logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw touareg 2.5 tdi BAC - koła pośrednie rozrządu - 19464 Signal out of range

michalgda 25 Lut 2020 10:54 4701 12
REKLAMA
  • #1 18492479
    michalgda
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Pisze z problemem ktorego nie moge rozwiazac. Otoż skladalem silnik 2.5 BAC po tulejowaniu w samochodzie kolegi , silnik przyjechał gotowy po złożeniu dołu, zamknieta miska i obudowa kół pośrednich , bez zamontowanej głowicy .Oczywiscie zalozone blokady na wal i walek nowa podkladka diamentowa i śruba wałka ,całość skręcona momentem wg ELSY ,lecz znak na impulsatorze**prawie** pokrywa sie z krawedzia glowicy ,mówie prawie ponieważ po skasowaniu luzu miedzy zębnego znak nie równa sie z krawędzią głowicy lecz jest ustawiony okolo 3mm w dół od krawędzi głowicy . Nie udaje mi się go ustawić żeby był równolegle do krawędzi i stąd moje pytanie : czy może błąd wynikać z nieprawidłowego montażu kół pośrednich ? Czy oprócz znaków na impulsatorze i zablokowania wału jakieś inne czynniki maja wpływ na niemożność ustawienia prawidłowo kola impulsatora ?
    Silnik odpala po odłaczeniu wtyczki od G40 , po podłaczeniu pracuje równo ale z tego powodu że wykrywa złe ustawienie wałka/impulsatora przechodzi w tryb w Limp mode. Po zgaszeniu z założonym wtyczka nie odpala ponownie . Dziękuję za każda podpowiedz . Pozdrawiam Michał
  • REKLAMA
  • #2 18506693
    michalgda
    Poziom 11  
    Nikt nic nie podpowie ?
  • #3 18511590
    jurek131313
    Poziom 15  
    Ocena: 112
    Nie pamiętam na którymkole ale można i wszystkosię zgadza oprócz koronki
  • REKLAMA
  • #4 18511618
    michalgda
    Poziom 11  
    Jurek131314 możesz trochę rozwinąć odpowiedz . Dzięki
  • #5 18511651
    jurek131313
    Poziom 15  
    Ocena: 112
    Dawno to robiłem i nie pamiętam które koło pośrednie - pilnik .... alleluja i do przodu
  • #6 18512153
    michalgda
    Poziom 11  
    Raczej Alleluja pilnik odpada ;) nie pamiętasz które koło pośrednie trzeba ustawić ? Nie znalazłem nic na temat innych ustawień niż te na które wchodzą blokady .
  • #7 18650000
    jedrzej78q
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam czy udało się ustawić ten rozrząd.
    Kupiłem auto z takim rozrządem i mam problem też mi się wydaje, że gdzieś na tych kołach jest błąd ale z dostępnych mi znajomych mechaników nikt nie ma żadnych rysunków. Wszyscy mają te podstawowe typu gdzie zamontować blokady i jak dokręcić itp.
  • REKLAMA
  • #8 18650053
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
    Tam trzeba zostawić luz pomiędzy kołami, lub napinać w drugą stronę. Dawno takie robiłem i nie pamiętam dokładnie.
    Raczej luz większy musi być, znak musi być idealnie z głowicą inaczej nie będzie chodził.
  • #9 18650136
    jedrzej78q
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź jutro spróbuję i jeszcze postaram się pożyczyć inne blokady może te są jakieś trefne 🌝
  • REKLAMA
  • #10 18650419
    michalgda
    Poziom 11  
    Dziekuje za zainteresowanie . U mnie problemem okazal sie bledny montaz kola posredniego przy skladaniu silnika po tulejowaniu . Poprzez bledne ustawienie kola posredniego nie moglem ustawic kola impulsowego walka rozrzadu . Demontaz i usatwienie wszystkiego od nowa zalatwilo sprawe. <pozdrawiam
  • #11 18650439
    jedrzej78q
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź czyli muszę jak myślałem wyjąć silnik i rozbierać niestety 😥 Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Pozdrawiam
  • #12 18650500
    michalgda
    Poziom 11  
    Niestety tez wyjmowałam silnik bo nie było innej możliwość żeby przestawić koło pośrednie . Jak zdejmiesz obudowę od kół na kole które styka się z kołem od walka będziesz miał punkt znak który będzie musiał się pokryć ze znakiem punktem na obudowie przy tym kole pośrednim . Powodzenia
  • #13 18650506
    jedrzej78q
    Poziom 9  
    Bardzo cenna uwaga jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ustawieniem kół pośrednich rozrządu w silniku VW Touareg 2.5 TDI BAC po tulejowaniu. Po złożeniu silnika, znak na impulsatorze nie pokrywa się z krawędzią głowicy, co prowadzi do błędnego ustawienia wałka rozrządu. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego montażu kół pośrednich oraz konieczności pozostawienia luzu między kołami. Po wymontowaniu i ponownym ustawieniu kół pośrednich, problem został rozwiązany. Wskazano również na potrzebę dokładnego dopasowania znaków na kołach do obudowy.
REKLAMA