logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie napięcie na diodzie LED w żarówce GU10 po usunięciu jednej?

dubik3e 20 Lut 2020 20:59 1689 2
REKLAMA
  • #1 18483370
    dubik3e
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,

Jak zwykle chciałbym przyoszczędzić i tak przy "spalonej" żarówce LED, zamiast ją wymienić, to naprawić. Padała jedna z 14 diod i Żarówka nie śmiga. Pierwsze moje złożenie po rozebraniu, że wszystkie diody są połączone szeregowo, wiec usunąłem uszkodzoną diodę i zalutowałem przerwę w obwodzie. Żarówka wróciła do życia!

Kolejne założenie - skoro diody są w szeregu, to zwiększę napięcie zasilania pozostałych diod i pewnie szybciej dokonają żywota niż powinny, dlatego zamiast zalutowywać postanowiłem na Ali kupić ze 100 diod, za gorsze. Znalazłem to:
    Ali LED

Tak sobie pomyślałem, że jeszcze sprawdzę przed zakupem napięcie na spawanej żarówce między dwoma biegunami jednej diody. Ku mojemu zdziwieniu było tam 15V... Teraz pytanie: Co źle zrobiłem? :) Zakładam, że diody, które podlinkowałem będą pasowały na podmiankę? (warm white, ponieważ zarówka 3500k)

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam.

Jakie napięcie na diodzie LED w żarówce GU10 po usunięciu jednej?
  • REKLAMA
  • #2 18483473
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Ostatnio wylutowałem diody z miniaturowej "żarówki" z małym gwintem i spotkalem coś podobnego. Myślałem że wszystkie LED padły bo nie świeciły na teście miernikiem, ale okazało się że zaczynają świecić od ok 12V Więc w środku jest chyba, ze 4 LED połączone szeregowo :)
  • #3 19060886
    dubik3e
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Zgadza się. Powoli zwiększając napięcie, na zasilaczu laboratoryjnym, udało mi się sprawdzić, która dioda padła. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA