Witam wszystkich,
Jestem posiadaczem rozlutownicy ZD-915.
Niestety od jakiegoś czasu narastał problem coraz częściej pojawiający się błąd i komunikat "Error" na wyświetlaczu oraz brak stabilizacji temperatury.
Co zrobiłem/ sprawdziłem:
1. Wymieniłem gniazdo i poprawiłem luty w pistolecie i stacji
2. Wymieniłem sterownik (Co ciekawe jest nowszy od mojego - kolejna wersja płytki i firmware-u)
3. Wymieniłem grzałkę
4. Rozkręciłem zasilacz i sprawdziłem elektrolity
5. Przedzwoniłem kabel dla końcówek termopary.
Rezystancja jest na poziomie 1.3 Ω
Żadne z powyższych nie pomogło
Kończą mi się pomysły co można sprawdzić, poprawić.
Co ciekawe dla testów podpiąłem termoparę z drugiej grzałki na krótkich kablach i ładnie mierzyło - pokazywało 25 stopni. Podpięta była sama termopara.
Sprawdzę jeszcze czy nie ma jeszcze gdzieś zwarcia na kablu między stacją a pistoletem.
Proszę o sugestie - pomysły co jeszcze można sprawdzić, pomierzyć żeby naprawić pacjenta?
Jestem posiadaczem rozlutownicy ZD-915.
Niestety od jakiegoś czasu narastał problem coraz częściej pojawiający się błąd i komunikat "Error" na wyświetlaczu oraz brak stabilizacji temperatury.
Co zrobiłem/ sprawdziłem:
1. Wymieniłem gniazdo i poprawiłem luty w pistolecie i stacji
2. Wymieniłem sterownik (Co ciekawe jest nowszy od mojego - kolejna wersja płytki i firmware-u)
3. Wymieniłem grzałkę
4. Rozkręciłem zasilacz i sprawdziłem elektrolity
5. Przedzwoniłem kabel dla końcówek termopary.
Rezystancja jest na poziomie 1.3 Ω
Żadne z powyższych nie pomogło
Kończą mi się pomysły co można sprawdzić, poprawić.
Co ciekawe dla testów podpiąłem termoparę z drugiej grzałki na krótkich kablach i ładnie mierzyło - pokazywało 25 stopni. Podpięta była sama termopara.
Sprawdzę jeszcze czy nie ma jeszcze gdzieś zwarcia na kablu między stacją a pistoletem.
Proszę o sugestie - pomysły co jeszcze można sprawdzić, pomierzyć żeby naprawić pacjenta?