logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- DAF XF 105 ate dziwny odgłos silnika, szuranie, szczotkowanie .

karol__19831 22 Lut 2020 09:14 2298 3
REKLAMA
  • #1 18486037
    karol__19831
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam proszę o pomoc, posiadam Dafa Xf 105 ate 2013 rok produkcji z przebiegiem 613000. Od niedawna słychać przy pracy silnika takie szuranie-szczotkowanie zaczynające się od 900 obrotów na biegu jałowym. Dodam że została wymieniona już sprężarka powietrza po regeneracji, nowa pompa wspomagania wraz z pompą paliwa ( Bosch), nowe kompletne sprzęgło (Sachs), nowe turbo. Zostały sprawdzone rolki, napinacze, wisko, paski, alternator, pompa klimatyzacji, była odkręcana miska olejowa w celu sprawdzenia opiłków i pompy oleju (wszystko ok), podmieniony moduł olejowy nie bierze oleju ma swoją moc, zrobiony był test komputerem wszystkie parametry wzorowe. Dodam jeszcze że po wciśnięciu sprzęgła dzieje się tak samo czyli skrzynia biegów wykluczona i na zimnym silniku tego nie ma dopiero od jednej trzeciej do pełnego rozgrzania silnika zaczyna się tak dziać. Proszę o pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18486065
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 961
    Mam to samo od jakiś 4lat i nic z tym nie robiłem.Daf ma 1 milion i dalej lata na UE.Z początku myślałem że to popychacze rolkowe,ale luzy zaworowe się nie rozjeżdżają wiec odpuściłem temat.Osobiście podejrzewam że to najzwyczajniej koła zębate na rozrządzie bo są o profilu prostego zęba.Co ciekawe to ten sam dźwięk zaobserwowałem niedawno w mercedesie mp4 gdzie też zęby są proste.
  • REKLAMA
  • #3 18486164
    karol__19831
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam powiem ci kolego że mamy w firmie ponad 30 Dafów nie które mają nawet po 1500000 przebiegu i takich objawów nie ma żaden z nich.
  • #4 18959529
    RadarVR6
    Poziom 10  
    Kolego doszedles do tego co wydaje taki dzwiek?
    Bo chyba mam podobna sytuacje jak Ty i nie wiem od czego zaczac szukac zeby pol auta nie wymienic.
REKLAMA