Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu

22 Lut 2020 16:08 609 12
  • Poziom 9  
    Dzien dobry.
    Mam lodówkę Samsung RS7768FHCBC i do 3.5 roku działała bez problemu. Wczoraj wieczorem niestety przestała kompletnie działać. Zachowuje się jakby w ogóle nie miała prądu i była odłączona od gniazdka. Nie działa agregat, wyświetlacz, oświetlenie.

    Mam taki podstawowy multimetr, sprawdziłem że na stablizatorze napięcia wychodzi 230V, obok niego jest zasilacz 5V/12V (fotka w załączniku). Jak go sprawdzałem to na pinie 5V nie ma w ogóle napięcia, a na pinach 12V jest napięcie 10V. Czy to może być przyczyną, że lodówka nie działa? Tak wygląda cały układ elektroniczny lodówki:
    Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu
    Tak wspomniany zasilacz 5+12V, a tutaj sprawdzałem napięcia mierząc piny GND z pinami 1, 2 oraz 5
  • Poziom 20  
    A trafo po wtórnej to kto sprawdzi?
    Może trafo wyzionęło "ducha"?
  • Poziom 43  
    mysh_daniels napisał:
    ...na stablizatorze napięcia wychodzi 230V..

    Co wg Ciebie jest stabilizatorem napięcia z którego wychodzi 230V? Takiego tam nie ma.
    mysh_daniels napisał:
    ...
    A tutaj sprawdzałem napięcia swierając piny GND z pinami 1,2 oraz 5
    ...

    Jeżeli zwierałeś piny GND z pinami 1,2 oraz 5 to nie miało prawa tam być napięcia a być może pogłębiłeś uszkodzenie.
    kecajk49 napisał:
    A trafo po wtórnej to kto sprawdzi?
    Może trafo wyzionęło "ducha"?

    Raczej bardzo rzadki przypadek.
  • Poziom 9  
    DiZMar napisał:
    Jeżeli zwierałeś piny GND z pinami 1,2 oraz 5 to nie miało prawa tam być napięcia a być może pogłębiłeś uszkodzenie.
    Może źle to określiłem. Przyłożyłem multimetr do pinu ground czarną probówką, a czerwoną dotykałem po kolei piny 1, 2 oraz 5 zeby sprawdzić jakie są napięcia. opisane były 1 oraz 2 jako 12V, a mialem tam 10, a na 5 pinie powinno byc 5V, a było 0. Tutaj tak samo na tej złączce opisanej 5V nie ma nic napięcia, ale to moze uklad ktory daje 5V gdy zachodzi potrzeba zgloszona przez elektronikę?
    Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu
  • Poziom 43  
    mysh_daniels napisał:
    ...a na 5 pinie powinno byc 5V a było 0

    To sprawdź dlaczego nie ma tych 5 V? Po drodze z transformatora jest zapewne dioda, rezystor niskoomowy i prawdopodobnie stabilizator 5 V. Jego brak może być przyczyną brak działania.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Pomierz wg załączonego obrazka i podaj wyniki:
    Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu
  • Poziom 9  
    Od lewej - przy tym czarny dużym 324V, na dole po prawej - pin + 'drucik' - 0V
    po prawej do góry - pin+ trzy połączenia z radiatora - pierwsza nóżka pojawia się napięcie co 2 sekundy na pól sekundy, a czasem 12V, czasem 5,5 czasem 10, czasem 2,8. Środkowa noga - pokazuje 10,2 i spada do 9,2 po czym znowu wraca do 10,2 i tak w kółko noga po prawej pokazuje sekund 10V, sekundę 0 i tak w kółko. Nie znam się na nazwach i nie potrafię nazwać tych części.
    Samsung RS7768FHCBC - w ogóle nie ma prądu
  • Poziom 43  
    Zasilacz próbkuje. Coś go obciąża zbyt mocno. Sprawę przekaż fachowcowi, bo jeżeli nawet nie wiesz jak co się nazywa to trudno poprowadzić do szczęśliwego finału.
  • Poziom 9  
    DiZMar napisał:
    Zasilacz próbkuje. Coś go obciąża zbyt mocno. Sprawę przekaż fachowcowi, bo jeżeli nawet nie wiesz jak co się nazywa to trudno poprowadzić do szczęśliwego finału.
    Sam jedyne co chcialem to sprawdzić zasilacz czy jest sprawny, jeśli nie to go wymienić i taki jedyny trop jak wszystko zdechło. Reszty nie dotykam i jesli to nie zasilacz to będę musiał zadzwonić po serwis.
  • Poziom 1  
    Witam czy udało się ustalić co było przyczyną? Mam dokładnie ten sam model i identyczną przypadłość po 3,5 roku.
  • Poziom 9  
    Udalo sie naprawic za grosze. Uszkodzona byla przetwornica z 230 na 12 i 5V.
    Zasila ona sterowniki elektroniczne lodówki. To ten modul ktory wczesniej wrzucalem fotki, a ktory jeden z kolegow kazał pomierzyć. Zawiozlem moduł do Pana ktory naprawia telewizory, bo nikt od AGD nie chcial sie podjac. Diagnoza byla trafna ze to przez brak napiecia 5V. Uszkodzona była dioda Schottkiego. Koszt naprawy 50 zl
    Przyczyna uszkodzenia w moim wypadku byla mikrofalowka, ktora siala jakos dziwnymi skokami w napieciu, a ze byla w tym samym obwodzie co lodowka to ja uszkodzila.
  • Poziom 2  
    Witam.
    Dziś identycznie lodówka 3,5 roku i tak po prostu się wyłączyła. Samsung RS7778xxxxx, znalazłem ten wątek i dałem tę samą płytkę do sprawdzenia elektronikowi stwierdził, że padnięta dioda jakaś SB2100. Na tej płytce jest kostka pięć pin i pokazane jest, że na jednym pinie ma być 5V, a na dwóch pozostałych po 12V. Przemierzyłem i na tych co powinno być po 12V jest 10V, a na tej co powinno być 5V jest 0V. Czy u mnie może być to samo (tak się pocieszam :-)?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 9  
    Pociesze Cie - zapewne ten sam modul uwalony - te same pomiary. Jesli elektronik sobie z tym nie poradzi to poszukaj innej uzywanej plytki albo nowej, ale mysle ze jak juz znalazl uwalony element to sobie poradzi. U mnie elektronik stwierdzil ze byla dioda 2A, wg niego za slaba i zamontowal diodę 3A. Od tego czasu na szczescie lodowka chodzi. U mnie padla zima wiec trzymalem jedzenie na dworze :)
  • Poziom 2  
    Edit: 14 Lip 2020 22:42
    Ok, dam znać jak wymieni ją i poskładam. Dzięki za info.
    Edit:
    Dziś włożyłem płytkę 230V na 12V i 5V tę co opisywał kolega wyżej w postach z nową diodą (SB2100) i lodówka ruszyła.
    Dziękuje.