logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tymczasowo naprawić pęknięty brodzik prysznicowy?

master860 16 Gru 2021 20:48 26868 19
REKLAMA
  • #1 19766834
    master860
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam

Dzis rano podczas brania przysznicu pękł mi brodzik szpara jest na około 4- 5 cm
    dodam ze kabina z hydromasażem . obdzwoniłem sjklepy w okolicy i nigdzie nie ma tego typu brodzika trzeba czekac do nowego roku.
    Nie mam wanny prysznic to jedyne miejsce w mieszkaniu gdzie mogę sie umyc , nie ma na internecie wiele tematów na ten temat .
    Jak to zreperowac postaram sie załączyc fotki sprawa pilna
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 19766844
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Bez wyjęcia brodzika naprawa mało realna.
    Po wyjęciu można wycisnąć wgnieciony fragment, zmatować i odtłuścić powierzchnię brodzika od spodu, położyć kilka warstw maty z włókna szklanego z żywicą epoksydową, najlepiej na całą powierzchnię dna. Od strony wierzchniej wyrównać zadziory, zaszpachlować i pomalować- są specjalne środki naprawcze.
    Efekt nie będzie niewidoczny, ale brodzik będzie "używalny"
    V.
  • #3 19766864
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19766865
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    To nie jest robota na "godzine".
    Jak kolega wczesniej napisal, trzeba to wyjac i pare dni poswiecic.
    Na juz proponuje wylozyc brodzik gruba folia z dziura na spust. Uszczelnic wokol i uzywac.
  • #5 19766866
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Da się go wymontować?
    Z czego jest wykonany?
    Jak to laminat poliestrowo - szklany, taki jak na jachty, to szukaj szkutnika.
    Inne tworzywa - trzeba pytać specjalistów od klejenia ale najpierw ustalić co to jest.
    Może dokładniejsze zdjęcia pęknięcia.
  • REKLAMA
  • #6 19766869
    vorlog
    Poziom 40  
    Silikon nie utrzyma, bo dno cieniuśkie i pracuje jak guma od majtek.
    A po silikonie klejenie czymkolwiek z głowy- bardzo trudno usunąć...
    V.
  • #7 19766894
    master860
    Poziom 3  
    wiem ze to może byc śmieszne ale na przykład jakas taśma silikonowa lub podłożyc cos od spodu np bloczek lub jakis klocek drewniany i od góry zakleic jakims klejem ?
  • #8 19766901
    vorlog
    Poziom 40  
    Od biedy i na tymczasem to możesz odtłuścić benzyną ekstrakcyjną czy IPA i nakleić "na krzyż" kilka warstw szerokiej (45-50mm), mocnej taśmy PVC, z zakładką po 15 cm we wszystkie strony.
    Choćby taką, jak pod nr aukcji 8840062576 na allegro, czy
    https://erli.pl/narzedzia-pozostale/tasma-izolacyjna-czarna-szeroka-50mm-x-10m,26267253
    EDIT: Uwaga, nie polewać zbyt gorącą wodą!
    V.
  • #9 19766938
    master860
    Poziom 3  
    ktos na facebookuwłaśnie mi napisałmi ze miał identyczny troblem i skleił klejem do plastików moje auto i ponoc juz 2 miechy trzyma i ok
    moje auto klej do plastików nie moge dodac linka bo świeży jestem a moze pattex epoksydowy ?
  • #11 19766950
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Jak wyżej - tylko wyjęcie i naprawa w sposób podany w #2
    Reszta to rzeźba :cry: - skoro pękło to nie ma podparcia od dołu i będzie pękać dalej.
  • #12 19766956
    vorlog
    Poziom 40  
    Swoją drogą- czy taki "wiszący" montaż był prawidłowy?
    Ja mam brodzik starego typu, blaszany emaliowany, ale siedzi w wytłoczce styrodurowej, dokładnie dopasowanej, a tu, cienki plajstyk i wisi na obrzeżach?
    V.
  • #13 19767005
    master860
    Poziom 3  
    Nie potrafie odpowiedziec na to pytanie nie jestem fachowcem i nie znam sie na tym nie montowałem tego ale staram sie jakos ten problem rozwiązac terazchociaz na jakis czas do momentu kupna nowego brodzika
    juz sam nie wiem jak sie za to zabrac jutro po pracy pojade do marketu i moze cos kupie do roboty :)
  • #14 19767011
    vorlog
    Poziom 40  
    Moje pytanie było bardziej do innych, udzielających się w tym wątku, ja też hydraulikiem nie jestem, choć w domu wszystko robię sam, hydraulikę też :)
    V
  • REKLAMA
  • #15 19767097
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Zależy jaki materiał może w serwisie zderzaków samochodowych pomogą.
    Ale naprawa z postu 2 jak się powiedzie to nawet brodzika wymieniać nie będziesz musiał. No ale pytanie z czego to jest.
    No i zamiast szkutników możesz szukać modelarzy.
  • #16 19767100
    vorlog
    Poziom 40  
    Tak z drugiej strony patrząc... Jak już się wyciągnie uszkodzony, to zamiast naprawiać może lepiej poszukać nowego? Nie w lokalnych sklepach, tylko w necie. Przecież na ogół na takich kabinach jest naklejka/tabliczka z nazwą producenta, może modelem, wówczas nie problem namierzyć kabinę i pasujący brodzik, a nie przypuszczam, że nigdzie w Polsce nie da się takiego znaleźć, chyba że jakiś stary typ.
    Ten uszkodzony nawet po naprawie będzie kłuł w oczy, a nowy chyba pół średniej krajowej nie kosztuje.
    V.
  • #17 19796513
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Żywicę epoksydową z utwardzaczem kupisz w każdej Castoramie itp. Do tego 3 warstwy (5 nie boli) maty szklanej. Matujesz rejon. Smarujesz żywicą. przyklejasz 1 pasek. Okrągłym pędzelkiem wklepujesz żywicę. 2 pasek. Żywica... Po 3 pasku i klepaniu lekko rozsmarowujesz. Klepiesz tak długo aż widać będzie, że włókna się "napiły". Po utwardzeniu delikatnie przeszlifuj, aby wyeliminować ew. wystające włókno. I tak musisz wymienić, więc estetyka nie ważna. Paski naklejamy od mniejszego do największego. Mata drobna. Zakładki 0,5 cm wystarczą.
    Albo zestaw poliestrowy taki: Link
    Poliuretan, poliester, epoksyd, pasuje. Mieszaj z utwardzaczem w słoiczku. Niektóre plastiki rozpuszcza. Do mycia aceton, ale ty raczej wyrzuć po.
  • #18 19796887
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    vorlog napisał:
    Swoją drogą- czy taki "wiszący" montaż był prawidłowy?
    Ja mam brodzik starego typu, blaszany emaliowany, ale siedzi w wytłoczce styrodurowej, dokładnie dopasowanej, a tu, cienki plajstyk i wisi na obrzeżach?
    V.

