    temat stary ale miałem ten sam problem. wyłączyłem jedną opcje i działa.
    Załączniki:
    • Windows 10 - Jak wyłączyć POŚWIADCZENIA SIECIOWE podczas udostępniania drukarki Bez tytułu.jpg (137.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21417204
    bynio1991
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Ktoś podpowie rozwiązanie ? Udostępnianie chronione hasłem jest wyłączone. Pacjent Windows 22H2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy systemu Windows 10 napotykają problemy z udostępnianiem drukarek w sieci, szczególnie związane z wymaganiem podania poświadczeń sieciowych. Pomimo wyłączenia opcji "udostępnianie chronione hasłem" w ustawieniach zaawansowanych, system nadal wymaga loginu i hasła. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że konto na komputerze udostępniającym drukarkę ma ustawione hasło, a sieć jest prywatna. W przypadku dalszych problemów, zaleca się użycie kreatora podpinania dysku sieciowego oraz rozważenie udostępnienia drukarki przez protokół LPR. Problemy z poświadczeniami mogą być także spowodowane zapamiętaniem błędnych danych przez system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA