Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcoperfild napisał:Grubość uszczelki w dizloku dobierasz mierząc ile wystaje tłok nad powierzchnie bloku, jeżeli nie zmieniałeś korbowodów ani tłoków zakładasz taką samą jak była. Polecam VICTOR REINZ.
Cytat:A co jeśli było zebrane więcej niż 0.1mm i dojdzie do kolizji? Średnio jest to około 0.25-0.30 ale trafiają się takie które trzeba zbierać blisko po 0.7mm. Pomijam fakt że doprężony silnik może mieć problem z normalną pracą. Autor nic nie mówił o remoncie głowicy, obrabianiu gniazd czy szlifowaniu zaworów.
OMMMM napisał:To ja dalej jestem w kropce.
coperfild napisał:Cytat:A co jeśli było zebrane więcej niż 0.1mm i dojdzie do kolizji? Średnio jest to około 0.25-0.30 ale trafiają się takie które trzeba zbierać blisko po 0.7mm. Pomijam fakt że doprężony silnik może mieć problem z normalną pracą. Autor nic nie mówił o remoncie głowicy, obrabianiu gniazd czy szlifowaniu zaworów.
To chyba lepiej prze frezować gniazda i skrócić trzonki.
Moderowany przez szymitsu21:Od kiedy po planowaniu głowicy dajemy grubszą uszczelkę?
O tyle ile po planowaniu bloku Ok, to głowicy?f
Co jest regulowane grubością uszczelki?
Nic innego jak "wystawanie" tłoka z bloku. I to główny parametr dla którego zmienia się grubość uszczelki.
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Cytat:Więc rozumuję następująco uszczelka jaką miałem miała jeden otwór katalogowo grubość tej uszczelki to 1,35 muszę dodać splanowaną wartość 0,15 więc 1,35+0,15=1,5 a maksymalna dostępna uszczelka jest z 3 otworami o grubości 1,45 wiec głowica jest do wywalenia ??
bandi21 napisał:coperfild podał już odpowiedź,uszczelkę dobiera się do bloku a nie głowicy.Zmieniasz grubość jeśli zmieniałeś tłoki,korbowody lub planowałeś powierzchnię bloku. W innych przypadkach uszczelka pozostaje bez zmian.Amen
Moderowany przez szymitsu21:Planowanie jest w stanie zmienić kompresję tylko i wyłącznie w przypadku komory spalania w głowicy, a ile teraz mamy takich silników?
I jaki jest w samochodzie autora?
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
OMMMM napisał:Chodzi mi o znacznik na kole zamachowym sprzęgła musiałem je odkręcić do wymiany panewek a na kole zamachowym jest znacznik jak mam się do niego odnieść ?
OMMMM napisał:I jeszcze gdyby mógł ktoś podrzucić ustawienie wałków rozrządu, są one połączone trybem i nie wiem jak je zsynchronizować ze sobą.