logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia KDL-50W755C - uszkodzenie obrazu, białe półkole

Pangenitor 25 Lut 2020 19:51 3192 7
REKLAMA
  • #1 18493584
    Pangenitor
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam.
    Po 4 latach użytkowania dzisiaj na telewizorze pojawił się taki problem z obrazem. Tylko w górnej części na ok.2cm jest prawidłowo wyświetlany obraz. Cała reszta poniżej ma jakby większe piksele nie wiem jak to określić, dodatkowo w lewym dolnym rogu jest takie białe półkole. Piksele świecą na biało. Dokładnie to widać na zamieszczonych zdjęciach. Przy ciemnym obrazie jest jeszcze inny efekt. Ekran jest podzielony na 3 części - wpierw ten pasek, później do połowy rozmyty, a reszta czarna. Reset do fabrycznych, ani aktualizacja nic nie dają.
    Sony Bravia KDL-50W755C - uszkodzenie obrazu, białe półkole Sony Bravia KDL-50W755C - uszkodzenie obrazu, białe półkole Sony Bravia KDL-50W755C - uszkodzenie obrazu, białe półkole
  • REKLAMA
  • #2 18493619
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 85
    Witaj,

Jak dla mnie najbardziej prawdopodobne są dwa warianty:
    1. Zawilgocenie krawędzi szkła, czy masz w domu kota?
    2. Zwarcie na szkle w lewym dolnym narożniku, jeżeli w tym miejscu po przystawieniu palca będziesz czuł wyraźny wzrost temperatury, to będzie to. Na szkle pod ramką w tej okolicy będzie widać wybrzuszenie/ jakby przypalenie.

Żeby to ocenić trzeba zdemontować dolną ramkę ekranu i szukać przyczyny w lewym narożniku. W pierwszym przypadku na naprawę/zatrzymanie pogłębiania się usterki istnieją minimalne szanse a w drugim naprawa niemożliwa.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 18493621
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Wygląda na uszkodzoną matrycę.
  • REKLAMA
  • #4 18493731
    Pangenitor
    Poziom 11  
    Kota mam ;)
    Faktycznie jak przyłożyłem palec w dolnym rogu, to aż prawie parzy.
  • REKLAMA
  • #5 18493740
    bazi1962
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Pangenitor napisał:
    Kota mam ;)

Zrobił siusiu na telewizor.
  • #6 18493774
    Pangenitor
    Poziom 11  
    bazi1962 napisał:
    Zrobił siusiu na telewizor.

Wątpię.
  • #7 18493917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sony Bravia KDL-50W755C, gdzie w górnej części ekranu obraz jest prawidłowy, natomiast dolna część wykazuje większe piksele oraz białe półkole w lewym dolnym rogu. Po zresetowaniu do ustawień fabrycznych i aktualizacji oprogramowania problem nie ustępuje. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną może być zawilgocenie krawędzi szkła lub zwarcie w dolnym rogu, co prowadzi do uszkodzenia matrycy. W przypadku stwierdzenia wzrostu temperatury w tym obszarze, naprawa może być niemożliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA