logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lodówka Liebherr ICUNS 3023 - alarmuje, wentylatory stoją, serwisant radzi wymianę

fazelina 27 Lut 2020 18:51 1260 4
REKLAMA
  • #1 18497635
    fazelina
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Panowie pomocy, bo wiedza serwisanta mnie 'powaliła'-typowy wymieniacz.
    Pacjent od jakiegoś czasu alarmuje 3 piknięciami-czasami raz na 3 miesiące, czasami raz co minutę przez 5 min, a czasami dłużej. Diody na panelu nie pulsują, temperatura mierzona podczas pikania prawidłowa w lodówce oraz zamrażarce (tu waha się od -25 do czasami jak otworzyłem i sprawdziłem -5). Jest jeszcze jedna sprawa-stoją oba wentylatory tzn. w lodówce jak i zamrażarce, choć kiedyś kreciły się i zatrzymywały przy otwartych drzwiach.
    Serwisant przyszedł zmierzył temp. Agregatu było 50°C. Stwierdził że trzeba dodać czynnika, bo zbyt ciepły, a ja mu na to że wentylatory się nie kręcą więc pompuje na maxa pewnie to jest powodem podwyższonej temp. Zmierzył napięcie na wentylatorze górnym ok 5 V. I stwierdził, że moduł do wymiany....nosz ręce mi opadły.

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam, że znalazłem info o tym że w starszych modelach 3 piknieęia oznaczają usterkę czujnika temp w lodówce.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18498118
    fazelina
    Poziom 9  
    Nie chodzi o to aby "pan serwisant" uczył się na moim przypadku-jeśli istnieje coś takiego jak diagnostyka takiego sprzętu (a w starszych modelach już było) to liczę na to, że fachowiec się zna pytając przed przyjazdem jaka lodówka i objawy awarii. Poza tym logiczne myślenie i składanie klocków do kupy to jedno, a bycie "fachowcem" to drugie. Proszę tylko o radę czy idę w dobrym kierunku kombinując, że nie działające wentylatory mogą być powodem nieregularnego alarmowania i że gdzieś "tu" należy szukać przyczyny. Inny punkt serwisowy przez telefon kazał spróbować rozmrozić całkowicie lodówkę, gdyż od nowości tzn ok 8lat nie była ani razu rozmrażana.
  • REKLAMA
  • #4 18509676
    fazelina
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany i tak jak myślałem wręcz banalny-nie dawało mi spokoju, że alarm pojawia się kiedy chce (po upewnieniu się w serwisie oznacza otwarte drzwi) dobrałem się do kontaktronów-takiej szklanej beczki z dwiema blaszkami w środku. Jedna miała pęknięte szkiełko i raz działała zbliżając magnes, a raz nie. Koszt elementu 70gr i naprawione.
    p.s do autora postu wyżej-skończ się pan wymądrzać w tematach, w których nie masz pan zielonego pojęcia. (apropo usuniętej wymiany zdania z tym "wujkiem dobra rada")
  • #5 18509679
    fazelina
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany i tak jak myślałem wręcz banalny-nie dawało mi spokoju, że alarm pojawia się kiedy chce (po upewnieniu się w serwisie oznacza otwarte drzwi) dobrałem się do kontaktronów-takiej szklanej beczki z dwiema blaszkami w środku. Jedna miała pęknięte szkiełko i raz działała zbliżając magnes, a raz nie. Koszt elementu 70gr i naprawione.
    p.s do autora postu wyżej-skończ się pan wymądrzać w tematach, w których nie masz pan zielonego pojęcia. (apropo usuniętej wymiany zdania z tym "wujkiem dobra rada")

Dodano po 37 [sekundy]:

Jak wyżej.
REKLAMA