logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Junkers WRP18 G23 - problem z odpalaniem na gorąco, płomyk wiodący gaśnie

ToMach 24 Lut 2020 20:30 1176 6
REKLAMA
  • #1 18491498
    ToMach
    Poziom 2  
    Mam od nowości Junkers WRP18 G23. To już naście lat. Nadal grzeje, ale ma problemy z odpalaniem, szczególnie gdy jest rozgrzany.
    Puszczam mocno wodę, jest iskra, zapala się płomyk wiodący, ale na bardzo krótko (góra sekunda). Za którymś razem, dość długim główny palnik odpala i jest OK. Gdy maszyna jest rozgrzana - odpalenie jest prawie niemożliwe. Muszę przyłożyć płomień z zapalniczki.
    Wg mnie problemem jest zbyt szybko gasnący płomyk wiodący. Jakieś pomysły ?

Junkers WRP18 G23 - problem z odpalaniem na gorąco, płomyk wiodący gaśnie

• REKLAMA
  • #2 18491559
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    ToMach napisał:
    Jakieś pomysły ?

Może syf w rurce doprowadzającej gaz do płomyka wiodącego.
    Ja, muszę co jakiś czas czyścić rurkę od świecy (płomienia palącego się cały czas).
  • REKLAMA
  • #3 18491578
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Wyczyść rurkę "pilota" i elektrodę (taki drucik)przy niej.
    BTW - twój piecyk ma już 18 lat ;)
  • #4 18492869
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Może jest coś z ciągiem kominowym, skoro odpala tylko "na zimno"? Czujnik ciągu kominowego to jest termistor (reaguje na temperaturę - jest ogrzewany cofającymi się spalinami). To jest też duży, silny Junkers, więc potrzebuje dobrego odprowadzenia spalin. Poza tym, kiedy piecyk był czyszczony (konserwowany)? A w jakim stanie jest ta turbinka (one są zawodne, więc ja polecam piecyki z bateriami).
  • REKLAMA
  • #5 18493038
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Zbigniew Rusek - gdyby to był zanik ciągu i szalał by czujnik spalin nie odpalił by również z zapalniczki. Autor pisze ze z zapalniczki zapala.
  • REKLAMA
  • #6 18493200
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    To może jest coś z mikroprzełącznikiem, elektrozaworami i z tym generatorem (turbinką).
  • #7 19328948
    ToMach
    Poziom 2  
    Junkers RIP. Teraz pali Termet.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Junkers WRP18 G23, który ma trudności z odpalaniem na gorąco, szczególnie gdy jest rozgrzany. Płomyk wiodący gaśnie po krótkim czasie, co wymusza użycie zapalniczki do uruchomienia głównego palnika. Uczestnicy dyskusji sugerują kilka potencjalnych przyczyn, w tym zanieczyszczenie rurki doprowadzającej gaz do płomyka, problemy z czujnikiem ciągu kominowego, a także usterki mikroprzełączników i elektrozaworów. Wskazano również na konieczność regularnego czyszczenia urządzenia oraz stanu turbinki. Użytkownik informuje, że po 18 latach użytkowania zdecydował się na nowy piec Termet.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA