logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału NC+ po wichurze - usterka konwertera czy multiswitcha?

jackob1200 29 Lut 2020 13:19 4404 4
REKLAMA
  • #1 18501043
    jackob1200
    Poziom 8  
    Cześć,
    w trakcie ostatnich wichur przestały mi działać oba dekodery do NC+. W obu zgłoszenie o braku sygnału. Antena ma konwerter z 4 wyjściami, wszystkie trafiają do multiswitcha EMP-Centauri 5/8 143-UP do wejść VL VH HL HH. Z multiswitcha wychodzą kable do kilku pokoi w domu. Dziś podłączyłem kabel (najpierw jeden z V, potem jeden z H) z konwertera bezpośrednio do dekodera, zrobiłem test sygnału który sprawdził 8 transponderów (4H i 4V) i wszędzie sygnał 0%. Wydaje mi się, że wskazuje to na usterkę konwertera, ale wolę zasięgnąć fachowej opinii. Jeśli test był bez sensu to proszę o podpowiedź, jak go dobrze wykonać.
    Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Po latach okazało się, że potrzebuję sygnał tylko w 2 pokojach, a oglądając nowe konwertery można przeczytać, że są one de facto multiswitchami z 4 wyjściami. Czy to oznacza, że mógłbym wyeliminować z "obiegu" obecny multiswitch i połączyć 2 z 4 przewodów konwertera z 2 prowadzącymi do pokojów? Kable są dosyć długie, w sumie od anteny do dekodera z 25 metrów. Nie wiem jak duże ma to znaczenie.

Dzięki i pozdrawiam,
    J.
  • REKLAMA
  • #2 18501125
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Może przestawiła się antena jak nie ma żadnego sygnału. Jeśli piszesz o poczwórnym konwerterów to mozesz bezpośrednio podłączyć do dekoderów. Jeden konwerter quad do czterech niezależnych dekoderów/tunerów bez multiswitcha.
  • REKLAMA
  • #3 18501146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18501484
    jackob1200
    Poziom 8  
    Antena raczej jest ok, zamocowana bardzo solidnie. W trakcie wichury były poważne wahania napięcia, zawiesił mi się router, światło co chwilę przygasało i UPS przełączał się jak wściekły. Niemniej jutro rano sprawdzę. Dzięki.
  • #5 18501953
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA