logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak łączności z TP-LINK WR841N na telefonach - co robić?

Donia3 22 Lut 2020 22:01 1221 19
REKLAMA
  • #1 18487470
    Donia3
    Poziom 5  
    Witam. Posiadam router model TP-LINK WR841N. Od jakiegoś czasu router przestał łączyć się z trzema telefonami. Z jednym się łączy, tak samo jak łączy się z telewizorem. Na telefonachmruga przez chwile i wyskakuje wykrzyknik.. Szukałam już na forach i nie znalazłam odpowiedzi..
    Dostawcą internetu jest lokalna firma. Na zdjęciu dodam jak wygląda podłączenie mojego routera. Nie jest to na pewno wina koncowego ani początkowego IP bo to juz sprawdziłam.
  • REKLAMA
  • #2 18487521
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Modem jest podpięty do portu WAN Tp-linka?
  • #3 18487615
    Donia3
    Poziom 5  
    jimasek napisał:
    Modem jest podpięty do portu WAN Tp-linka?

Tak :)
  • REKLAMA
  • #4 18487645
    jimasek
    Uzupełnij DHCP Server na Tp-linku o jakieś działające adresy np. 8.8.8.8 i 8.8.4.4. Potem Save i restart Tp-linka.
  • #5 18487656
    Donia3
    Poziom 5  
    jimasek napisał:
    Uzupełnij DHCP Server na Tp-linku o jakieś działające adresy np. 8.8.8.8 i 8.8.4.4. Potem Save i restart Tp-linka.

Chodzi o to gdzie mam te zera? W obydwa miejsca wpisać ten adres? Brak łączności z TP-LINK WR841N na telefonach - co robić? ?
  • #6 18487667
    jimasek
    Tak dokładnie to własnie konfiguracja serwera DHCP no i serwerów DNS.
  • REKLAMA
  • #7 18487687
    Donia3
    Poziom 5  
    jimasek napisał:
    Tak dokładnie to własnie konfiguracja serwera DHCP no i serwerów DNS.

Zrobiłam i niestety nie pomogło. Dalej działa wifi tylko na telewizorze i jednym telefonie. Brak łączności z TP-LINK WR841N na telefonach - co robić?
  • #8 18487880
    jimasek
    Jeszcze zmiana nazwy sieci na routerze i ponowne połączenie się z nową siecią.
  • #9 18487944
    Donia3
    Poziom 5  
    jimasek napisał:
    Jeszcze zmiana nazwy sieci na routerze i ponowne połączenie się z nową siecią.

Czyli z nazwy TP-LINK GORA mam dać inną nazwę?
  • REKLAMA
  • #10 18489020
    jimasek
    Tego nie wiem i nie widzę jak masz skonfigurowaną nazwę sieci
  • #11 18489158
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 169
    Za problemy z połączeniem z niektórymi urządzeniami czasami odpowiada opcja Protected Management Frames (nie wiem jak u ciebie się to nazywa).
    Zobacz w ustawieniach wifi, ale jak masz ja wyłączoną to nie to.
    Jak jest włączona to wyłącz i wtedy sprawdź.
  • #12 18489463
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    Donia3 napisał:
    Na telefonachmruga przez chwile i wyskakuje wykrzyknik.

I co komunikuje telefon, jak nie może nawiązać połączenia?

Sieci wifi na fonach można zapomnieć i dodać nowe.
  • #13 18489690
    Donia3
    Poziom 5  
    jimasek napisał:
    Tego nie wiem i nie widzę jak masz skonfigurowaną nazwę sieci

O nazwe chodzi tak? Wybaczcie, że tak pytam ale jestem kobieta i sie nie znam :p

Dodano po 2 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Donia3 napisał:
    Na telefonachmruga przez chwile i wyskakuje wykrzyknik.

I co komunikuje telefon, jak nie może nawiązać połączenia?

Sieci wifi na fonach można zapomnieć i dodać nowe.

Probowałam tak już robić i nic co nie dawało. Wyskakuje problem z uzyskaniem adresu IP na telefonie.
  • #14 18489954
    KOCUREK1970
    Donia3 napisał:
    Wyskakuje problem z uzyskaniem adresu IP na telefonie.

Sprawdzić w ruterze, jakie IP przydziela router każdemu fonowi.
    Potem takie samo ustawić w opcjach statycznych LAN, by każdy fon zawsze miał własne IP.
    Potem restart fonów i restart routera.

A jeśli to nie pomoże - wyłączyć wszystkie fony i wszystko co korzysta z netu a zostawić tylko jakiś komputer połączony przewodowo do TPLinka, albo tego fona co działa i nim ustawiać.
    W opcjach LAN routera TPLink, każdemu fonowi/sprzętowi nadać jego własne IP ręcznie (np 192.168.0.101 192.168.0.102 itd). Może być potrzeba wpisania też adresu MAC kart sieciowych wifi z fonów - sprawdzić i sobie zapisać te MAC, by wiedzieć co wpisać w TPLinka.
    Zmiany zapisać na routerze, zrestartować go a potem tak samo każdy fon zrestartować z osobna.
    Kiedy się fony uruchomią ponownie, powinno być już ok.
  • #16 18489966
    KOCUREK1970
    @n6210
    Też mnie zadziwia, dlaczego ktoś ustawił taką tylko adresację IP i zostawił dzierżawę tylko na 2 godziny.
  • #17 18492111
    Donia3
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    Donia3 napisał:
    Wyskakuje problem z uzyskaniem adresu IP na telefonie.

Sprawdzić w ruterze, jakie IP przydziela router każdemu fonowi.
    Potem takie samo ustawić w opcjach statycznych LAN, by każdy fon zawsze miał własne IP.
    Potem restart fonów i restart routera.

A jeśli to nie pomoże - wyłączyć wszystkie fony i wszystko co korzysta z netu a zostawić tylko jakiś komputer połączony przewodowo do TPLinka, albo tego fona co działa i nim ustawiać.
    W opcjach LAN routera TPLink, każdemu fonowi/sprzętowi nadać jego własne IP ręcznie (np 192.168.0.101 192.168.0.102 itd). Może być potrzeba wpisania też adresu MAC kart sieciowych wifi z fonów - sprawdzić i sobie zapisać te MAC, by wiedzieć co wpisać w TPLinka.
    Zmiany zapisać na routerze, zrestartować go a potem tak samo każdy fon zrestartować z osobna.
    Kiedy się fony uruchomią ponownie, powinno być już ok.

Jak to sprawdzic? Szukam i jedyne co znalazlam to to.. Trzecie to telefon ale nie ma tu jakeIP przydziela...
  • #18 18492295
    n6210
    Poziom 29  
    Nie mam juz oryginalnego SW na moim TP-Linku ale to szło jakoś tak:
    - zakładka DHCP i potem - DHCP Client List - tam powinna być lista MAC/IP/Czas dzierżawy
  • #19 18492341
    Donia3
    Poziom 5  
    n6210 napisał:
    Nie mam juz oryginalnego SW na moim TP-Linku ale to szło jakoś tak:
    - zakładka DHCP i potem - DHCP Client List - tam powinna być lista MAC/IP/Czas dzierżawy

Pozmieniałam tam i dalej nic. Dzwoniłam do serwisanta to powiedział, że to jesy ewidentnie wewnetrzny problem skoro tylko na niektorych urządzeniach nie działa internet.. Jutro bedzie serwisant to zobaczyć.. Powiedział, że powinniśmy mieć telewizor podłączony po kablu, a nie przez wifi.
  • #20 18492354
    n6210
    Poziom 29  
    tam nic nie miałaś zmieniać tylko listę pokazać stamtąd :) a tak swoją drogą może masz na TV jakiś dhcp odpalony i on przydziela jakieś swoje IP niektórym telefonom.
    Coś podobnego u siada widziałem tyle, że on miał losowe problemy z losowymi urządzeniami zależy co było akurat podłączone :) a włączyło się po aktualizacji softu w TV (tzn on tak twierdził) :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP-LINK WR841N, który przestał łączyć się z trzema telefonami, mimo że działa z telewizorem i jednym telefonem. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie podłączenia modemu do portu WAN, konfiguracja serwera DHCP z poprawnymi adresami DNS (np. 8.8.8.8), zmiana nazwy sieci Wi-Fi oraz sprawdzenie opcji Protected Management Frames. Użytkownik próbował już wielu z tych rozwiązań, ale problem z uzyskaniem adresu IP na telefonach nadal występuje. W końcu zaplanowano wizytę serwisanta, który ma zbadać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA