logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIEC JUNKERS (WRP 11 -2B) po kilku minutach gaśnie

M_U_R_A_R_Z 01 Cze 2007 20:37 32681 29
REKLAMA
  • #1 3943852
    M_U_R_A_R_Z
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie. Piecyk gaśnie. Jest nowy, ma tydzień. Gaśnie prawie za każdym razem podczas prysznica, czy mycia naczyń.. Najczęsciej około 3-5 minut od chwili włączenia. Jest to piec JUNKERS z serii WRP 11 -2B. Co może być tego przyczynął?? Powiem jeszcze że byli dziś u nas kominiarze sprawdzić wentylacje, ale nie wykryli niedrożności... Już nie mam pomysłów co może być tego przyczynął. (mieszkam w bloku). Czekam na wszystkie wasze podpowiedzi. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3944024
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Czy masz nowe szczelne okna, jeśli tak to po zapaleniu palnika otwórz (uchyl) okno. Pozdrawiam.
  • #3 3944093
    M_U_R_A_R_Z
    Poziom 10  
    mam nawet bardzo szczelne okna, ale co z tego jak jest już dość ciepło i conajmniej połowa okien w domu jest otwarta... inne propozycje są.? dzięki
  • #4 3944184
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Do sprawdzenia dopływ powietrza do pieca w ŁAZIENCE i Odpływ spalin!
  • #5 3944211
    M_U_R_A_R_Z
    Poziom 10  
    odpływ spalin sprawdzony, jest ok... tylko nei wiem co z tym powietrzem. wczoraj się kompałem przy otwartych drzwich, ale też zgasło... a może to być wina, tego że jest nowy i musi sie "przetrzeć"?
  • #6 3946968
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Nic nie musi sie "przetrzeć". Ma działać. Na wyłączanie moze mieć wpływ jak słusznie zauważyłeś czujnik ciągu kominowego, czujnik temperatury nagrzewnicy, elektroda jonizacyjna, cisnienie wody i gazu.
  • #7 3947545
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    Uruchamiajac ten typ miałem ten sam problem.
    Wina była tylko i wyłącznie z ciągiem kominowym.!!!
  • REKLAMA
  • #8 3949209
    maroce
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie znam tego typu pieca, ale jeżeli jest zasilany na baterie to spróbuj wymienić baterie.
  • #9 3951772
    M_U_R_A_R_Z
    Poziom 10  
    no od baterii idzie iskra.. ale one są nowe... , ale musze powedzieć ze od soboty ani razu nie zgasł... może naprawdę był za słaby ciąg w kominie i teraz może bedzie ok
  • REKLAMA
  • #10 3951829
    maroce
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Z baterii jest zasilany: iskiernik, kontrola płomienia, czujniki przegrzania i ciągu kominowego, oraz zawór odcinający gaz.
  • #11 3953014
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam. Kto montował ten piecyk? Może fachowcy źle ustawili jego moc i po prostu w momencie zapłołnu modulacja płomienia jest nie odpowiednia, lub masz problemy z odbiorem ciepła. Czy instalacja też jest nowa?
    Pozdrawiam.
  • #12 3962746
    M_U_R_A_R_Z
    Poziom 10  
    nie wiem co się stało ale już nie gaśnie.... :) może ciśnienie wody było za słabe albo co, bo po wizycie hydraulika jakoś wszystko działa :) a on wcale nie przychodził w sprawie piecyka :)
  • #13 4377063
    mkoniuszko
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Mam ten sam problem. Piecyk gaśnie raz po 30 sekundach, raz po 10, a czasami pali się dłużej i nie gaśnie wcale i działa poprawnie. Wymieniłem baterie, pali bez problemu, ale niestety gaśnie. Doprowadza mnie to szału. Wyczyściłem piec, czujniki i dalej to samo.
    Co może być przyczyną???
    Pomóżcie.
  • #14 4377091
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Ciąg kominowy. Sprawdz czy z góry termy podczas korzystania nie leci ciepłe powietrze. Pozdrawiam Adam
  • #15 4377175
    mkoniuszko
    Poziom 2  
    Mam zdjętą obudowę. Czy terma to tam gdzie zaczyna się wylot do rury kominowej ???

Dodano po 5 [minuty]:

Wczoraj zauważyłem, że podczas grzania pieca ciepło wychodziło na łazienke. Było to dość znacznie odczuwalne. Może faktycznie coś z kominem.
  • #16 4378319
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Dzięki temu że gaśnie Żyjesz .Spaliny są największym cichym zabójcą.Koniecznie zgłoś do administracji lub kominiarzy.
  • #17 4379156
    mkoniuszko
    Poziom 2  
    Może faktycznie łudze się, że coś z piecem a tu wszystko działa, czyli odcina gaz. Czas zacząć od kominiarzy.
  • REKLAMA
  • #18 4390736
    mkoniuszko
    Poziom 2  
    Wezwałem serwisanta.
    Zrobił diagnostykę, okazało się że jest uszkodzona pokrywa arm. wody oraz mikrozłącznik co było efektem braku co rocznego przeglądu. Wymienił. Materiał z robocizną 180 zł. Jeżeli jest gwarancja to tą usterkę obejmuje. Ja nie miałem. Teraz wszystko działa jak w zegarku. Droga impreza. Podobno raz na rok trzeba robić taki przegląd z czyszczeniem i smarowaniem - 80 zł.
    Jak na tak zaawansowaną technologię to trochę drogo. ale cóż, za wygody trzeba płacić.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #19 4611025
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Taki przegląd w ostatnich 5 miesiącach gwarancji przedłuża ją o rok ;) Wyczytałem w instrukcji, bo zakładałem go 4 dni temu.
  • #20 5304161
    olek_123
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam podobny problem z podobnym piecykiem (WRP 11 G 23).
    Podczas napełniania wanny wodą potrafi zgasnąć 3 razy. Pierwszy raz po ok. 2 minutach (po minucie zaczyna migać czerwona dioda, po kolejnej minucie gaśnie). Za drugim podejściem działa nieco dłużej. Za trzecim z reguły udaje mu się dotrwać do końca zadania (na migającej czerwonej diodzie). Co może wzbudzać tę czerwoną diodę? Jeśli wypływ spalin, to dlaczego chwilę po zgaśnięciu piecyk bez problemu daje się włączyć i znowu działa (przez jakiś czas :D).
    Do tej pory takie problemy były tylko wtedy, gdy z kranu leciała brudna woda (awarie sieci). Teraz dzieję się to regularnie.
    Piecyk został przeczyszczony przez serwisanta. Bez efektu.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #21 5309445
    olek_123
    Poziom 2  
    Witam ponownie
    Dzisiaj było znacznie lepiej. Nawet myślałem, że mu całkiem przeszło, że to była wina słabego ciągu. Ale to byłoby zbyt piękne;-)
    Przez 10 minut grzał wodę i paliła się tylko zielona lampka. Potem nieśmiało zaczęła mrugać czerwona, ale przez następnych 5 minut piecyk nie zgasł. W ramach testu dałem mu w palnik (gaz na full) i to go załatwiło. Po około 2 minutach piecyk zgasł ;-)
    Ktoś ma jakiś pomysł, o co mu chodzi?
    Co może zapalać tę czerwoną kontrolkę?
    Czujnik przegrzania na nagrzewnicy?
    Nie chciałbym wymieniać po kolei wszystkich części (serwisant sugerował wymianę urządzenia wodnego, ale nie bardzo widzę związek).
    Pozdrawiam
  • #22 6304104
    freQu
    Poziom 1  
    Miałem ten sam problem, a tkwił on w dość banalnym miejscu, mianowicie sito w baterii było zabrudzone od kamienia, przez co nie miało odpowiedniego przepływu, po wyczyszczeniu wszystko wrociło do normy .
  • #23 6309632
    olek_123
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź!
    Wszystko wskazuje na to, że w moim przypadku winna była po prostu brudna woda. Nie wiem na jakiej zasadzie, ale gdzieś te drobne zanieczyszczenia się odkładają i powodują tego typu problemy.
    Filtr na dolocie wody był czysty. Problem ustąpił samoistnie po kilku dniach.
    Moja teoria: brud spowalnia turbinę, ta wytwarza zbyt niskie napięcie i sterowanie głupieje. Ale nawet nie wiem, czy tam jest jakiś "sterownik" :-)
    Pozdrowienia
  • #24 7333363
    bluesmen
    Poziom 1  
    Witam.
    Mimo iż temat jest dość stary przypnę się do niego z moim problemem.
    W moim piecu (jak w temacie) elektroda nie daje iskry. Przeczyściłem wszystko tak jak wyczytałem na forum i piec odpalił ale na krótko tzn gdy przyłożyłem do płomienia zapłonowego zapałkę. Zielona kontrolka pali się i piec pracuje bez wyłączenia.

Mam pytanie jak sprawdzić co jest przyczyną czy elektroda zapłonowa czy też urządzenie zapłonowe.

Tylko proszę nie pisać abym sprawdził baterie.
  • #25 7336081
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Chyba sterownik ,wezwij serwisanta.Do sterownika i elektrody nie masz dostępu więc jak sprawdzisz.
  • #26 7548495
    Marek_Poznan
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.

Również mam ten piecyk, WRP 11-B21, ma 5 lat, ale jest w bardzo dobrym stanie; jest zainstalowany w kuchni. Ale jednak niebywale mnie denerwuja trzy rzeczy:
    - gdy w kuchni jest ciepło (np. włączony piekarnik albo ze 2 garnki, trochę pary), to nie zaskakuje, nie włącza się - doi bateryjkę, iskry szaleją, ale nie zapala;
    - muszę co najmniej 10 sekund czekać na podgrzanie wody;
    - maksymalna temperatura wody jest niewystarczająca, np. nie ma sensu dolewanie wody do kąpieli, bo najpierw poleci zimna, a ta "ciepła" jest tylko ciepła.

Zamierzam go wymienić, chyba że te problemy można usunąć. Czy ktoś może mi poradzić, co powinienem zrobić ? A jeśli wymiana, jaką termę byście polecili ?
    Bardzo proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję.

Pozdrawiam, Marek.
  • #27 7552795
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Marek_Poznan napisał:
    ... ma 5 lat, ale jest w bardzo dobrym stanie...jaką termę byście polecili ?

Skoro jest w dobrym stanie, to polecam wezwać serwisanta. Polecam Junkersa
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #28 20026025
    Borowik123
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    U mnie jest ten sam problem był fachowiec wymienił dysze bo były źle i kazał jeśli problem się powtórzy wymienić baterie prysznicowa bo miałem z termostatem na zwykla bo to może być powodem. Bateria wymieniona a problem nadal jest.
  • #29 20026134
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Prawdopodobnie jest problem z ciągiem kominowym. Spaliny mogą się cofać (lub nie uchodzą do komina) i czujnik ciągu na to reaguje (nb. ten czujnik to nie jest detektor składu chemicznego lecz termistor - reaguje na nagrzanie spalinami). Wyłączenie redukuje niemalze do zera prawdopodobieństwo zaczadzenia. Może mieszkanie jest zbyt szczelne? A czy to nie dzieje się np. w czerwcu? Wtedy słońce jest bardzo wysoko (świeci "prosto w komin"), nieraz żar leje się z nieba i wentylacja w takich warunkach nie działa prawidłowo (częsty jest wtedy ciąg wsteczny, nazywany w żargonie kominiarzy cofką).
  • #30 20026143
    Borowik123
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Może faktycznie zaczęło się to dziać jak zrobiło się cieplej. CieKo stwierdzić bo mówię mieszkamy dopiero 4miesiace. Myślałem że tak jak nam fachowiec od junkersa powiedział że może to być wina baterii z termostatem ale niestety nie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowego piecyka gazowego Junkers z serii WRP 11 -2B, który gaśnie po kilku minutach pracy, najczęściej podczas korzystania z ciepłej wody (prysznic, mycie naczyń). Przyczyny wskazywane w dyskusji obejmują niewystarczający ciąg kominowy, problemy z dopływem powietrza do pieca, czujnik ciągu kominowego, elektrody jonizacyjnej, czujnik temperatury nagrzewnicy, ciśnienie wody i gazu oraz ewentualne zabrudzenia w instalacji wodnej (np. sito w baterii). Wskazano, że piec nie wymaga okresu "przetarcia" i powinien działać poprawnie od początku. W jednym przypadku po interwencji hydraulika problem ustąpił, co sugeruje wpływ ciśnienia wody. Diagnostyka serwisowa wykazała uszkodzenie pokrywy armatury wodnej i mikrozłącznika, które po wymianie przywróciły prawidłową pracę. Wskazano również konieczność corocznych przeglądów technicznych z czyszczeniem i smarowaniem. Problemy z gaśnięciem mogą być nasilone przy szczelnych oknach i złym dopływie powietrza, a także w okresach ciepłych, gdy występuje cofka spalin w kominie. Wskazano, że czujnik ciągu kominowego to termistor reagujący na temperaturę spalin, a nie detektor chemiczny. W niektórych przypadkach wymieniano baterie zasilające iskrownik i czujniki, jednak nie zawsze rozwiązywało to problem. Dyskusja obejmuje także inne modele serii WRP 11, np. WRP 11 G 23 i WRP 11-B21, z podobnymi objawami i problemami eksploatacyjnymi. Zalecane jest wezwanie serwisu specjalistycznego do diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA