logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekrój kabla do pompy głębinowej 0.75kW, 400V, 175m?

__jaro__ 24 Lut 2020 10:54 1041 10
  • #1 18490369
    __jaro__
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    Posiadam pompę głębinową 400V/50Hz 0.75kW, I = 2,2A, cos alfa=0,85 oddaloną o 175m od źródła zasilania. Spotkałem się z różnymi poglądami o przekrój żyły. Może z Państwa ktoś mógł by doradzić. Zastosować 2,5 mm2 czy wystarczy 1,5mm2?
    Pozdrawiam
  • #2 18490422
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    Kolego, ja na taką odległość zastosowałbym 4mm2.
    Oczywiście cztery żyły.
    Trzy fazy i PE, ale być może trzeba jeszcze rozważyć kwestię rozpoznawania poziomu wody. Więc może okazać się, że jeden kabel nie wystarczy.
  • #3 18490437
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    __jaro__ napisał:
    Zastosować 2,5 czy wystarczy 1,5mm2?
    Pozdrawiam

Zarówno 2,5 jak i 1,5 mm² możesz zastosować do drapania pleców a nie do zasilania pompy na taką odległość.
    Przekrój przewodów zasilających dobiera się przynajmniej ze względu na długotrwałą dopuszczalną obciążalność, dopuszczalny spadek napięcia ∆U, skuteczność ochrony przeciwporażeniowej, a także cieplne działanie prądów przeciążeniowych i zwarciowych oraz wytrzymałość mechaniczną. Przeanalizowałeś te zagadnienia?
  • #4 18490612
    __jaro__
    Poziom 10  
    Jestem rolnikiem. Nie mam pojęcia o elektryce. Lato suche trzeba czymś podlewać maliny. 2,5mm2 wychodzi jeszcze tak w miarę finansowo. Zakładam że oprócz pompy nie będzie żadnych podłączonych odbiorników do przewodu? Mankamentem jest że nie ma uziemienia przy źródle zasilania. Będę chciał pociągnąć przewód trzy żyłowy. Ewentualnie dać uziom i puszkę nie daleko od pompy?
  • Pomocny post
    #5 18490633
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    retrofood napisał:
    Przekrój przewodów zasilających dobiera się przynajmniej ze względu na długotrwałą dopuszczalną obciążalność, dopuszczalny spadek napięcia ∆U, skuteczność ochrony przeciwporażeniowej,
    2,5 mm² spokojnie wytrzyma długotrwałą obciążalność prądem większym niż 2,2A.
    Spadek napięcia przy prądzie znamionowym nie przekroczy 4V (przy rozruchu będzie większy).
    Pozostaje problem ochrony przeciwporażeniowej.
  • #6 18490701
    __jaro__
    Poziom 10  
    Duży problem z tym uziemieniem?
  • #7 18490724
    kkas12
    Poziom 43  
    Ile żył ma ta pompa wyprowadzona?
    Nie ograniczaj sobie funkcjonalności przekrojem przewodu. Przyjdzie czas, że okaże się iż potrzebna większa pompa i to ty będziesz uziemiony.
    Wtedy dowiesz się jaka jest cena uziomu.
  • #8 18490729
    __jaro__
    Poziom 10  
    3 fazowe i 1 pe
  • #9 18490740
    kkas12
    Poziom 43  
    __jaro__ napisał:
    Będę chciał pociągnąć przewód trzy żyłowy.
    Chyba nie poważny jesteś kolego.
    Cztery żyły to minimum, jednak musisz wiedzieć, że takie rozwiązanie nie pozwoli na ewentualne korzystanie z odbiorników jednofazowych.
  • #10 18501078
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    vodiczka napisał:
    retrofood napisał:
    Przekrój przewodów zasilających dobiera się przynajmniej ze względu na długotrwałą dopuszczalną obciążalność, dopuszczalny spadek napięcia ∆U, skuteczność ochrony przeciwporażeniowej,
    2,5 mm² spokojnie wytrzyma długotrwałą obciążalność prądem większym niż 2,2A.
    Spadek napięcia przy prądzie znamionowym nie przekroczy 4V (przy rozruchu będzie większy).
    Pozostaje problem ochrony przeciwporażeniowej.

Czyli "pomocny post" dla odpowiedzi w stylu "traktor ma trzy kółka sprawne" i nieważne, że jeździł nie będzie.
    No nic, moje gratulacje! Zawsze trzy kółka sprawne to więcej niż jedno rozwalone.
  • #11 18501223
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    retrofood napisał:
    Czyli "pomocny post" dla odpowiedzi w stylu "traktor ma trzy kółka sprawne" i nieważne, że jeździł nie będzie.
    Coś się koledze nie podoba? ;) Nie napisałem "olej ochronę przeciwporażeniową"
    To kolega sugerował "sprawdzenie czterech kół" Ja sprawdziłem autorowi tematu trzy i pozostaje sprawdzić jedno.
    Nie sugerowałem jazdy na trzech kołach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej odpowiedniego przekroju kabla do zasilania pompy głębinowej 0,75 kW na odległość 175 m. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie, w tym zastosowanie kabla o przekroju 4 mm² dla zapewnienia odpowiedniej obciążalności i minimalizacji spadku napięcia. Wskazano również na konieczność rozważenia ochrony przeciwporażeniowej oraz ewentualnego uziemienia, co jest istotne w kontekście bezpieczeństwa. Użytkownik planuje użyć kabla trzyżyłowego, jednak nie ma uziemienia przy źródle zasilania, co budzi obawy wśród respondentów.
REKLAMA