Tam jest pod spodem krzyż z profili stalowych i na końcach tych profili są stopki. Także stoi na 4-5 stopkach, nie jest na tyle elastyczny aby się uginał (mam podobny i się praktycznie nie ugina) - takie pęknięcie nie mogło powstać od stania na nim, tylko od uderzenia czymś ciężkim.
  • #20 19797194
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    vorlog napisał:
    Może szklana flacha z szamponem upadła :P
    V.

Albo dzikie upojne ...... 🐱🐱🐱 ale i tak brodzik pewnie nie podparty.
    Autor też zaginął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pękniętym brodzikiem prysznicowym o długości pęknięcia 4-5 cm, który wymaga pilnej naprawy, ponieważ jest to jedyne miejsce do mycia w mieszkaniu. W odpowiedziach zaproponowano różne metody tymczasowej naprawy, w tym użycie żywicy epoksydowej i maty szklanej, co wymaga wyjęcia brodzika. Inne sugestie obejmowały zastosowanie taśmy PVC, silikonowego uszczelniacza lub kleju do plastiku. Użytkownicy podkreślili, że naprawa może być trudna i czasochłonna, a w niektórych przypadkach lepiej poszukać nowego brodzika w internecie. Wskazano również na konieczność ustalenia materiału, z którego wykonany jest brodzik, aby dobrać odpowiednią metodę naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA