logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z odbiorem SAT przez multiswitch - NC+ i 4 dekodery, co sprawdzić?

bkroy 12 Cze 2017 10:06 2559 12
  • #1 16525205
    bkroy
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam,
    Mam w domu instalację SAT wykonaną wg schematu:

Antena SAT z konwenterem quarto => 4x koncentryk => multiswitch => 1x koncentryk do gniazda końcowego RTV => dekoder NC+ => HDMI => TV

Od dłuższego czasu mam bardzo duże problemy z odbiorem TV, przy jakimkolwiek wietrze obraz się zacina, znika, na ekranie pojawia się komunikat sprawdź instalację antenową. Problem dotyczy obrazu na każdym TV (łącznie 4 dekodery).
    Antena jest mocno zakotwiczona do ściany budynku, sprawdzałem i wg mnie nie ma żadnych luzów.

Co powinienem wymienić lub sprawdzić??
    Elementy instalacji kupione w 2013 roku:

Multiswitch MP-0512L Signal 5-wejściowy 12-wyjściowy z aktywną naziemną
    Antena satelitarna stalowa 80cm FAMAVAL 80 PP
    Konwerter satelitarny QUATRO Globo LRP-02F Premium 0.1dB
  • #2 16525231
    haderach
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    bkroy napisał:
    przy jakimkolwiek wietrze obraz się zacina, znika

Czasza 80 cm to już kawałek powierzchni. Po kilku latach wiatry mogły ją przestawić lub zdeformować. Sprawdź ustawienie anteny na początek. Jaki poziom sygnału pokazują dekodery?
  • #3 16525240
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Drzewa nie urosły?
  • #4 16525398
    bkroy
    Poziom 11  
    haderach napisał:
    bkroy napisał:
    przy jakimkolwiek wietrze obraz się zacina, znika

Czasza 80 cm to już kawałek powierzchni. Po kilku latach wiatry mogły ją przestawić lub zdeformować. Sprawdź ustawienie anteny na początek. Jaki poziom sygnału pokazują dekodery?

Z sygnałem, tj. jakością i siłą jest słabo (<30%), wcześniej było dużo lepiej (60-70%).
    Drzew, budynków itd nie ma, pusto.
  • #5 16525476
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Masz czym, wiesz jak - koryguj ustawienie anteny, ewentualnie podmień konwerter.
    Nie masz, nie wiesz - wezwij tego co ma i wie.
  • #6 16525548
    bkroy
    Poziom 11  
    Pytanie:
    1. Czy wg was jest to możliwe, aby był wadliwy multishwitch? Tak mi sugerował gość od SAT, ale wg mnie jest to mało prawdopodobne (w super bezwietrznej pogodzie obraz jest ok, gdyby multiswitch był walnięty, to sygnał byłby ciągle zły, lub byłby zły tylko na 1 gnieździe/dekoderze, a nie wszystkich gniazdach/dekoderach).
    2. Czy jak kupię konwerter i zainstaluję na antenie, to będę musiał antenę ustawiać pod konwerter? Uchwyt anteny jest zakotwiczony bezpośrednio do muru na 4 kołkach fi 12, można się na tym powiesić i uchwyt się nie ruszy, antena na uchwycie również jest dokręcona na maxa, szarpałem za antenę i wg mnie nie można jej przestawić (chyba, że jest tak wrażliwa, że 2-3 mm spowodują utratę jakości sygnału o min 30%?).

Wariant wymiany konwertera jest wg mnie bardziej możliwy, zwłaszcza że ten co mam ma już 4 lata i był to z dolnej półki zakup (instalator wtedy mówił, że to raczej słaby sprzęt i długo nie będzie działać).
  • #7 16525914
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    Wrażliwość na wiatr sugeruje złe ustawienie anteny i to w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić. Trzeba też popatrzeć na talerz, czy nie jest pokrzywiony.
  • #8 16526025
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1037
    bkroy napisał:
    jest to możliwe, aby był wadliwy multishwitch? Tak mi sugerował gość od SAT

Na jakiej podstawie? Mierzył sygnał przed i za multiswitchem?
    Naciskając lekko na krawędzie czaszy (prawa, lewa, górna, dolna) do przodu i do tyłu, sprawdź czy sygnał się poprawia. Jeżeli tak, to antena przestawiona lub odkształcona. Sprawdź jeszcze skos konwertera.
  • #9 16526594
    bkroy
    Poziom 11  
    _kli_ napisał:
    Naciskając lekko na krawędzie czaszy (prawa, lewa, górna, dolna) do przodu i do tyłu, sprawdź czy sygnał się poprawia. Jeżeli tak, to antena przestawiona lub odkształcona. Sprawdź jeszcze skos konwertera.

Naciskając antenę wg mnie sygnał jeszcze bardziej się pogarszał, nie powiem że przez 4 lata nie było wichur ale naprawdę szarpałem za tą antenę i jest skręcona jak trzeba. W przeciwnym razie praktycznie każda antena SAT w Polsce byłaby do regulacji raz na 1-2 lata, bo wystarczy jeden dobry wiatr i antena się o 2-3 cm przestawi.

Co do skosu - to nie mam pojęcia o czym mówisz, tzn co mam dokładnie sprawdzić? Wg mnie konwerter jest do wymiany (co sugerował gość ustawiając antenę, że za 30 zł to konwerter długo nie podziała).

Dodano po 47 [sekundy]:

andpol 33 napisał:
    Wrażliwość na wiatr sugeruje złe ustawienie anteny i to w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić. Trzeba też popatrzeć na talerz, czy nie jest pokrzywiony.

Talerz jest ok, nie ma żadnych wgnieceń, wygięć itd.
  • #10 16526994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16527015
    bkroy
    Poziom 11  
    mihal2002 napisał:
    bkroy napisał:
    Czy wg was jest to możliwe, aby był wadliwy multishwitch?

To omiń go podłączając bezposredni przewód do dekodera. Będzie wszystko jasne.

Multiswitch ma wejście na 4 + 1 (naziemną), a wyjście na 1 przewód, który wejściowy mam wpiąć w dekoder?
  • #12 16527051
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1037
    Poszczególne wejścia MP-0512L odpowiadają
    LNB A 13V/0Hz -> zakres 10,7 - 11,7GHz polaryzacja V
    LNB B 18V/0 Hz -> zakres 10,7 - 11,7 GHz polaryzacja H
    LNB C 13V/22 KHz -> zakres 11,7 - 12,7GHz polaryzacja V
    LNB D 18V/22 KHz -> zakres 11,7 - 12,75GHz polaryzacja H
    Wybierasz na dekoderze program nadający na danym zakresie i sprawdzasz na nim sygnał z multiswitchem i bez - wypinasz kabel wejściowy z danego zakresu i podłączasz bezpośrednio do dekodera.
    bkroy napisał:
    Co do skosu - to nie mam pojęcia o czym mówisz, tzn co mam dokładnie sprawdzić?

Poszukaj sobie co to jest skew konwertera i jak go wyliczyć?
  • #13 16527260
    bkroy
    Poziom 11  
    Dzięki za info.

Po korekcie ustawienia anteny sygnał wrócił na zadowalający poziom (siła i jakość ok 60%).
    Wygląda na to, że wszystko w instalacji jest sprawne. Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z odbiorem sygnału telewizyjnego z instalacji satelitarnej, która obejmuje antenę satelitarną, konwerter QUATRO, multiswitch MP-0512L oraz cztery dekodery NC+. Problemy z jakością sygnału występują szczególnie przy wietrze, co sugeruje możliwe błędy w ustawieniu anteny lub uszkodzenie konwertera. Po wymianie konwertera i korekcie ustawienia anteny, sygnał poprawił się do zadowalającego poziomu. Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia ustawienia anteny, jakości sygnału oraz ewentualnej wymiany konwertera, który mógł być wadliwy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA