logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto - Zakłócenie fal radiowych po podłączeniu sprzętu zewnętrznego.

Matw 20 Lut 2020 18:40 798 2
REKLAMA
  • #1 18483001
    Matw
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam następujący problem.Po włączeniu świateł LED, czy nawet zasilacza rejestratora pod zapalniczkę zanikają fale radiowe,pojawia się szum. Próbowałem na dwuch radiach(JVC i Pionier)oba tak samo reagują. Auto już tak zakupiłem. Fiat Punto 2003r. Czy to może być antena czy poprostu przypadek że oba urządzenia zakłócają radio. Bo że LED mogą zakłócić to już czytalem.
  • REKLAMA
  • #2 18483695
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3942
    Może być wiele przyczyn tego stanu i jest kilka środków zaradczych, które mogą okazać się skuteczne;
    - zasilanie radia podłączyć bezpośrednio pod klemę akumulatora (przez bezpiecznik na kablu zasilającym radio),
    - brak masy w antenie (dokładnie sprawdzić i ewentualnie oczyścić podłączenie anteny do masy w miejscu mocowania anteny),
    - sprawdzić wtyk antenowy (często w tym miejscu kontakt do masy jest niewystarczający),
    - sprawdź, czy obudowa radia jest połączona z masą (służy do tego śruba w tyle obudowy radia)
    - można zastosować filtr przeciwzakłóceniowy (montowany na kabli zasilania radia),
    - sprawdzić kostkę zasilającą i przewody (zdarza się, że ich niedostateczny kontakt lub zaśniedziałe styki powodują różne niespodzianki).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18483896
    Matw
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki za informacje. Spróbuję od spr. podłączenia anteny bo widać że ktoś kombinowal
REKLAMA