logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub C203 - Nagrzewanie - Cały czas się nagrzewa.

patrol14 22 Lut 2020 23:26 2811 13
REKLAMA
  • #1 18487648
    patrol14
    Poziom 10  
    Witam,

Mam problem z kserem Bizhub C203, na ekranie cały czas wyświetla nagrzewanie i nie wyrzuca żadnego błędu. Prędzej pokazywało aby wymienić pojemnik na zużyty toner ale pojemnik był prawie pusty, przeczytałem w innym temacie że zrobił się zator wiec się go pozbyłem, błąd zniknął ale w dalszym ciągu kopiarka cały czas wskazuje nagrzewanie.
  • REKLAMA
  • #2 18487877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18488081
    Filem
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Komunikat w c253 "Nagrzewanie" niestety nie oznacza jedynie nagrzewania. Zmień język na angielski i wtedy chyba z tego co pamiętam jest napisane po prostu "Please Wait". Zdarza się że próbuje dodać toner do zespołu bębna i wtedy też komunikat Nagrzewanie występuje. Inicjalizacja bębna też daje komunikat "Nagrzewanie". Zerknij na temperaturę tak jak kolega wyżej napisał, zerknij na wskazania TCR bębnów, sprawdź czy czasem nie przesypuje Ci tonera do Waste Boxa (wyciągnij W.Box i zobacz czy nie ma tam jednego koloru tonera). Może usunąłeś zator na odprowadzaniu tonera ale nie udrożniłeś drogi dodawania tonera do któregoś bębna.
  • REKLAMA
  • #4 18488197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18488897
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18488943
    patrol14
    Poziom 10  
    Dalej bez zmian, to samo co na poprzednim zdjęciu.

Przełączyłem na angielski i pokazuje cały czas „Warming UP”.

Próbowałem tez z innym wkładem Magenta i robi tak samo :/

Ksero zanim zaczęło się non stop nagrzewać i działało dobrze to tez pokazywało cały czas TCR-M 2.33 na jednym i drugim wkładzie ale jak robiłem TEST MODE Halftone pattern to drukowało tylko kolor na połowę kartki.

Po czasie wyskakuje błąd C2553.
  • #8 18488972
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18488994
    patrol14
    Poziom 10  
    Tyle że wszystko się obraca... wcześniej zanim zaczęła się non stop nagrzewać to pokazywało błąd C2553 i nie drukowało dobrze Magenta i TCR wskazywał na 2.33.
  • #10 18491960
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Sprawdź jeszcze czy nie zatkał się kanał którym toner dostaje się z zasobnika do wywoływaczki. Czasem robił się w tym kanale zator i mimo że wszystko się obracało toner nie wpadał do modułu bębna. Z autopsji pomagał odkurzacz i wyssanie tonera z kanału dolotowego. Rozumiem że wyeliminowałeś już ukręcony ślimak podający toner z pojemnika ? Zawsze możesz zrobić prosty test - dosyp po trochu toner ręcznie do unitu i zobacz co będzie z odczytami. Pamiętaj też że jeżeli już wyeliminujesz napęd butli z tonerem i odessiesz toner z przewodu doprowadzającego do IU to KONIECZNIE dobrze wymieszaj toner w pojemniku. Jeżeli jest to marnej jakości zamiennik to nie ma cudów , takie rzeczy się będą zdarzać. Przerabiałem już takie przypadki w tych i starszych modelach od C250 /252/300/352. Dobry toner (nie koniecznie oryginał) to podstawa.

C.
  • #11 18991290
    mbgallery.eu
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, mam problem z drukarką jak w temacie Bizhub C550 (c650, c451)
    Ale od początku, drukarka miała problem z wydrukiem, po transporcie do mnie zrobiłem wydruki testowe ale w pewnym momencie przestał działać finiszer, zgniatał papier na wlocie do niego ale drukarka drukowała. Po ponownym włączeniu pojawił się błąd c-1101, reset i idzie dalej ale jest ciągle w trakcie nagrzewania. Czy można jej używać bez finiszera? Żeby wykluczyc jeden problem? Bizhub C203 - Nagrzewanie - Cały czas się nagrzewa.
    Bizhub C203 - Nagrzewanie - Cały czas się nagrzewa. Bizhub C203 - Nagrzewanie - Cały czas się nagrzewa. Bizhub C203 - Nagrzewanie - Cały czas się nagrzewa. Bizhub C203 - Nagrzewanie - Cały czas się nagrzewa.
  • #12 18991329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18994708
    mbgallery.eu
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Czyli co Developer C do wymiany? Ale czemy pozostaje komunikat nagrzewanie? Jaki są właściwe parametry temperatury?
  • #14 18998199
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Bizhub C203, która cały czas wyświetla komunikat "nagrzewanie" bez generowania błędów. Wcześniej pojawił się komunikat o wymianie pojemnika na toner, jednak po usunięciu zatoru problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie temperatury fusera w trybie serwisowym oraz wartości TCR bębna. Wskazują na możliwość zatoru w kanale doprowadzającym toner do wywoływaczki, co może powodować problemy z dodawaniem tonera. Dodatkowo, pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia wkładów tonera, w tym wkładu Magenta, oraz ewentualnej wymiany dewelopera. W przypadku innych modeli, takich jak C550, użytkownicy podają podobne problemy z nagrzewaniem i błędami, sugerując odłączenie finiszera jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA