logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczony prąd wyjściowy trafopowielacza 20kV 5mA - czy to prawda?

xcpeter 24 Lut 2020 09:53 423 3
REKLAMA
  • #1 18490262
    xcpeter
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Znalazłem na Youtube taki najprostszy patent na generowanie WN
    zasilacz od halogenów 100 W 12V i trafopowielacz. W wyniku intensywnego wysiłku umysłowego i korzystania z różnych internetowych kalkulatorów oraz zdobycia odznaki zucha tropiciela wyszło mi na wyjściu trafopowielacza przy założeniu że wyprodukuje prąd 20000 V 5 miliamper czyli stosunkowo bezpiecznie. Czy ktoś mógłby to potwierdzić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18490327
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    xcpeter napisał:
    Czy ktoś mógłby to potwierdzić ?
    Jak to policzyłeś?
    20kV*5mA=100W ale to wcale nie jest takie proste że wydajność prądowa będzie zawsze 5mA bo niby dlaczego miała by taka być? napięcie nie będzie zawsze równe 20kV

Jeśli się "podłączysz" na wyjście trafopowielacza, napięcie nie będzie już 20kV, spadnie, o ile spadnie i jaka będzie wydajność prądowa, zależy od układu który zbudujesz.

Czy jest bezpieczne? Zależy od układu, w przypadku przetwornicy Mazzilli-ego który znany jest z wysokiej wydajności prądowej i dużego gorącego łuku zdecydowanie nie, w przypadku układów typu flyback (nie mylić flyack transformer) które uzyskują wysokie napięcie, dzięki energii zgromadzonej w indukcyjności, wydajność prądowa jest mniejsza, więc jest lepiej.
    Z własnego doświadczenia powiem, że kopie całkiem mocno, a w przypadku transformatorów bez prostownika/powielacza, nie czuć prądu, ale wypala dziury w skórze. Życia nie stracisz, od zabaw z trafopowielaczem, ale pomyłki nie są przyjemne .
  • REKLAMA
  • #3 18490341
    xcpeter
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Policzyłem to zakładając że 100W to 0.1 KV i uzywając jakiegoś kalkulatora z sieci czyli prawdopodobnie tak jak napisałeś w uproszczeniu. Niektórzy producenci podają też amperaż na tych zasilaczach. Ale jeśli prąd będzie poniżej 10 miliamper to ok. Tzn oczywiście teoretycznie :-D. Nie chodzi o zabawy w sumie ale o zapłonnik do palnika. A tak się skłąda że mam już trafopowielacz z TV...
  • Pomocny post
    #4 18490539
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    xcpeter napisał:
    Niektórzy producenci podają też amperaż na tych zasilaczach.
    Wszyscy producenci zasilaczy podają maksymalną obciążalność, chyba że zasilacz jest do jednego konkretnego urządzenia.
    Ale często nie wiesz co się stanie po przekroczeniu maksymalnego prądu, niektóre zasilacze się wyłączają na chwile, inne wyłączają się do resetu zasilania, jeszcze inne ograniczają prąd, do ustalonej wartości, niektóre ograniczają moc, wiec prąd może rosnąć.

xcpeter napisał:
    Ale jeśli prąd będzie poniżej 10 miliamper to ok. Tzn oczywiście teoretycznie :-D.
    Kiedy frafopowielacz pracuje bez obciążenia to napięcie może bardzo wzrosnąć, po przebiciu przerwy iskrowej spada dosyć mocno, za to rośnie prąd, jak bardzo to zależy od układu. Wiadomo że nie uzyskasz 20kV i 10mA ale przykładowo przy 500V może być kilkadziesiąt mA.

xcpeter napisał:
    Nie chodzi o zabawy w sumie ale o zapłonnik do palnika. A tak się skłąda że mam już trafopowielacz z TV...
    Zapłonnik do palnika, jeśli miał by działać nienadzorowany przez człowieka, to bezpieczny będzie kiedy będzie niezawodny (co wymaga mocnego wyładowania), jeśli miał by to być ręczny zapłonnik to można się obawiać czy kogoś nie porazi, ale to trzeba rozwiązać odpowiednią konstrukcją, żeby łap nikt nie wsadził.
REKLAMA