logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZD-931 - spadek temperatury kolby, pomiary grzałki i termopary

dave.19 20 Lut 2020 22:06 1257 7
  • #1 18483503
    dave.19
    Poziom 9  
    Podczas pracy, temperatura na kolbie spadła do 25 stopni C, mimo nastaw około 300 stopni.
    Wymontowałem z kolby grzałkę z termoparą(rys.1), wykonałem pomiar rezystancji pomiędzy parami przewodów, czerwony-niebieski, biały-biały.
    Wartości to kolejno, 3,4 Ohm, 0,5MOhm. Domyślam się, że pierwsza para(niebieski-czerwony), pochodzi z grzałki, natomiast druga od termopary.
    Zatem będę zmuszony wymienić cały element

ZD-931 - spadek temperatury kolby, pomiary grzałki i termopary

Proszę o sugestie jeżeli coś pomieszałem.
  • #2 18483587
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18483621
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18483729
    dave.19
    Poziom 9  
    Bieda z nędzą napisał:
    Mam taką grzałkę jako zapasową. Dokonać jakichś interesujących Cię pomiarów?

Tak prosiłbym, o pomiar rezystancji na obu parach przewodów.

RitterX napisał:
    Jeśli już to na odwrót. Podłączenie termopary jest czerwono-niebieskie gdyż termopara ma biegunowość, to termoogniwo.
    Weź folię aluminiową i obwiń grzałkę. Następnie pod czerwony i niebieski podłącz miernik na zakresie mV i podgrzej owiniętą ceramiczną część zapalniczką ale nie żywym ogniem a w pewnym oddaleniu tak by nagrzać element. Powinieneś na mierniku zobaczyć wskazania kilku mV co będzie równoznaczne ze sprawnością termopary. Grzałka nie wymaga zdefiniowania biegunowości, stąd obie białe koszulki ale za to zasilania z 24V czyli na chwilę jak masz do czego podłącz ją. Może być niższe napięcie byle źródło zasilania było w stanie podołać temu prądowo. Grzałka powinna mieć rezystancję rzędu 24V^2/60W = 9.6R .

podczas podgrzewania stacją HotAir(200 stopni C), pomiedzy parą niebiesko-czerwoną, około 1mV, pomiędzy drugą parą 108mV.
    Po schłodzeniu w zamrażarce na parze biały-biały, około 30mV, niebiesko-czerwony 0,5mV.
    Poza tym, zauważyłem, że dużą bezwładność(opóznienie), w reakcji na zmianę temperatury. Nie wiem czy tak powinno to działać.
  • #5 18484065
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18485627
    dave.19
    Poziom 9  
    Zamówiłem nową grzałkę, będzie na początku tygodnia, dam znać co i jak
  • #7 18485641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18487236
    dave.19
    Poziom 9  
    Rozwiązanie:

Problemem była uszkodzona grzałka. Na jednej z par przewodów występowała wysoka rezystancja.
    Zakupiłem grzałkę 48W, cena 16.99zl, po wymianie lutownica wróciła do pracy.

Wskazówki: zwrócić uwagę podczas montażu nowej grzałki, na długość przewodów które będzie trzeba zmieścić w kolbie. Zbyt długa lub nierównej długości wiązka, utrudni, uniemożliwi upakowanie przy składaniu.
    Połączenia najwygodniej wykonać poprzez małe konektory elektryczne np(typ.wsuwany).
    ZD-931 - spadek temperatury kolby, pomiary grzałki i termopary

Podsumowanie tematu

✨ Podczas pracy kolby ZD-931 temperatura spadła do 25°C mimo ustawienia na 300°C. Użytkownik wykonał pomiary rezystancji grzałki i termopary, które wskazały na uszkodzenie grzałki. Po wymianie na nową grzałkę 48W, lutownica wróciła do prawidłowego działania. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z pomiarami rezystancji oraz wskazówkami dotyczącymi montażu nowej grzałki, zwracając uwagę na długość przewodów i użycie konektorów elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA