logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym jest trwałość elektryczna przekaźnika i co oznaczają jej dane?

deluss 21 Lut 2020 20:08 1830 11
REKLAMA
  • #1 18485325
    deluss
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym polega trwałość elektryczna przekaźnika ? Na tym konkretnym przykładzie ?
    Link

Co oznaczają dane trwałości ? AC Resistance load, AC inductive load, DC resistance load ? Bo wytrzymałość mechaniczna to po prostu ilość przełączeń bez prądu(obciążenia), ale elektrycznej nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • #2 18485389
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    Podczas przełączania pod obciążeniem zużywają się styki, dlatego trwałość jest mniejsza.
    Poniżej obrazek pokazujący co się dzieje podczas przełaczania
    Czym jest trwałość elektryczna przekaźnika i co oznaczają jej dane?

Przy rozwieraniu zapala się łuk na stykach to jak długo i z jaką mocą będzie topił materiał styków zależy od napięcia, prądu, charakteru obciążenia, oraz tego czy prąd jest stały czy zmienny.

I to właśnie masz podane dla obciążenia rezystancyjnego i indukcyjnego, dla prądu AC i DC.
  • REKLAMA
  • #3 18485426
    deluss
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź. A udało Ci się odczytać tam może dla jakiego obciążenia przeprowadzone zostały tam badania tych ilości cykli ? I dlaczego dla AC mamy obciążenie indukcyjne oraz rezystancyjne a dla DC tylko rezystancje ?
  • #4 18485711
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    A udało Ci się odczytać tam może dla jakiego obciążenia przeprowadzone zostały tam badania tych ilości cykli ?
    Rated load (czyli dla znamionowego) obciążenia które podano w tabelce Contacts na stronie 2.
    Cytat:

I dlaczego dla AC mamy obciążenie indukcyjne oraz rezystancyjne a dla DC tylko rezystancje ?
    Producent podaje jak mu wygodnie, dział marketingu ma duży wpływ na to co zostanie opublikowane, z jednej strony są tu parametry które mogą interesować klientów, z drugiej może nie chcą się chwalić jaką trwałość osiągnęli w najtrudniejszych możliwych warunkach (DC z obc. indukcyjnym).

Zauważ że dla AC jest 440V i 40A dla DC tylko 5A i 110V, prąd przemienny jest łatwiejszy do rozłączania, bo łuk gaśnie, kiedy prąd przechodzi przez zero.
  • REKLAMA
  • #5 18486180
    deluss
    Poziom 12  
    A można jakoś obliczyć, lub jest jakaś zależność dla ilości cykli dla prądu stałego ale dla napięcia 12V, i natężenia 3A ? Bo widać tam ze dla przekaźnika np. G7Z-2A2B, maksymalną moc jaki może przenieść na DC to 550W, wiec ta ilość cykli jest dla takiego obciążenia obliczana. Więc dla 36W będzie dużo większa ta ilość cykli czy nie koniecznie ?
  • #6 18486245
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    deluss napisał:
    A można jakoś obliczyć, lub jest jakaś zależność dla ilości cykli dla prądu stałego ale dla napięcia 12V, i natężenia 3A ?

Nie wiem czy można to policzyć, sądzę że zjawiska przy wypalaniu styków są zbyt złożone żeby przeliczyć, na ile starczą przy innym napięciu/prądzie. Przypuszczam że przy 12V będzie duża różnica w porównaniu do 110V.

Jeśli duża trwałość jest taka ważna, to są rozwiązania półprzewodnikowe - SSR-y
  • #7 18486480
    deluss
    Poziom 12  
    Tylko ze przy 110V dochodzi do wypalania styków a chyba przy napięciu takim jak 12V jest chyba wręcz odwrotnie, bo wiele razy w automatyce przemysłowej spotkałem sie ze zjawiskiem opukiwania przekaźnika w celu jego "naprawy" i to pomagało na chwile, i zastanawia mnie czy tam dochodzi do wypalania sie styków czy ze względu na małe prądy styki zachodzą jakąś patyna lub czymś podobnym ?
  • #8 18486575
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Tylko ze przy 110V dochodzi do wypalania styków a chyba przy napięciu takim jak 12V jest chyba wręcz odwrotnie,
    Raczej nie będzie odwrotnie, po prostu przy 110VDC łuk się pali dłużej, "ciągnie się" na kilka mm jak w spawarce, ale styki przekaźników samochodowych też się wypalają.
    Cytat:

czy ze względu na małe prądy styki zachodzą jakąś patyna lub czymś podobnym ?
    Jest takie zjawisko, materiały na styki do dużych mocy nie powinny pracować przy za małych prądach, dla niektórych przekaźników podaje się minimalne prądy, ale są to prądy wielokrotnie mniejsze niż 3A.

Opisuję według tego co zaobserwowałem i trochę z tego co czytałem w notach aplikacyjnych, dopytujesz się o takie szczegóły których nie wiele mogę powiedzieć, nie robiłem doktoratu na temat przekaźników :)

Poszukaj not aplikacyjnych i artykułów na ten temat, poniżej przykład
    https://www.te.com/commerce/DocumentDelivery/...v&DocNm=13C3236_AppNote&DocType=CS&DocLang=EN
    https://www.ia.omron.com/data_pdf/guide/36/generalrelay_tg_e_10_2.pdf
  • REKLAMA
  • #9 18487189
    deluss
    Poziom 12  
    Dziękuje bardzo za odpowiedź i linki do tych artykułów. Ogólnie rzecz biorąc to nigdy nie wiadomo kiedy dany przekaźnik może się zepsuć pomimo tak dużej wytrzymałości mechanicznej.
  • #10 18487368
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Ogólnie rzecz biorąc to nigdy nie wiadomo kiedy dany przekaźnik może się zepsuć pomimo tak dużej wytrzymałości mechanicznej.

Jako dzieciak, pomagałem ojcu w naprawach elektrycznych, psuły się głównie elementy stykowe, styczniki, wyłączniki krzywkowe, pakietowe itp. Czasem sklejały się styki, czasem coś nie łączyło na jednej z faz, jak się robiło przegląd, od czasu do czasu, to prawie nie było nieprzewidzianych awarii. Sprzęt był PRL-owski, jakość wykonania była słaba, ale materiałów nie żałowano, więc wszystko dało się naprawić, nadpalone styki można było wyszlifować na równo. Zużycie elementów stykowych (poprawnie dobranych) to długotrwały proces.

Jak jesteś ciekaw, to możesz rozebrać przekaźnik/stycznik i sprawdzić w jakim jest stanie, nie ma elementów nierozbieralnych ;)
    Współcześnie nikt się nie bawi w naprawianie takich elementów, czasami wymienia się profilaktycznie wszystkie przekaźniki.
  • #11 18487377
    deluss
    Poziom 12  
    No to wiem ze te "starsze" to z powodzeniem można naprawiać bo jest z czego szlifować, a w nowych rozwiązaniach już jest wszystko tak "obliczone" na pewna ilość cykli i koniec, nic ponad to, wiec chyba nie pozostaje nic innego jak po prostu wymiana całych elementów. Zastanawia mnie tylko na ile pomaga takie opukiwanie i co tam się dzieje wewnątrz na stykach, i jak przewidzieć na ile wystarczy dany przekaźnik ale to juz chyba trzeba do wróżbity.
  • #12 18491016
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    deluss napisał:
    Zastanawia mnie tylko na ile pomaga takie opukiwanie i co tam się dzieje wewnątrz na stykach

W małych przekaźnikach zwora i styki są lekkie przypuszczam że trzeba by naprawdę solidnie walić żeby styki się spotkały i mogło zajść jakieś "czyszczenie", ale przekaźnikom w których styki się skleiły może pomóc tam dodatkowe drgania działają razem ze sprężyną a nie przeciw. W dużych stycznikach zwora jest dzieżka więc pewnie łatwiej było by ją inercyjnie przemieszczać tylko że tam zazwyczaj można to zrobić ręcznie bez uderzania.
    deluss napisał:
    jak przewidzieć na ile wystarczy dany przekaźnik ale to juz chyba trzeba do wróżbity.
    Przede wszystkim trwałość z twojego datasheet to minimalna trwałość, przy nominalnym obciążeniu - czyli zazwyczaj wiemy że będzie więcej ale nie wiemy o ile, więc nie prawda że "nigdy nie wiadomo" wiadomo że wytrzyma co najmniej x.
    Jeśli ci to nie daje spokoju, to albo wymieniasz zanim zrobi tyle cykli ile opisują w DS, albo zdejmujesz obudowę po dłuższym czasie eksploatacji i patrzysz w jakim jest stanie.
    Moja przypowieść o peerelowskich przekaźnikach, nie nie była w celu żeby narzekać, ze kiedyś to się dało, a teraz nie, ale żeby pokazać że jak się chce to można, jak będziesz chciał zajrzeć jak przekaźnik/stycznik wygląda w środku to nikt cię nie powstrzyma. Ja czasem rozbieram urządzenia, żeby poznać jak się zużywają, jak się psują, nawet jeśli nie widzę sensu naprawiać.

A jeśli przekaźnik pracuje naprawdę często i wymagał by regularnych wymian to warto wstawić SSR.

Podsumowując, nie widzę problemu tam gdzie ty go widzisz, na codzień mamy do czynienia z rzeczami które się zużywają i zazwyczaj są metody radzenia sobie z tym. Podobny problem jest z paskiem rozrządu w samochodzie, nie wiadomo kiedy się zerwie, dlatego wymienia się odpowiednio często, mimo że mógł by pochodzić dłużej

Podsumowanie tematu

✨ Trwałość elektryczna przekaźnika odnosi się do zdolności styków do wytrzymywania przełączeń pod obciążeniem elektrycznym. W trakcie przełączania pod obciążeniem, styki ulegają zużyciu, co prowadzi do powstawania łuków elektrycznych, które mogą topić materiał styków. Parametry trwałości, takie jak AC Resistance load, AC inductive load oraz DC resistance load, wskazują na różne warunki obciążenia, przy których przekaźnik może pracować. Prąd zmienny (AC) jest łatwiejszy do rozłączenia, ponieważ łuk gaśnie, gdy prąd przechodzi przez zero, podczas gdy w prądzie stałym (DC) łuk może się palić dłużej, co prowadzi do większego zużycia styków. W przypadku niskich napięć, takich jak 12V, zjawiska związane z wypalaniem styków mogą być inne, a styki mogą się zatykać z powodu niskich prądów. Wysoka trwałość przekaźników jest kluczowa, a w przypadku ich uszkodzenia, często zaleca się wymianę na nowe elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA