logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabina prysznicowa - pęknięta podstawa brodzika kabiny prysznicowej + pęknięty b

MateuszMateusz88 25 Lut 2020 22:47 30894 5
REKLAMA
  • #1 18493998
    MateuszMateusz88
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Witam,
    Dzisiaj podczas kąpieli w mojej kabinie prysznicowej niestety chyba przez mój ciężar coś strzeliło, zapadłem się i zobaczyłem, że noga siedzi w brodziku czyli pękła podstawa brodzika + zrobiło się pęknięcie w brodziku przez co przy nacisku otwiera się wielka dziura w brodziku.

Czy da się jakoś to naprawić czy zostaje mi demontaż całkowity całej kabiny i wymontowanie brodzika aby wymienić podstawę? Dodam, że podstawa brodzika zapadła/pękła tylko w jednym miejscu na wymiarze około 20cm2. Reszta brodzika razem z podstawą jest nienaruszona i nie pęknięta.

Jak to naprawić? Nie mogę teraz całkowicie korzystać z kabiny prysznicowej, ponieważ woda ucieka w tą dziurę powstałą po pęknięciu.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,
    Mat.
  • REKLAMA
  • #2 18494056
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1185
    Bez demontażu się nie da naprawić. Można od spodu położyć matę z włókna szklanego na żywicy. Dlaczego pod brodzik nie było nic podłożone żeby go podeprzeć???
  • REKLAMA
  • #3 18494060
    MateuszMateusz88
    Poziom 3  
    Było podłożone tylko pękło :-) tyle lat używane, moja masa też zrobiło swoje. Pękła podstawa brodzika od dołu w tym miejscu gdzie pękło, w innych miejscach brodzika podstawa jest cała i mogę normalnie stanąć.

Dodano po 7 [minuty]:

Kabina prysznicowa - pęknięta podstawa brodzika kabiny prysznicowej + pęknięty b Kabina prysznicowa - pęknięta podstawa brodzika kabiny prysznicowej + pęknięty b Kabina prysznicowa - pęknięta podstawa brodzika kabiny prysznicowej + pęknięty b

Dodano po 51 [sekundy]:

W tym miejscu tylko lekko naciskam i się zapada od razu i pojawia się ogromna szpara, podstawa pod spodem cała pękła w tym miejscu - na reszcie brodzika podstawa mocno trzyma nadal i nic się nie wygina.

Dodano po 1 [minuty]:

Brodzik jest wysoki więc chyba da się zdjąc ten biały plastik i dostać się pod spód aby czymś podważyć tam gdzie pękła podstawa???

Kabina prysznicowa - pęknięta podstawa brodzika kabiny prysznicowej + pęknięty b
  • REKLAMA
  • #4 18494098
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1185
    Można próbować kleić. Pianka dobry pomysł żeby coś było od spodu. I próbować skleić jak nie to żywica mata od góry na zmatowioną powierzchnie ale będzie wybrzuszenie. Mo zna potem nałożyć żelko i wypolerować ale zacząłbym od rzeczy najłatwiejszych i najmniej kłopotliwych.

Dodano po 1 [minuty]:

MateuszMateusz88 napisał:
    Brodzik jest wysoki więc chyba da się zdjąc ten biały plastik i dostać się pod spód aby czymś podważyć tam gdzie pękła podstawa???

Powinna być ściągana jak nie to wytnij i dostaniesz się pod spód i spokojnie naprawisz. Klej podstawisz i ok.

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz przykleić płytkę pcv albo ceramiczną na sikaflexie który jednocześnie uszczelni i podeprzeć od spodu zacznij od usunięcia osłony.
  • REKLAMA
  • #5 18494593
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 742
    Ja bym to wymienił na nowe.Zapewne po demontażu wyjdą na jaw inne uszkodzenia i tak się to skończy.Chyba że brodzik cenny i nie ma zamiennika na rynku.
  • #6 18504890
    MateuszMateusz88
    Poziom 3  
    Już zrobiłem naprawę i wszystko wyszło elegancko oprócz... tego, że wybrzyszło mi brodzik do góry na wysokość 1cm w miejscu w którym pękło, chyba za dużo pianki dałem... czy tak to mogę zostawić? Nie pęknie brodzik od takiego wybrzuszenia? Oczywiście użyłem pianki niskoprężnej i dałem wszędzie tyle samo i tylko wybrzuszyło, zrobiło burchel na wysokość 1cm w miejscu w którym pękło.
    Czy tak można zostawić? Gdy chodzę po tym burchlu, zachowuje się brodzik jak gąbka sprężynowa.

Dodano po 3 [godziny]:

Oczywiście pod brodzik dałem także pustaki suporex, to znaczy - wysokość tego brodzika to 15cm, głebokość 4cm więc gdzie jest stelaż dla nóżek tego brodzika dałem pustaki o wysokości 10cm w 4 miejsca obok nożek abym już nigdy więcej nie musiał tego robić - dało to 1cm odleglości między brodzikiem, a pustakami - i ten 1 cm wypełniłem niskoprężną pianką SOUDAL GENIUS GUN - dawałem wszystko warstawmi aby każdą szparę wypełnić, to znaczy - dałem jedną warstwę, poczekałem aż zeschnie, potem kolejną warstwę itd. Później oczywiście zostawiłem 5l butelki z wodą na brodziku aby obciążyć go i wszędzie jest ok, tylko spuchło mi w miejscu gdzie było pęknięte, tj. stworzył się burchel na wysokość prawie 1cm który sprężynuje jak po nim chodzę ale nic nie pękło.

Czy tak mogę już to zostawić? Czy ten brodzik nie pęknie przez ten burchel jak będzie po nim chodzone?

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Mój błąd - zapomniałem obciążyć miejsca pęknietego po nałożeniu pianki i wypchło do góry gdzie było pęknięte. :-P
REKLAMA